Kalėdų vakarienė – tai ne tik patiekalai, bet ir atmosfera, kurią kuria šviesa, muzika, artimųjų bendrystė ir, žinoma, vynas Kalėdų stalui. Vis dažniau atsisakoma griežtų taisyklių, kada prie ko „privaloma“ gerti, ir renkamasi subtilesnis požiūris: vynas neturi užgožti maisto, jis turi jį papildyti ir pabrėžti. Būtent tokia filosofija šiemet dominuoja ir, pasak someljė, leidžia net tradiciniams patiekalams atsiskleisti visiškai naujai.
Pirmiausia kuriamas Kalėdų meniu, o tik tuomet ieškoma, koks vynas Kalėdų stalui geriausiai pratęs skonio istoriją. Tai leidžia vakarienei skambėti harmoningai, be skonio disonansų.
Kaip saldūs tradiciniai Kalėdų stalo patiekalai dera su vynu
Kūčia – vienas simboliškiausių šventinio stalo patiekalų, pasižymintis medaus, riešutų ir džiovintų vaisių natomis. Šis skonių derinys reikalauja subtilumo, todėl geriausiai tinka elegantiški saldūs arba pusiau saldūs balti vynai.
Lengvas saldus Rieslingas ar pusiau saldus Chenin Blanc suteikia šventiškumo, bet neapsunkina. Jie subtiliai atkartoja kūčios tekstūrą ir leidžia vakarienę pradėti harmoningai, be pernelyg intensyvaus saldumo pojūčio.
Kalakutiena ir Pinot Noir laikoma saugiu pasirinkimu
Kalakutiena – liesa, tačiau turtingo skonio mėsa, kuriai reikia vyno, galinčio ją papildyti, o ne užgožti. Klasikinis sprendimas – Pinot Noir, ypač iš Burgundijos regiono. Šis vynas pakankamai švelnus, bet kartu turi gilumo, kuris išryškina mėsos sultingumą.
Someljė pabrėžia, kad jei paukštiena prieš kepimą buvo marinuota vyne, sąveika tampa dar darnesnė – taurėje ir lėkštėje atsiranda bendras skonio dialogas.

Kodėl putojantis vynas keičia „silkės pataluose“ skonį
„Silkė pataluose“ – sotus ir ryškaus skonio patiekalas, kuris idealiai dera su sausu putojančiu vynu. Brut stiliaus cava, šampanas ar klasikinės technologijos putojantys vynai suteikia lengvumo ir gaivumo.
Burbuliukai valo skonio receptorius, subalansuoja silkės riebumą ir kiekvieną kąsnį paverčia lengvesniu. Šiuo atveju putojantis vynas tampa ne tik šventės simboliu, bet ir svarbia gastronomine detale.
Subalansuota Kalėdų vakarienės formulė 2025 metams
Kalėdų stalas 2025-aisiais – tai pusiausvyros ir saiko istorija. Truputis saldumo kūčiai, elegantiškas raudonas vynas mėsai ir gaivus brut sodriems patiekalams sukuria vientisą skonio visumą.
Toks požiūris leidžia net gerai pažįstamiems patiekalams atsiskleisti iš naujo, o vynas Kalėdų stalui tampa ne fonu, o subtiliu šventės akcentu.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.