ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Įdomu » Pasaulis » Tyrinėjame pasaulio tautų virtuvę: įvairių šalių populiarūs patiekalai ir jų analogai
Įdomu

Tyrinėjame pasaulio tautų virtuvę: įvairių šalių populiarūs patiekalai ir jų analogai

Jurgita Jurčionė
Autorius Jurgita Jurčionė
Publikuota: 2025-09-12
Komentarų: 0
6 min. skaitymo

Kokios įspūdingos gali būti pasaulio tautų virtuvės! Čia yra visko – nuo ​​šviežių jūros gėrybių iki žvėrienos, nuo vaisių pyragų iki patiekalų iš kelių rūšių sūrio. Žmogus gali gaminti ir valgyti bet ką, jei tik sugeba tai suvirškinti. Ir dar daugiau!

įvairių šalių populiarūs patiekalai ir jų analogai
įvairių šalių populiarūs patiekalai ir jų analogai

Dauguma žmonių tam tikrai virtuvei teikia pirmenybę. Pavyzdžiui, itališka virtuvė vilioja savo paprastumu ir sodriu skoniu. Prancūzų virtuvė garsėja minimalizmu ir padažais. Visi myli ir vertina japonų virtuvę dėl tiesiog tobulai paruoštų jūros gėrybių. Na, o anglų virtuvė… Valgydami avižų košę galėsite numesti papildomų kilogramų, o garsusis patiekalas „fish and chips“ patiks visiems, kurie mėgsta ką nors greitai užkąsti. Apskritai, pasirinkimas šiandien yra tikrai didelis!

PASAULIO TAUTŲ VIRTUVĖS

Esu kulinarė, be to, mėgstu keliauti, todėl puikiai žinau, kaip tinkamai paruošti vienokį ar kitokį patiekalą. Paragavau tikrai nemažai įvairiausių patiekalų, kad apie juos galėčiau susidaryti asmeninę nuomonę. Dabar galiu drąsiai teigti, kad man labiausiai patinka mūsų virtuvė. Daugumą įvairiose šalyse populiarių patiekalų galima pakeisti naminiais analogais. Jų skonis gali būti ne ką prastesnis.

Žinoma, laikui bėgant tradicinė virtuvė kiek pakinta. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad skonis apskritai yra labai subjektyvus dalykas ir dėl jo ginčytis yra beprasmiška. Pavyzdžiui, jūs niekada neįrodysite tipiškam meksikiečiui, kad galite pagaminti ką nors skanaus nenaudojant tiek daug pipirų. Italas makaronus gali valgyti visą gyvenimą, ir tai jam niekada neatsibos. Vokietis niekada nesutiktų bent mėnesį gyventi be mėgstamų dešrelių neištariamu pavadinimu. Šiandien norime papasakoti apie įvairius tam tikrose šalyse populiarus patiekalus ir pabandyti surasti jų atitikmenų.

Taip pat skaitykite

Šie aktoriai per visą kino istoriją pelnė daugiausiai oskarų
Šie aktoriai per visą kino istoriją pelnė daugiausiai oskarų
2025-08-13
JAv gydytojai ir dirbtinis intelektas. Kaip jis padeda medicinoje?
JAV gydytojai dalijasi kaip dirbtinis intelektas (AI) padeda jiems medicinoje
2025-07-11
Čili pipirų lapų nauda kasdienybėje
Atraskite čili pipirų lapų naudą: kulinarinė, sveikatinimo ir sodininkystės nauda!
2025-08-05
Prietarai apie rastus ir pamestus pinigus, kurių galbūt nežinojote
Prietarai apie rastus ir pamestus pinigus, kurių galbūt nežinojote
2025-07-31

Cordon bleu (pranc. Le Cordon bleu)

Ar turime prancūzų virtuvės mėgėjų? Manau, kad taip. Ne, varlių kojoms ir įdarytoms sraigėms alternatyvų neturiu. Jų negalime pakeisti kitais patiekalais. Na, jei prisimintume midijas, galbūt galėtume šiek tiek padiskutuoti. Vis dėlto, noriu pakalbėti apie visame pasaulyje žinomą šnicelį. Cordon bleu – tai duonos šnicelis, gaminamas iš veršienos ir įdarytas sūriu bei kumpiu. Skanu, sotu. Ar tikrai šiam patiekalui neturime atitikmens?

Nueikite į bet kurį restoraną ir paprašykite Kijevo kotletų! Žinoma, šiam patiekalui naudojama kitokia mėsa ar net faršas, tačiau Kijevo kotletai yra labai skanūs ir sotūs. Man asmeniškai daug labiau patinka gaminti Kijevo kotletus nei Cordon bleu.

Falafeliai (arab. فلافل)

Nors šis patiekalas buvo sukurtas Egipte, falafeliai itin didelio populiarumo sulaukė Izraelyje. Būtent todėl Izraelis šiam patiekalui suteikė nacionalinį statusą. Paruošti falafelius tikrai nėra labai sudėtinga: tereikia vietinių ingredientų. Tereikia vandenyje pamirkyti avinžirnius ir juos sutrinti. Tam geriausia naudoti mėsmalę, kad avinžirniai nebūtų per minkšti. Jei avinžirnių masės tekstūra bus tinkama, augaliniame aliejuje galėsite iškepti traškius falafelius.

Šis patiekalas buvo išrastas kaip mėsos pakaitalas. Siūlau išbandyti falafelių alternatyvą. Tai – paprasti čeburekai, kurie taip pat ruošiami aliejuje. Čeburekas turi pažįstamą, traškią tekstūrą. Abu šie patiekalai yra labai traškūs, skanūs ir sotūs. Skirtumas tik tas, kad falafeliai dažniausiai dedami į pitą ar kitus kepinius, o čeburekus galima gaminti su pačiais įvairiausiais įdarais.

Falafeliai

Gaspačas (ispan. Gazpacho)

Tai – gardi sriuba, į kurią nėra įprasta dėti mėsos. Ši sriuba maloniai vėsina kūną, perkaitusį nuo tvankios Ispanijos saulės. Galime pagirti ispanus, kad jie sugalvojo siestą kaip nacionalinį bruožą. Ką daryti, jei diena yra labai karšta (tokių dienų šioje šalyje gausu), o dirbti nesinori?

Geriausia – tiesiog atsisėsti pavėsyje ir pasimėgauti šia vėsia sriuba. Gyvenimas iškart tampa gražesnis. Sutarkuoti švieži pomidorai, paprika, agurkai… Prie tokios sriubos tereikia skanios duonos, ir pietūs bus tikrai puikūs.

Spėliojate, kokia galėtų būti šios sriubos alternatyva? Žinoma, kad tai galėtų būti šaltibarščiai, kuriuos taip pat įvertins vegetarai.

Bulvių salotos

Nors oficialiai šio patiekalo gimtine laikoma Vokietija, bulvių salotos buvo sukurtos Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šių salotų pagrindas – bulvės ir majonezas. Salotos patiekiamos atšaldytos arba kambario temperatūros. Jos taip pat gali būti patiekiamos kaip garnyras. Be to, šias salotas galima pagardinti pasirinktais produktais: svogūnais, salierais, šonine, kiaušiniais, ir t.t. Paprasta ir labai skanu.

Taip pat skaitykite

Artėja lietus, o jūs vos laikotės ant kojų? Kodėl tampame mieguisti?
Artėja lietus, o jūs vos laikotės ant kojų? Kodėl tampame mieguisti ir ką apie tai sako mokslas
2025-06-04
Kas nutiks žmonijai netolimoje ateityje pagal Eloną Muską
Elonas Muskas prognozuoja, kas nutiks žmonijai netolimoje ateityje
2025-07-26
Kokie gyvūnai sumažina stresą geriausiai.
Kokie gyvūnai sumažina stresą geriausiai. Atsakymas pradžiugins
2025-07-28
Maudymosi atviruose vandens telkiniuose pavojai
Maudymosi atviruose vandens telkiniuose pavojai: ką būtina žinoti vasaros metu
2025-08-05

Šaltos bulvės ir majonezas. Ką mums tai primena? Žinoma, kad baltą mišrainę! Šią mišrainę įprasta patiekti įvairių švenčių metu, pavyzdžiui, per Naujuosius metus. Beje, skirtinguose regionuose gaminama balta mišrainė kiek varijuoja, tačiau jos pagrindas išlieka toks pat. Dabar tapo populiaru vietoj majonezo dėti jogurto ar ką nors mažiau kaloringo. Na, bet tai – tik mados reikalas.

Paella (kat. Paella)

Na, o pabaigai dar kartą prisiminkime saulėtąją Ispaniją. Paella – tai patiekalas, kuris jus iškart sužavės. Ryžiai verdami su šafranu, kuris suteikia jiems ypatingą spalvą. Mėsa gali būti bet kokia: triušiena, vištiena, antiena, ir t.t. Taip pat dažnai naudojamos jūros gėrybės: krevetės, midijos, aštuonkojai.

Alternatyva gali būti tik viena. Žinoma, tai – plovas. Taip, ispanai savo tradiciniame patiekale dažniausiai nenaudoja avienos, svogūnų ir morkų. Būtent todėl paella gali būti vadinama „gurmanišku plovu“. Vis dėlto, plovo variacijų taip pat gali būti labai daug, todėl jūs tikrai atrasite savo mėgstamiausią receptą.

Žinoma, galima pateikti dar daugiau pavyzdžių. Galbūt kada nors ateityje taip ir padarysiu. Na, bet kol kas turime tai, ką turime. Esu tikra, kad dauguma žmonių, kurie buvo užsienyje, taip pat gali pasidalinti savo pastebėjimais. Ką jie išbandė, kas sukėlė nostalgiją ir namų ilgesį? O kokie patiekalai neturi jokių analogų? Būtų įdomu apie tai paskaityti ir galbūt sužinoti ką nors naujo. Taigi, nesidrovėkite. Pasidalinkite savo įspūdžiais su kitais!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kulinarijapasaulio virtuvės

AutoriusJurgita Jurčionė
Esu Jurgita Jurčionė – rašau apie tai, kas įdomu Lietuvoje ir pasaulyje. Mane domina įvairios temos – nuo netikėtų kultūrinių reiškinių iki aktualių kasdienybės naujienų. Stengiuosi atrinkti tai, kas priverčia stabtelėti, susimąstyti ar tiesiog nusišypsoti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Bėgimas paskui sūrį - vienos pavojingiausių lenktynių
Gyvenimas

Vienos pavojingiausių ir tikriausiai absurdiškiausių lenktynių – bėgimas paskui sūrį

štai, ką valgyti, kad smegenys veiktų 100% iš pačio ryto
Sveikata ir grožis

Pusryčiai genijui: štai, ką valgyti, kad smegenys veiktų 100% iš pačio ryto

Valymo priemonė su alumi ir dantų pasta
Gyvenimas

Išbandykite šią gudrybę alumi ir dantų pasta: naudoju šią priemonę daug metų ir rekomenduoju kitiems!

Kepto moliūgo salotos su špinatais
Receptai

Kepto moliūgo salotos su špinatais: puikus skonių derinys

Padarau tirpalą ir purškiu čiužinį
Gyvenimas

Padarau tirpalą ir purškiu čiužinį. Po 3 minučių jis kaip naujas!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?