Virtuvėje riebalai atlieka itin svarbų vaidmenį – jie ne tik padeda maistui neprisvilti, bet ir suteikia skonį, padeda tolygiai paskirstyti prieskonius bei užtikrina riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą. Vis dėlto, renkantis tinkamą produktą, daugelis pasimeta – alyvuogių aliejus, avokadų, kokosų, saulėgrąžų, sviestas ar net gyvuliniai riebalai? Specialistai tikina, kad atsakymas aiškus – alyvuogių aliejus.
Kodėl svarbu pasirinkti tinkamus riebalus?
Mitybos specialistai pabrėžia, jog ne visi riebalai vienodi. Pagrindiniai kriterijai – maistinė vertė, stabilumas kaitinant, apdorojimo būdas ir poveikis sveikatai. Pasak dietologų, alyvuogių aliejus yra turtingas mononesočiaisiais riebalais, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, saugo širdį ir kraujagysles. Tuo tarpu riebalai, turintys daug sočiųjų ar omega-6 riebalų rūgščių (pvz., kokosų, palmių ar pramoniniai sėklų aliejai), gali skatinti uždegiminius procesus organizme.
Alyvuogių aliejus ir sveikata
Ekspertai vieningai sutaria, kad alyvuogių aliejus yra sveikiausias pasirinkimas kasdieniam naudojimui. Jame gausu polifenolių – natūralių antioksidantų, kurie kovoja su uždegimu, gerina lipidų pusiausvyrą kraujyje ir netgi palaiko smegenų veiklą. Be to, alyvuogių aliejus prisideda prie geresnės medžiagų apykaitos ir mažina širdies ligų riziką.

Stabilumas ir tinkamumas gaminimui
Renkantis riebalus, itin svarbi yra dūmų temperatūra – momentas, kai aliejus pradeda degti ir virsta kenksmingais junginiais. Alyvuogių aliejus, ypač aukštos kokybės pirmojo spaudimo, pasižymi pakankamu stabilumu tiek žemoje, tiek vidutinėje temperatūroje, todėl puikiai tinka salotoms, troškiniams ir lengvam kepimui.
Kaip atpažinti kokybišką alyvuogių aliejų?
Dietologai rekomenduoja rinktis kuo mažiau apdorotą produktą – šalto spaudimo arba „extra virgin“. Taip aliejus išsaugo daugiau naudingų medžiagų. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į pakuotę: alyvuogių aliejus turėtų būti parduodamas tamsaus stiklo butelyje ir laikomas vėsioje, nuo saulės apsaugotoje vietoje. Tik tokiu būdu jis nepraras savo vertingų savybių.
Skonis ir panaudojimas
Be sveikatai palankaus poveikio, alyvuogių aliejus pasižymi ir išskirtiniu skoniu. Jis puikiai dera su daržovėmis, makaronais, ankštiniais patiekalais, taip pat naudojamas salotų užpilams. Aštrus, lengvai pipiriškas alyvuogių aliejaus poskonis praturtina tiek paprastus, tiek gurmaniškus patiekalus.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.