ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Desertai » 100 metų senumo patarimas, kaip paruošti tobulą aguonų vyniotinį!
Desertai

100 metų senumo patarimas, kaip paruošti tobulą aguonų vyniotinį!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-01
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
100 metų senumo patarimas, kaip paruošti tobulą aguonų vyniotinį!
100 metų senumo patarimas, kaip paruošti tobulą aguonų vyniotinį!

Aguonų vyniotinis yra labai populiarus kepinys, kuris neabejotinai siejamas su Kalėdomis. Šis skanėstas ne tik papuošia šventinį stalą, bet ir sukuria ypatingą atmosferą namuose, nes jo kvapas dažnai primena vaikystę ir šeimos tradicijas. Daugeliui žmonių Kalėdos tiesiog neįsivaizduojamos be aguonų vyniotinio, todėl norisi, kad jis būtų ne tik skanus, bet ir vizualiai patrauklus.

Vis dėlto kartais ruošiamas aguonų vyniotinis sutrūkinėja ir neatrodo labai estetiškai. Tokie smulkūs netikslumai gali erzinti, ypač kai planuojate patiekti kepinį svečiams. Šiandien pasidalinsime praktiniais patarimais, kurie padės užtikrinti, kad jūsų vyniotinis atrodytų nepriekaištingai ir išliktų minkštas bei drėgnas viduje.

Žinoma, suskilusias aguonų vyniotinio dalis galima užmaskuoti, pavyzdžiui, gausiai pabarstant cukraus pudra ar aptepant šiek tiek šokolado glajaus. Tačiau geriausia tokių problemų išvengti nuo pat pradžių. Tinkamai paruoštas vyniotinis ne tik sutaupys laiko, bet ir sumažins stresą ruošiant šventinį stalą. Kiekviena detalė – nuo ingredientų temperatūros iki teisingo vyniojimo metodo – gali lemti galutinį rezultatą.

Aguonų vyniotinis, kuris tikrai nesuskils

Esame pratę vertinti ne tik šio kepinio skonį, bet ir jo išvaizdą. Būtent todėl vertėtų pasistengti, kad aguonų vyniotinis nesutrūkinėtų. Viena svarbiausių taisyklių – tešlos ir įdarų temperatūra. Jei ingredientai bus per šaltai ar per karštai, tešla gali trūkinėti, o įdaras – nesiskirstyti tolygiai. Taip pat svarbu stebėti, kad mielių tešla pakiltų tinkamai ir nebūtų per kieta ar per skysta.

Taip pat skaitykite

Ant tešlos užtarkuoju obuolių, susuku ir kepu skanų desertą!
Ant tešlos užtarkuoju obuolių, susuku ir kepu skanų desertą!
2025-09-30
Trinta morkų sriuba su kokosais
Trinta morkų sriuba su kokosais: aromatingas patiekalas
2025-08-12
Rikotos blynai
Rikotos blynai – tobulai purūs ir minkšti
2025-06-27
Jogurtinis pyragas
Jogurtinis pyragas – paprastai ir greitai paruošiamas
2025-06-29

Įsitikinkite, kad ingredientai yra tinkamos temperatūros, o orkaitė įkaitinta pagal receptą. Dažna klaida – kepimo skardos įdėjimas į orkaitę, kuri dar nėra pakankamai įkaitinta. Tai sutrikdo visą kepimo procesą, nes tešla gali per ilgai kepti netolygiai arba pradėti trūkinėti. Kruopščiai paruošti visi žingsniai garantuoja, kad vyniotinis išlaikys gražią formą ir malonų kvapą.

100 metų senumo patarimas, kaip paruošti tobulą aguonų vyniotinį! Aguonų vyniotinis, kuris nesuskils

Močiutės gudrybė – pergamentinis popierius

Viena močiutės gudrybių – suvynioti vyniotinį į pergamentinį popierių. Tai reikia daryti gana sandariai, bet paliekant šiek tiek vietos plėstis, ir tada aptepti plonu riebalų sluoksniu, pavyzdžiui, lydytu sviestu. Šis metodas apsaugo tešlą nuo per greito džiūvimo ir išlaiko viduje drėgmę.

Užtepimas lydytu sviestu trunka vos minutę, tačiau efektas – matomas iš karto: vyniotinis tampa blizgus, minkštas ir lengvai pjaustomas. Vienam tešlos ritiniui užtenka maždaug vieno šaukšto sviesto. Po kepimo paruoštą vyniotinį dėkite ant vėsinimo grotelių orkaitėje ir palikite dureles praviras, kad garai lengvai išeitų ir kepinys neprarastų purumo.

Kai vyniotinis visiškai atvės, jį galite apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti. Jei planuojate jį gaminti dieną prieš šventę, patariama suvynioti į lininius rankšluosčius ir įdėti į popierinį maišelį arba vakuuminį indą – taip skonis išliks toks pat puikus. Kalėdų dieną tiesiog išimkite vyniotinį ir mėgaukitės gardžiu, šventišku skanėstu.

Geriausias aguonų vyniotinio receptas

Ingredientai:

Tešlai:

  • 300 g pusiau rupių miltų
  • 1 kiaušinis
  • 3 valg. š. cukraus pudros
  • 50 g sviesto
  • 1/2 mielių kubelio
  • 150 ml pieno
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 kiaušinio trynys aptepimui

Įdarui:

  • 150 g maltų aguonų
  • 100–120 g cukraus pudros (pagal skonį)
  • 100 ml pieno (pagal poreikį)

Neprivaloma:

Taip pat skaitykite

Kavos ir šokolado pudingas
Kavos ir šokolado pudingas
2025-11-26
Lęšių sriuba su kopūstais ir rūkytu kumpiu
Lęšių sriuba su kopūstais ir rūkytu kumpiu
2025-06-05
Garuose ruoštas ešerys su padažu
Garuose ruoštas ešerys su padažu
2025-06-04
Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
2025-07-18
  • Razinos
  • Romas

Kaip gaminti?

  1. Į dubenį suberkite miltus, sudėkite sviestą, cukraus pudrą, įmuškite kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Mieles sutrupinkite į pašildytą pieną, įmaišykite šaukštelį cukraus ir palikite 20–25 min šiltoje vietoje, kol mielės pradės burbuliuoti.
  3. Supilkite mielių mišinį į tešlą ir išminkykite, kol gausite elastingą, minkštą tešlą.
  4. Kol tešla kyla, paruoškite įdarą: sumalkite aguonas, suberkite cukraus pudrą ir įpilkite pieno, kad įdaras būtų tirštas, vientisas. Galite įdėti razinų ar šiek tiek romo pagal skonį.
  5. Įrūgusią tešlą iškočiokite stačiakampiu formatu, aptepkite aliejumi arba plonu sviesto sluoksniu, paskleiskite aguonų įdarą tolygiai.
  6. Susukite vyniotinį į ritinį. Jei norite dekoratyvesnio vyniotinio, galite vieną tešlos pusę supjaustyti juostelėmis ir supinti viršuje.
  7. Padėkite vyniotinį ant kepimo skardos, aptepkite kiaušinio tryniu ir subadykite šakute.
  8. Kepkite 160 °C įkaitintoje orkaitėje 25–30 min, kol viršus taps auksinės spalvos.
  9. Kai vyniotinis atvės, supjaustykite gabalėliais ir patiekite ant šventinio stalo.

Tokiu būdu paruoštas vyniotinis bus ne tik skanus, bet ir gražus, minkštas ir drėgnas viduje, o jo kvapas užpildys namus šventine nuotaika. Ši močiutės metodika užtikrina, kad kiekvienas ritinys atrodytų nepriekaištingai, o šeima bei svečiai liks sužavėti.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Aguoninis pyragasAguonų vyniotinisKalėdinis pyragaspyragas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas
Naudinga

Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas

Veidas po vasaros pasipuošė pigmentinėmis dėmėmis? Štai, kas gali padėti
Sveikata ir grožis

Veidas po vasaros pasipuošė pigmentinėmis dėmėmis? Štai, kas gali padėti

Sardinės ir tunas: kuri žuvis sveikesnė ir kodėl verta rinktis sardines?
Sveikata ir grožis

Sardinės ir tunas: kuri žuvis sveikesnė ir ką verta rinktis?

Karlo Jungo archetipai: kelionė į kolektyvinę pasąmonę
Įdomu

Karlo Jungo archetipai: kelionė į kolektyvinę pasąmonę

4 savigynos patarimai, kurie bus naudingi kiekvienam.
Gyvenimas

4 savigynos patarimai, kurie bus naudingi kiekvienam

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?