ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » 13 miltų rūšių ir jų panaudojimas kepimui
Naudinga

13 miltų rūšių ir jų panaudojimas kepimui

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-15
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Kiekvienas kepimo mėgėjas žino, kad miltų pasirinkimas yra labai svarbus, nes jis tiesiogiai veikia kepinių tekstūrą, skonį ir kokybę. Nuo paprastų sausainių iki specializuotų kepinių, kiekviena miltų rūšis turi savo unikalią savybę, todėl svarbu žinoti, kur ir kada naudoti tam tikrus miltus. Štai 13 skirtingų miltų rūšių, kurias verta išbandyti:

13 miltų rūšių ir jų panaudojimas kepimui
13 miltų rūšių ir jų panaudojimas kepimui

Universalūs miltai

Universalūs miltai yra dažniausiai naudojami miltai, tinkantys įvairiems kepiniams. Jie gaminami iš maišytų minkštų ir tvirtų kviečių, todėl turi vidutinį baltymų kiekį (10-13%). Universalūs miltai tinka pyragams, sausainiams, blynams, sausainiams, pikantiškiems kepiniams, kaip pyragai ir net kaip tirštiklis padažams ir sriuboms.

Patiekalų miltai

Patiekalų miltai yra universalūs miltai, papildyti kepimo milteliais ir druska. Jie turi 8-9% baltymų ir dažniausiai naudojami greitai kilsteltoms tešloms, tokioms kaip sausainiai, blynai, pyragaičiai ir keksiukai. Nepamirškite, kad naudojant šiuos miltus, papildomų kepimo miltelių pridėti nereikia.

Duonos miltai

Duonos miltai turi aukštą baltymų kiekį (12-15%), todėl yra puikus pasirinkimas raugintiems kepiniams, kaip duona, bageliai, bandelės ir kiti duonos gaminiai. Miltai gaminami iš tvirtų kviečių, todėl jie turi stipresnį glitimą, kuris padeda sukurti tvirtą ir kramtomą duonos struktūrą.

Taip pat skaitykite

Brusketos su pomidorais
Brusketos su pomidorais
2025-08-25
Lietiniai blynai su šokoladu
Lietiniai blynai su šokoladu – saldūs pusryčiai smaližiams
2025-08-29
Madlenos
Madlenos – tobulai minkštos ir tirpstančios burnoje
2025-07-17
Slaptas virėjo būdas, kaip paruošti ypač skanias keptas bulves. Jos bus traškios ir turės mažai riebalų!
Slaptas virėjo būdas, kaip paruošti ypač skanias keptas bulves. Jos bus traškios ir turės mažai riebalų!
2025-09-15

Pyragų miltų rūšis

Pyragų miltai turi mažesnį baltymų kiekį (6-8%), todėl jie puikiai tinka skanūs ir švelnūs kepiniai, kaip pyragai, sausainiai ir šampaniniai sausainiai. Dėl mažo baltymų kiekio pyragai ir kiti kepiniai tampa lengvi, purūs ir drėgni.

Pyragų miltų rūšis

00 miltai

Italų 00 miltai yra labai smulkiai sumalti iš durum kviečių ir turi 11-12% baltymų. Šie miltai puikiai tinka picoms, gnocchi, lasagna ir pastai gaminti. Jie suteikia tešlai gerą struktūrą ir tinkamą elastingumą, todėl gaminiai būna švelnūs, bet tvirti.

Ruginiai miltai

Ruginiai miltai gaminami iš viso ruginio grūdo. Jie turi tamsesnį ir stipresnį skonį, todėl puikiai tinka ruginės duonos, pumpernickel duonos ir kitų rūkytų kepinių gaminimui. Ruginiai miltai gali būti šviesūs (naudojant tik starchy endospermą) arba tamsūs (naudojant visą grūdą).

Semolina miltai

Semolina miltai gaminami iš Durum kviečių ir turi 13% baltymų. Jie puikiai tinka makaronų gamybai, nes turi didelį glitimo kiekį, suteikiantį tešlai tvirtumą ir elastingumą. Semolina taip pat naudojama kepant duoną, picas ir kitus kepinius, kuriems reikia tvirto, kramtomo pagrindo.

Stiprieji miltai (aukštos glitimo miltai)

Stiprieji miltai, arba aukštos glitimo miltai, turi 13-14% baltymų. Jie dažnai naudojami mišiniuose, kad padidintų bendrą glitimo lygį. Šie miltai tinka gaminant užkandžius, tokius kaip bageliai, pretzeliai ir kiti rūšies kepiniai, kuriems reikalinga stipri tešla.

Aukšto baltymų miltai

Aukšto baltymų miltai turi 14% baltymų ir yra ideali priemonė gaminant tešlas, kurioms reikia stipraus glitimo. Tai puikus pasirinkimas gaminant kramtomą duoną, bagelius ir pretzelius, taip pat kai kuriuos sausainius ir trapias picas.

Viso grūdo miltai

Viso grūdo miltai gaminami iš viso kviečio grūdo (germo, endospermo ir lukšto) ir turi 13-14% baltymų. Jie suteikia kepiniams daugiau maistinės vertės, nes yra daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Visų grūdų miltai puikiai tinka duonai, bageliams, blynams ir kitiems kepiniams, kuriems reikia stipresnio pagrindo.

Balti viso grūdo miltai

Balti viso grūdo miltai gaminami iš baltųjų kietųjų kviečių ir turi 13-14% baltymų. Šie miltai suteikia šviesesnę ir švelnesnę tekstūrą, tačiau vis tiek išlaiko viso grūdo naudą, nes juose yra visa grūdo sudėtis, įskaitant skaidulas ir vitaminus.

Taip pat skaitykite

Kopūstai. 17 patiekalų receptų
Kopūstai – ir gardiems patieklams ir sveikatai. Išbandykite 17 nuostabių receptų.
2025-07-23
Amareto sausainiai
Amareto sausainiai – ypatingai purūs
2025-07-18
Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui
Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui
2025-08-15
Makaronai su krevetėmis, citrininiu padažu šventinei vakarienei
Linguine makaronai su krevetėmis ir citrininiu padažu: gurmaniška šventinė vakarienė
2025-08-06

Miežiniai miltai

Miežiniai miltai gaminami iš viso miežio grūdo ir turi 11% baltymų. Jie turi švelnų riešutinį skonį ir mažesnį glitimo kiekį nei kviečių miltai, todėl geriausiai tinka kaip priedas kitiems miltams. Miežiniai miltai puikiai tinka kvepiantiems kepiniams, tokiais kaip greitai kepta duona, sausainiai ir kiti sumaišyti kepiniai.

Sėlenų miltai

Sėlenų miltai yra gaminami iš sėlenų ir yra puikus šaltinis skaidulų. Nors jie neturi tiek glitimo kaip kiti miltai, jie gali būti naudojami kaip papildymas kitoms tešloms, kad padidintų maistinę vertę ir suteiktų kepiniams įdomų tekstūrą. Naudojami saikingai, sėlenų miltai gali būti įmaišyti į duoną, sausainius ir blynus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kepiniaiMiltaiMiltų rūšys

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir feta
Receptai

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir feta – klasikinis receptas

Marokietiškas vištienos troškinys pietums
Receptai

Marokietiškas vištienos troškinys – receptas vakarienei

Žygių draugai, Kinijoje
Įdomu

Kinijoje už didelį atlygį samdomi „žygių draugai“. Kuo patrauklesnis „draugas“, tuo didesnė kaina

3 būdai užšaldyti braškes.
Gyvenimas

3 patikimi būdai užšaldyti braškes, kad mėgautumėtės tarsi šviežiomis

Medinės pjaustymo lentelės priežiūra
Gyvenimas

Medinės pjaustymo lentelės. Pasidalijo patarimais kaip jas valyti ir prižiūrėti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?