Daug žmonių tvirtina besidomintys vynu, tačiau naujas tyrimas atskleidžia, kad net ir patys entuziastingiausi vyno gerbėjai daro nemažai paplitusių klaidų. Tarptautinės vyno ir stipriųjų gėrimų konkurso (IWSC) užsakymu atliktas tyrimas parodė, jog beveik pusė apklaustųjų laiko save vyno žinovais, tačiau jų elgesys dažnai prieštarauja ekspertų rekomendacijoms. Sužinokite, koks yra vyno etiketas, kad jūs nedarytumėte šių dažnai pasitaikančių klaidų.
Netinkama vyno temperatūra
Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų – baltąjį ar rožinį vyną patiekti tiesiai iš šaldytuvo. Nors daugeliui įprasta manyti, kad šaltas vynas yra geriausias, vyno žinovai pabrėžia, kad ideali šių gėrimų temperatūra yra 7–10 laipsnių pagal Celsijų. Per šaltas vynas užgožia subtilius skonio niuansus, todėl verta jį šiek tiek pašildyti prieš patiekiant.
Vyno etiketas: taurės laikymas ir užpildymas
Net 42 % apklaustųjų prisipažino, kad laiko vyno taurę už dubens, o tai nėra tik elegancijos klausimas. Laikant taurę už indo apačios ar kotelio, mažiau šilumos perduodama gėrimui, o tai ypač svarbu baltajam ir putojančiam vynui. Kita paplitusi klaida – beveik iki krašto pripildyta taurė. Tai ne tik nepatogu, bet ir trukdo mėgautis aromatu bei tinkamai sukti vyną stiklinėje.
Ledo kubeliai ir kitos neįprastos praktikos
Beveik trečdalis žmonių į baltą vyną deda ledo kubelius – šis įprotis ne tik atskiedžia skonį, bet ir iškreipia originalų gėrimo balansą. Taip pat dažnai pasitaiko įpylimo taisyklių pažeidimų – 21 % žmonių stiklinę pripildo per daug, o 16 % į vyną įpila limonado.
Vyno etiketas: netinkamas vyno laikymas
Vyno ekspertai pastebi, kad net ir butelių laikymas gali turėti įtakos kokybei. Daug žmonių laiko vyno butelius vertikaliai, nors idealiausia – laikyti juos gulsčiai, kad kamštis neišsausėtų. Sausas kamštis gali praleisti orą, o tai pagreitina vyno oksidaciją ir pablogina jo skonį.

Mitai apie vyno kokybę
Pasak vyno eksperto ir laidų vedėjo Davido Kermode, daugelis žmonių vis dar remiasi išoriniais požymiais – sunkiu buteliu, kamščiu ar puošnia etikete – spręsdami apie vyno kokybę. „Tai, kas svarbiausia, yra tai, kas butelyje, o ne jo išvaizda. Norint tikrai mėgautis vynu, reikia suprasti, kaip jį laikyti, patiekti ir ragauti“, – pabrėžia Kermode.
Jei norite iš tikrųjų mėgautis vynu, verta pasidomėti pagrindinėmis jo patiekimo taisyklėmis. Nereikia būti someljė, kad išvengtumėte dažniausių klaidų – pakanka šiek tiek žinių ir dėmesio detalėms. Juk gėrimo patirtis prasideda nuo tinkamo laikymo ir baigiasi elegantišku ragavimu. Skanaus – ir atsakingai!
Šaltinis: https://www.getsurrey.co.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.