Peršalimo ir gripo sezono metu ypač svarbu atkreipti dėmesį į mitybą. Tai gali padėti greičiau pasveikti ir sumažinti simptomų intensyvumą. Registruota dietologė Dana Henderson pabrėžia, kad tinkama mityba suteikia organizmui energijos kovoti su infekcija. Tačiau ne tik tai, ką valgote, bet ir ko atsisakote, gali turėti didelę įtaką greitam pasveikimui.
Aštrus maistas gali pabloginti simptomus
Kol visiškai nesijaučiate sveiki, verta riboti aštraus maisto ir druskos vartojimą. Per didelis prieskonių kiekis gali dirginti virškinimo sistemą, sukelti pykinimą ar pabloginti viduriavimą. Net jei aštrūs patiekalai atrodo viliojantys, geriau palaukti, kol organizmas atsigautų.
Kofeinas trikdo miegą ir dehidratuoja
Ryto kava gali atrodyti būtina, tačiau kofeinas gali trukdyti miegui, kuris yra kritiškai svarbus imunitetui. Be to, kofeinas veikia kaip diuretikas, todėl gali padidinti dehidrataciją, ypač kai organizmas kovoja su liga. Geriausia kol kas pakeisti kavą vandeniu ar šilta žalia arbata.
Alkoholis tik lėtina gijimą
Alkoholis, panašiai kaip kofeinas, gali skatinti dehidrataciją, sukelti raumenų skausmus ir sulėtinti sveikimą. Net jei jaučiatės geriau, geriau palaukti su gėrimais, kol organizmas visiškai atsigaus. Gydymo metu vanduo ir kiti skysčiai yra nepakeičiami.
Riebus maistas apkrauna organizmą
Maistas, turintis daug sočiųjų riebalų, reikalauja daug energijos ir vandens virškinimui. Tai gali atimti energiją iš imuninės sistemos, o taip pat padidinti uždegimą ir pabloginti simptomus, tokius kaip nosies užgulimas ar gerklės skausmas. Šaltieji patiekalai, kepti ir riebūs produktai šiuo laikotarpiu geriau atidėti.
Cukrus gali padidinti uždegimą
Ledai ar kiti saldumynai gali atrodyti kaip komforto maistas, tačiau perdirbtas cukrus laikinai padidina uždegimą. Tai gali sustiprinti nosies užgulimą, gerklės skausmą ir šiek tiek sumažinti imuninės sistemos efektyvumą. Vietoje jų geriau rinktis šviežius vaisius arba uogas.
Tinkama mityba per ligą ne tik padeda greičiau pasveikti, bet ir palaiko organizmo atsparumą ateityje. Venkite aukščiau išvardytų produktų ir stenkitės vartoti daugiau skysčių bei maisto, turinčio antioksidantų.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.