ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Trys paslėptos konservų rizikos, apie kurias daugelis lietuvių nenutuokia
Sveikata ir grožis

Trys paslėptos konservų rizikos, apie kurias daugelis lietuvių nenutuokia

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-09
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Ar konservuoti produktai tikrai mažiau naudingi nei švieži ar šaldyti? Kai kurie žmonės mano, kad jų reikėtų vengti dėl kenksmingų medžiagų. Kokia iš tiesų yra konservų žala?

konservų žala sveikatai
konservų žala sveikatai

Kai kurie tyrimai rodo, kad konservai gali būti ne tik saugūs, bet ir naudingi.

Kaip konservavimas išsaugo produktus?

Konservavimas – tai ilgalaikio maisto išsaugojimo metodas, hermetiškai supakuojant ir kaitinant.

Procesas apima tris pagrindinius etapus:

Taip pat skaitykite

Kaip teisingai naudoti cukraus šveitiklį: tai turėtų tapti jūsų kasdienybės dalimi
Kaip teisingai naudoti cukraus šveitiklį: tai turėtų tapti jūsų kasdienybės dalimi
2025-07-16
Kiek baltymų yra per daug? Mitybos ekspertai atsako
Kiek baltymų yra per daug? Mitybos ekspertai atsako
2025-07-15
Kokius pavojus sveikatai kelia kava
Nerimas, nemiga ir pykinimas: kokius pavojus sveikatai kelia kava? Ekspertai atsako
2025-08-02
ar galima numesti svorio vaisių pagalba
Mitybos specialistė papasakojo, ar galima numesti svorio vaisių pagalba. Jei taip, kokius vaisius rinktis?
2025-09-21
  1. Apdorojimas – valymas, pjaustymas, virimas ar kitas produktų paruošimas.
  2. Hermetizavimas – sandarinimas į stiklainius, kad būtų išvengta kontakto su oru.
  3. Kaitinimas – kenksmingų bakterijų sunaikinimas ir galiojimo laiko pratęsimas.

Dėl šios technologijos produktai gali likti saugūs vartoti 1–5 metus. Dažniausiai konservuojamos daržovės, vaisiai, ankštiniai augalai, mėsa, žuvis ir sriubos.

Konservavimo poveikis maistinėms medžiagoms

Yra mitas, kad konservuoti produktai praranda naudą. Iš tikrųjų baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralai ir riebaluose tirpūs vitaminai (A, D, E, K) išlieka beveik nepakitę.

Tuo tarpu vandenyje tirpūs vitaminai (C, B grupės) gali iš dalies sunaikinti dėl aukštos temperatūros.

Įdomu tai, kad kai kuriais atvejais konservavimas netgi padidina produktų naudą. Pavyzdžiui, pomidoruose po kaitinimo padidėja antioksidanto likopeno, kuris kovoja su ląstelių senėjimu, kiekis.

konservų nauda sveikatai

Konservų nauda

Pirma, jie pigesni nei švieži produktai, antra, jie turi ilgą galiojimo laiką ir negenda metų metus. Taip pat jie labai patogūs ir jų nereikia gaminti.

Dėl šių privalumų konservai yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis daugeliui žmonių, ypač regionuose, kuriuose ribota prieiga prie šviežių produktų.

Potenciali konservų rizika

  • BPA (bisfenolis A)
    • Ši cheminė medžiaga, esanti skardinių dangose, gali patekti į maistą. Kai kurie tyrimai sieja ją su širdies ligomis ir hormonų sutrikimais. Kad sumažintumėte riziką, rinkitės konservus su žyma „BPA free“.
  • Botulizmas
    • Tai retas, bet mirtinai pavojingas toksinas, kuris gali susidaryti neteisingai konservuotuose produktuose. Venkite skardinių su įlenkimais, išsipūtusiais dangteliais ar įtartinu kvapu.
  • Druska ir cukrus
    • Kai kurie konservuoti produktai turi daug druskos ar saldiklių, o tai didina hipertenzijos, diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: rbc.ua

Taip pat skaitykite

Vitaminai ir mineralai gali būti nederantys tarpusavyje
Pasak ekspertų, šių vitaminų geriau nevartoti kartu
2025-06-20
Gydytoja papasakojo apie naminio kompoto naudą sveikatai
Gydytoja papasakojo apie naminio kompoto naudą sveikatai
2025-09-16
Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus
Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus
2025-08-08
Daržovių kokteiliai: natūralus būdas pagerinti sveikatą
Daržovių kokteiliai: natūralus būdas pagerinti sveikatą ir energiją
2025-06-30
ŽYMOS:konservaiMaistinės medžiagos

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šiems zodiako ženklams žvaigždės žada itin sėkmingą paskutinę liepos mėnesio dieną
Horoskopai

Šiems zodiako ženklams žvaigždės žada itin sėkmingą paskutinę liepos mėnesio dieną

Šių maisto produktų geriau nevalgyti pusryčiams
Sveikata ir grožis

Pasak mitybos ekspertų, šių 8 maisto produktų, geriau nevalgyti pusryčiams

Saldžiųjų bulvių sodinimas. 7 klaidos, kurių nedaryti
Sodas ir daržas

Saldžiųjų bulvių sodinimas: sodininkai dalijasi 7 klaidomis, kurių geriau nedaryti

Draugystės „galiojimo laikas“: kaip suprasti, kad nutolote nuo draugo?
Gyvenimas

Draugystės „galiojimo laikas“: kaip suprasti, kad nutolote nuo draugo?

Kaip užauginti imbierą?
Gyvenimas

Kaip užsiauginti imbierą namuose? Patarimais dalijasi ekspertai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?