Datulės pastaruoju metu tapo itin populiarios socialiniuose tinkluose – jas maišo su sviestu, šokoladu ar riešutais. Daugelis mano, kad tai sveikas užkandis, tačiau ar tikrai šios saldžios uogos yra naudingos organizmui, ar tai tik nauja mada? Šiame straipsnyje aptarsime, kokią naudą datulės gali suteikti sveikatai ir kaip jas vartoti protingai, kad išvengtumėte neigiamų pasekmių.
Kodėl datulės yra sveikos
Datulės yra natūraliai turtingos skaidulomis, mineralais ir vitaminais. Jose gausu kalcio, magnio, kalio, niacino, folio rūgšties, vitamino A, beta-karoteno, luteino ir seleno. Šios uogos gali pagerinti virškinimą, suteikti energijos ir papildyti organizmą svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau svarbu nepamiršti – svarbiausia yra saikas.
Kiek datulių galima valgyti per dieną
Vidutinė porcija – apie 100 gramų, tai atitinka maždaug keturias dideles datules. Tokia porcija suteiks vitaminų ir mikroelementų, tačiau neperkraus kūno kalorijomis. Dietologai rekomenduoja suaugusiesiems valgyti ne daugiau kaip dvi dideles ar tris mažas datules per dieną. Taip išvengsite perteklinio cukraus kiekio ir kalorijų, nes keturios datulės gali turėti net 66 gramus cukraus ir 277 kalorijas.
Datulės ir cholesterolio lygis
Kai kurie tyrimai rodo, kad datulės gali padėti sumažinti bendrą cholesterolio kiekį, tačiau įrodymai nėra galutiniai. Tyrimai parodė, kad LDL cholesterolio (vadinamo „bloguoju“) poveikis gali būti minimalus, tačiau bendro cholesterolio kiekis kai kuriems žmonėms su antro tipo diabetu sumažėjo.

Kaip datulės veikia cukraus kiekį kraujyje
Natūralios datulės neturi pridėtinio cukraus, tačiau jose yra daug natūralių cukrų – sacharozės, gliukozės ir fruktozės. Tačiau datulės turi mažą glikemijos indeksą dėl skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą ir neleidžia staigiai šokti gliukozės kiekiui kraujyje. Dėl to jos yra saugesnė alternatyva saldinti gėrimus ar desertus, ypač jei laikomasi saiko.
Datulės ir virškinimo sistema
Skaidulos datulėse padeda palaikyti tinkamą žarnyno veiklą. Jas verta valgyti kartu su kitais skaidulų turinčiais, bet mažai cukraus turinčiais produktais – daržovėmis, lapinėmis salotomis, ankštiniais augalais, riešutais ir sėklomis. Toks derinys gali būti naudingas žarnyno mikrobiomui ir bendram virškinimo sveikatai.
Svarbiausia – saikas
Per didelis datulių vartojimas gali sukelti nepageidaujamų pasekmių, tokių kaip viduriavimas. Tačiau nedidelis kiekis per dieną gali padėti spręsti vidurių užkietėjimo problemą.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.