ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Žalumynų laikymas: kaip prailginti jų šviežumą iki 4 savaičių?
Gyvenimas

Žalumynų laikymas: kaip prailginti jų šviežumą iki 4 savaičių?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-08-05
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Žalumynų laikymas: kaip prailginti jų šviežumą iki 4 savaičių?
Žalumynų laikymas: kaip prailginti jų šviežumą iki 4 savaičių?

Daugelis mėgstame šviežius žalumynus – petražoles, krapus, bazilikus ar kalendras – tačiau jų lapeliai labai greitai genda: vysta, pelija arba praranda skonį. Laimei, maisto tinklaraštininkas Oleksandras Ogorodnikas dalijasi paprastu, bet veiksmingu metodu, kaip žalumynų laikymas gali padėti jiems išlikti šviežiems net 3–4 savaites.

Žalumynų laikymas: pagrindinės gedimo priežastys

Norint kuo ilgiau džiaugtis šviežiais žalumynais, svarbu suprasti, kodėl jie genda. Pagrindiniai veiksniai:

  • Per didelė arba per maža drėgmė;
  • Bloga oro cirkuliacija;
  • Kontaktas su pažeistais lapeliais;
  • Nesugebėjimas tinkamai dezinfekuoti žalumynų po pirkimo.

Dėl šių priežasčių svarbu ne tik tinkamai paruošti žalumynus laikymui, bet ir sukurti optimalias sąlygas jų laikymo vietoje.

Žalumynų laikymas: pagrindinės gedimo priežastys

Veiksmingas žalumynų laikymo būdas

Oleksandro Ogorodniko metodas tinka daugeliui rūšių: petražolėms, krapams, kalendroms, bazilikui, mėtai ar rukolai. Štai žingsniai, kuriuos reikėtų atlikti:

Taip pat skaitykite

Sužinokite, kodėl turėtumėte maišyti indų ploviklį su druska
Sužinokite, kodėl turėtumėte maišyti indų ploviklį su druska
2025-10-21
Morkas laikykite stiklainiuose
Morkas laikykite stiklainiuose ir jos išliks šviežios visą žiemą: puikus derliaus saugojimo būdas!
2025-09-06
Auksinės taisyklės, kurios padės kur kas paprasčiau auklėti vaikus
Auksinės taisyklės, kurios padės kur kas paprasčiau auklėti vaikus
2025-09-30
5 ženklai, kad jūsų santykiai truks amžinai
5 ženklai, kad jūsų santykiai truks amžinai
2025-10-29

1. Kruopštus, bet švelnus plovimas. Žalumynus reikėtų pamirkyti šaltame vandenyje 5–10 minučių, įberiant žiupsnelį druskos arba įlašinant kelis lašus acto. Tai padeda pašalinti bakterijas ir smulkius vabzdžius. Po to perplauti po tekančiu vandeniu.

2. Pašalinti perteklinę drėgmę. Švelniai nusausinkite lapelius popieriniu rankšluosčiu arba servetėle. Svarbu jų neperdžiovinti – jie turi būti vos drėgni, bet ne šlapi.

3. Vyniojimas į audinį. Apvyniokite žalumynų pundelį popieriniu rankšluosčiu ar audeklu, kurį šiek tiek sudrėkinkite purkštuvu. Tai padės išlaikyti reikiamą drėgmės lygį, bet apsaugos nuo pelijimo.

4. Laikymas inde ar maišelyje. Įvyniotus žalumynus dėkite į plastikinį ar stiklinį indą. Jei naudojate maišelį, neužspauskite jo visiškai – žalumynams reikalinga oro cirkuliacija.

5. Tinkama vieta šaldytuve. Geriausia vieta – apatinė lentyna, toliau nuo kitų daržovių. Laikymo temperatūra turi būti nuo +2 iki +5 °C.

6. Reguliari patikra. Bent kartą per savaitę reikėtų atidaryti indą, patikrinti žalumynus ir pašalinti sugedusius lapelius, kad jie nepaveiktų kitų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bazilikaiŽalumynai

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Partnerio stresas ir jautrumas į jį
Gyvenimas

Partnerio stresas: kaip jautrumas kito emocijoms stiprina santykius?

Milijardai iš Tokijo: kaip Trumpas mėgina perrašyti ekonominę realybę. Muito mįslė
Lietuva ir pasaulis

Teismas stabdo Trumpo sprendimą: nacionalinė gvardija nepriklauso miestų gatvėms

Šokoladiniai sausainiai su bananais
Desertai

Šokoladiniai sausainiai su bananais

Lipni sojų ir imbiero kiauliena kepta orkaitėje
Mėsos patiekalai

Lipni sojų ir imbiero kiauliena kepta orkaitėje

Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?
Sveikata ir grožis

Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?