Kai prasideda peršalimo ir gripo sezonas, svarbu ne tik pasirūpinti, kad organizmas gautų reikiamų maistinių medžiagų, bet ir atidžiai rinktis, ką valgyti. Tam tikri maisto produktai gali ne tik nepadėti greitai atsistatyti, bet ir pabloginti simptomus. Kai sergate, svarbu, kad kūnas gautų pakankamai energijos kovai su liga, tačiau kai kurie maisto produktai gali trukdyti šiam procesui. Šiame straipsnyje apžvelgsime penkis maisto produktus, kurių geriau vengti, kad ligos simptomai nepasunkėtų.
Aštrūs maisto produktai
Kai sergate, verta apsiriboti aštriais patiekalais. Dr. Neil Patel, šeimos medicinos specialistas, teigia, kad aštrūs patiekalai gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimus, tokius kaip viduriavimas, ir pabloginti simptomus. Kol nesijaučiate visiškai sveiki, geriau vengti aštrių prieskonių, nes jie gali dirginti skrandį ir padidinti nepatogumus.
Kofeino reikėtų vengti peršalus ar sergant gripu
Nors karšta kava ar arbata gali atrodyti kaip komfortas, kai sergate, kofeinas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Kofeinas yra diuretikas, todėl gali pabloginti dehidrataciją, o tai trukdo organizmui greitai atsigauti. Be to, kofeinas trikdo miegą, o geras poilsis yra svarbus stiprinant imunitetą ir pasveikstant. Nors sunku atsisakyti rytinės kavos, geriausia ją apriboti, kol visiškai pasveiksite.

Alkoholis
Alkoholis, kaip ir kofeinas, gali sukelti dehidrataciją, o tai labai kenkia organizmui sergant. Net jei jaučiatės geriau, geriausia palaukti, kol visiškai atsigausite, kad galėtumėte vartoti alkoholį. Dehidratacija gali būti labai pavojinga ir net sukelti hospitalizaciją, todėl svarbu gerti daug vandens, kad išlaikytumėte organizmą hidratuotą ir pasiruošusį kovoti su liga.
Maisto produktai, turintys daug riebalų
Riebūs, sunkiai virškinami maisto produktai, tokie kaip keptas maistas, gali sukelti papildomą stresą organizmui. Patel teigia, kad šie maisto produktai reikalauja daug energijos ir vandens virškinimui, o tai gali atimti iš organizmo energiją, reikalingą kovai su infekcija. Be to, riebalai gali padidinti uždegimus, dėl kurių pablogėja simptomai, tokie kaip užgulta nosis ir gerklės skausmas.
Cukrus
Nors ledai gali atrodyti kaip puikus būdas palengvinti gerklės skausmą, cukrus gali padidinti uždegimą ir pabloginti simptomus. Henderson paaiškina, kad apdoroti cukrūs gali laikinai padidinti uždegimą ir šiek tiek susilpninti imuninį atsaką. Tai reiškia, kad saldūs maisto produktai gali pabloginti simptomus ir prailginti ligos trukmę. Rekomenduojama vengti saldumynų ir pasirinkti natūralias maisto produktų alternatyvas, kad padėtumėte organizmui greičiau pasveikti.
Kaip pasirinkti tinkamą mitybą peršalus?
Svarbu ne tik tai, ką nevalgyti peršalus, bet ir tai, kokį maistą rinktis. Norėdami pagerinti atsistatymą, valgykite maisto produktus, turinčius daug antioksidantų, tokius kaip vaisiai ir daržovės. Jie padės kovoti su infekcija ir palaikyti organizmo hidrataciją. Gerti daug vandens ir pasirinkti lengvai virškinamus maisto produktus, tokius kaip sriubos ar liesa mėsa, yra labai svarbu, kad kūnas turėtų pakankamai energijos kovai su liga.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.