Turite bulvių ir sūrio? Jei taip, šis receptas kaip tik jums! Tai vienas tų patiekalų, kuriuos galima paruošti greitai, nesudėtingai ir be jokio kulinarinio pasirengimo. Net jūsų vyras gali paruošti šį patiekalą! Maisto gaminimas trunka mažai laiko, o rezultatas viršija visus lūkesčius! Toks patiekalas tinka tiek kasdieniam pietų stalui, tiek vakarienei, kai norisi kažko sotaus, kvapnaus ir naminio.
Daugelis žmonių mėgsta bulvinius patiekalus dėl jų universalumo: jie tinka derinti su įvairiais padažais, daržovėmis, mėsa ar tiesiog šviežiomis salotomis. O kai juos papildome sūriu bei aromatingu česnaku, gauname tikrą skonio bombą. Šis patiekalas ypač praverčia tada, kai šaldytuve nėra daug produktų, o sočios vakarienės vis tiek norisi.
Be to, panaudojant paprastus ingredientus, galite nesunkiai improvizuoti: pridėti šoninės, žalumynų, svogūnų ar net grybų, taip sukuriant naują patiekalo versiją. Tačiau ir klasikinis variantas nepriekaištingas – sotus, kvapnus, traškus viršuje ir švelnus viduje.
Ingredientai:
6 vidutinės bulvės, 2 kiaušiniai
4 skiltelės česnako
3 šaukštai grietinės arba majonezo
100 g kieto sūrio
Druska, juodieji pipirai (pagal skonį)
Sviestas
Kaip gaminti?
- Bulvės virinamos vienodoje temperatūroje. Atvėsinama, nulupama, supjaustoma griežinėliais ir sudedama į formą.
- Sutarkuokite kietąjį sūrį, sumaišykite jį su kiaušiniais.
- Sumaišykite kiaušinių sūrio mišinį su majonezu arba grietine.
- Česnakus perspauskime per trintuvą. Supjaustykite šviežius krapus.
- Tada ant bulvių supilkite kiaušinių sūrio mišinį ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių.
- Patiekite patiekalą su grietine arba mėgstamais marinuotais agurkais.
Naudingi patarimai ir patiekalo variacijos
Ruošiant šį patiekalą verta rinktis miltingas, kepimui tinkamas bulves – jos geriau sugeria sūrio masę ir tampa purios bei minkštos. Jei norite traškesnio viršaus, prieš kepimo pabaigą užberkite šiek tiek papildomo kieto sūrio ar net šaukštą džiūvėsėlių.
Česnakas šiame recepte suteikia ypatingą aromatą, tačiau jo kiekį galima reguliuoti pagal savo skonį. Tie, kurie mėgsta švelnesnius patiekalus, gali dėti tik vieną ar dvi skilteles. Krapai ne tik papuošia, bet ir suteikia gaivumo, todėl jų rekomenduojama nepagailėti, ypač jei patiekalas ruošiamas vasarą.
Šį patiekalą taip pat lengva paversti pagrindiniu vakarienės akcentu. Į sluoksnius galima pridėti rūkytos dešros gabaliukų, virtos vištienos, keptų pievagrybių ar net karamelizuotų svogūnų. Kiekvienas iš šių priedų suteiks naują skonio natą ir papuoš stalą vos kelių papildomų ingredientų pagalba.
Patiekimo idėjos ir laikymo rekomendacijos
Patiekalą galima valgyti tiek karštą, tiek šiek tiek atvėsusį. Karštas variantas bus minkštas, o atvėsus skonio deriniai dar labiau atsiskleidžia. Jis puikiai dera su raugintomis daržovėmis, lengvomis salotomis ar natūraliu jogurtu, kuris subalansuoja česnako intensyvumą.
Jeigu lieka likučių, juos galima saugiai laikyti šaldytuve 1–2 dienas, o pakartotinai šildant orkaitėje patiekalas vėl tampa traškus. Tai patogus sprendimas pietums į darbą arba greitam užkandžiui.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.