Mažai kas tai pripažins, tačiau dauguma mūsų įsitikinę, kad vištienos sugadinti tiesiog neįmanoma. Paukštiena iš tiesų yra labai nepretenzingas produktas. Skirtingai nuo jautienos ar kiaulienos, jos beveik neįmanoma paversti nevalgoma. Tačiau jei nežinote, kaip tinkamai gaminti vištieną, taip niekada ir nesužinosite, kad šis skanus produktas gali būti pakeltas į visiškai naujas skonio aukštumas. 2026 metais, kai maisto kainos vis dar išlieka svyruojančios, tinkamas produktų pasirinkimas ir jų ruošimo technikos tampa dar svarbesnės.
Dažniausos vištienos ruošimo klaidos pagal šefą
Meksikietis šefas Stephenas McHughas papasakojo apie dažniausiai daromas vištienos gaminimo klaidas. Būkime atviri: kiekvienas iš mūsų tikrai turime bent vieną iš šių kulinarinių nuodėmių, todėl verta suprasti, kaip jas ištaisyti ir išnaudoti vištienos potencialą maksimaliai.
Neteisingai pasirinktas produktas
Šefas įsitikinęs, kad įjungus orkaitę, gaminimas neprasideda. Patiekalo skonis jau priklauso nuo produkto pasirinkimo etapo. Jei šiame žingsnyje suklystama, net patyręs kulinarijos meistras neįstengs atkurti vištienos kokybės. Šviežia vištiena turi būti rausvos spalvos ir malonaus aromato. Jei pastebite pilką ar gelsvą atspalvį, o kvapas aštresnis – tokios mėsos verčiau atsisakyti.
2026 metais prekybos centruose vis dažniau žymima paukštiena be antibiotikų ir hormonų. Renkantis vištieną verta atkreipti dėmesį, ar mėsoje nėra baltų sausų dryžių – tai ženklas, kad paukštis buvo augintas per greitai. Tokia mėsa dažniausiai būna kietesnė ir mažiau sultinga.
Mėsos šaldymas
Net jei išsirinkote tobulą vištienos gabaliuką, vis dar lengva jį sugadinti užšaldžius. Dažnas atvejis: yra vištienos, bet nėra laiko jos gaminti. Šaldiklis tampa greitu sprendimu, tačiau atitirpsta ji netekusi didžiosios dalies drėgmės. Kepant ar verdant tokia paukštiena būna sausa, skonis blankus.
2026 metų virtuvėse vis dažniau naudojamas švelnus šaldymas ir lėtas atitirpinimas šaldytuve. Tai padeda išlaikyti didesnę drėgmės dalį. Jei tenka šaldyti, geriausia vištieną vakuumuoti – taip apsaugoma tekstūra ir išvengiama „šaldiklio kvapo“.

Per daug prieskonių
Stephenas McHughas pabrėžia, kad mėsos skonis turi likti pagrindinis. Labai lengva jį užgožti marinuotais agurkais, rūgščiais marinatais ar prieskonių mišinių gausa. Todėl šefas rekomenduoja laikytis taisyklės: druska, pipirai ir daugiausiai vienas dominuojantis prieskonis. Tokia kombinacija išryškina natūralų mėsos skonį, neperkraunant patiekalo.
2026 metų gastronomijos tendencijos rodo grįžimą prie paprastumo – trumpų ingredientų sąrašų, švaraus skonio ir kokybiškos žaliavos. Vištienai vis dažniau naudojami švelnūs prieskoniai: česnakų granulės, švelnūs dūmo aromatai, citrinos žievelė ar šviežios žolelės.
Per mažai laiko patiekalo ruošimui
Visiems kartais reikia poilsio, o tai galioja ir vištienai. Po iškepimo ji turi „pailsėti“ bent 10 minučių. Tokiu būdu sultys pasiskirsto mėsos viduje, o pjaustant neišbėga. Ši taisyklė galioja ir visam keptam paukščiui, ir atskiriems gabalėliams, filė ar šlaunelėms.
2026 metais kulinarai vis dažniau akcentuoja temperatūros kontrolę. Naudojant termometrą galima tiksliai nustatyti, kada vištiena iškepusi – saugi temperatūra yra apie 74 °C. Taip išvengiama perkeptos, sausos mėsos, kas vis dar yra dažniausia klaida namų virtuvėse.

Neapskrudusi odelė
„Kuo skiriasi tiesiog skani ir labai skani vištiena? Atsakymas paprastas – traški odelė!“ – sako McHughas. Odelė suteikia spalvą, aromatą ir malonų traškesį. Norint pasiekti tobulą plutelę, reikia trumpam pakelti temperatūrą iki 200 °C ir kepti dar 5 minutes, kad oda apskrustų.
2026 m. kulinarijoje itin populiarūs karšto oro gruzdintuvai (air fryer). Jie leidžia išgauti traškią odą naudojant minimalų riebalų kiekį. Jei turite tokią įrangą, vištienos oda tampa traški net greičiau nei orkaitėje, o skonis išlieka intensyvus.
Taisyklingas paruošimas
Kad ir ką gamintumėte – troškinį, keptą vištieną orkaitėje ar paprastą filė keptuvėje – svarbu neperkrauti indo. Jei gabalėliai guli per arti vienas kito, jie neapskrunda, o troškinasi. Dėl to vištiena tampa blyški, vandeninga ir praranda tekstūrą. Todėl visada palikite vietos tarp gabalėlių – taip jie iškeps tolygiai.
Nepamirškite, kad viskas prasideda jau tada, kai ieškote vištienos prekybos centre. O visų kitų klaidų gana lengva išvengti, ypač dabar, kai žinote, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Jei turite savų vištienos gaminimo paslapčių – pasidalinkite jomis komentaruose ir įkvėpkite kitus išbandyti naujus receptus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.