ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Vyno etiketas: dažniausios klaidos, kurias daro net ir patyrę mėgėjai
Gyvenimas

Vyno etiketas: dažniausios klaidos, kurias daro net ir patyrę mėgėjai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-05-28
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Vyno etiketas: dažniausios klaidos, kurias daro net patyrę
Vyno etiketas: dažniausios klaidos, kurias daro net patyrę

Daug žmonių tvirtina besidomintys vynu, tačiau naujas tyrimas atskleidžia, kad net ir patys entuziastingiausi vyno gerbėjai daro nemažai paplitusių klaidų. Tarptautinės vyno ir stipriųjų gėrimų konkurso (IWSC) užsakymu atliktas tyrimas parodė, jog beveik pusė apklaustųjų laiko save vyno žinovais, tačiau jų elgesys dažnai prieštarauja ekspertų rekomendacijoms. Sužinokite, koks yra vyno etiketas, kad jūs nedarytumėte šių dažnai pasitaikančių klaidų.

Netinkama vyno temperatūra

Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų – baltąjį ar rožinį vyną patiekti tiesiai iš šaldytuvo. Nors daugeliui įprasta manyti, kad šaltas vynas yra geriausias, vyno žinovai pabrėžia, kad ideali šių gėrimų temperatūra yra 7–10 laipsnių pagal Celsijų. Per šaltas vynas užgožia subtilius skonio niuansus, todėl verta jį šiek tiek pašildyti prieš patiekiant.

Vyno etiketas: taurės laikymas ir užpildymas

Net 42 % apklaustųjų prisipažino, kad laiko vyno taurę už dubens, o tai nėra tik elegancijos klausimas. Laikant taurę už indo apačios ar kotelio, mažiau šilumos perduodama gėrimui, o tai ypač svarbu baltajam ir putojančiam vynui. Kita paplitusi klaida – beveik iki krašto pripildyta taurė. Tai ne tik nepatogu, bet ir trukdo mėgautis aromatu bei tinkamai sukti vyną stiklinėje.

Ledo kubeliai ir kitos neįprastos praktikos

Beveik trečdalis žmonių į baltą vyną deda ledo kubelius – šis įprotis ne tik atskiedžia skonį, bet ir iškreipia originalų gėrimo balansą. Taip pat dažnai pasitaiko įpylimo taisyklių pažeidimų – 21 % žmonių stiklinę pripildo per daug, o 16 % į vyną įpila limonado.

Vyno etiketas: netinkamas vyno laikymas

Vyno ekspertai pastebi, kad net ir butelių laikymas gali turėti įtakos kokybei. Daug žmonių laiko vyno butelius vertikaliai, nors idealiausia – laikyti juos gulsčiai, kad kamštis neišsausėtų. Sausas kamštis gali praleisti orą, o tai pagreitina vyno oksidaciją ir pablogina jo skonį.

Vyno etiketas: netinkamas vyno laikymas

Mitai apie vyno kokybę

Pasak vyno eksperto ir laidų vedėjo Davido Kermode, daugelis žmonių vis dar remiasi išoriniais požymiais – sunkiu buteliu, kamščiu ar puošnia etikete – spręsdami apie vyno kokybę. „Tai, kas svarbiausia, yra tai, kas butelyje, o ne jo išvaizda. Norint tikrai mėgautis vynu, reikia suprasti, kaip jį laikyti, patiekti ir ragauti“, – pabrėžia Kermode.

Jei norite iš tikrųjų mėgautis vynu, verta pasidomėti pagrindinėmis jo patiekimo taisyklėmis. Nereikia būti someljė, kad išvengtumėte dažniausių klaidų – pakanka šiek tiek žinių ir dėmesio detalėms. Juk gėrimo patirtis prasideda nuo tinkamo laikymo ir baigiasi elegantišku ragavimu. Skanaus – ir atsakingai!

Šaltinis: https://www.getsurrey.co.uk/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:etiketasvynaiVyno taurės laikymas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Virtuvės kempinėlė - kuo pakeisti?
Gyvenimas

Virtuvės kempinėlėms galas. Šios alternatyvos padės jų nebepirkti

2025-06-15
Kaip palaikyti virtuvės spinteles tvarkingas
Gyvenimas

Kaip virtuvės spinteles visuomet palaikyti tvarkingas? Praktiški patarimai

2025-06-18
Ar optimizmas užkoduotas genuose?
Gyvenimas

Ar optimizmas užkoduotas genuose? Žmogaus tyrinėtojai narplioja mokslo duomenis

2025-06-04
Baimė prabilti: kaip įveikti drovumą ir pradėti pokalbį su nepažįstamaisiais
Gyvenimas

Baimė prabilti: kaip įveikti drovumą ir pradėti pokalbį su nepažįstamaisiais

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?