Garantuojame, kad visi žino, kad svogūnas turi stiprų antibakterinį poveikį. Šviežios svogūnų sultys su medumi gydo bronchitą ir plaučių uždegimą, malšina kosulį. Tarkuotų svogūnų kompresai padeda nuo ausų skausmo ir net gali sumažinti temperatūrą. Tačiau nedaugelis žino, kad naudingi yra ne tik švieži, bet ir kepti svogūnai. Terminio apdorojimo metu jie nepraranda naudingų savybių, priešingai! Jie padės susidoroti su opomis ir ilgalaikėmis žaizdomis! Svogūną reikia kepti su lukštu ir tepti ant skaudamų vietų, kol pagerės.

Kaip naudoti keptą svogūną sveikatai
Gydydamiesi turėtumėte naudoti keptus svogūnus. Šiltą svogūnų kompresą reikia laikyti probleminėje vietoje 20 minučių. Skausmas išnyks labai greitai! Be to, tokie kompresai gali padėti sumažinti uždegimą sąnariuose, todėl keptas svogūnas dažnai rekomenduojamas sergant artritu ar reumatu. Svarbu procedūrą kartoti reguliariai, kad poveikis būtų ilgalaikis.
Pagalba esant jautrioms problemoms
Orkaitėje keptu svogūnu galima išgydyti net hemorojų! Svogūnų kompresai pasižymi dezinfekuojančiomis savybėmis ir padeda odos audiniams greitai atsinaujinti.
Tokį gydymo būdą galima derinti su vaistinėmis priemonėmis – svogūnas veiks kaip natūralus pagalbininkas, sustiprindamas gijimo procesą ir sumažindamas diskomfortą.
Nauda širdžiai ir kraujotakai
Iškeptus svogūnus turėtų valgyti dažniau visi, turintys kraujo krešėjimo problemų. Po infarkto ar insulto tokį svogūną rekomenduojama valgyti kasdien!
Svogūnuose esantys antioksidantai ir flavonoidai padeda apsaugoti širdies raumenį, mažina cholesterolio kiekį ir stiprina kraujagyslių sieneles. Reguliariai valgant keptus svogūnus galima sumažinti pakartotinio širdies smūgio riziką.
Pagalba diabetikams
Labai svarbu į savo meniu įtraukti tokiu būdu paruoštus svogūnus žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba turintiems polinkį į padidėjusį cukraus kiekiui kraujyje. Galite valgyti svogūnus ir be pagrindinių patiekalų. Atsikėlę ryte valgykite juos tiesiog ant tuščio skrandžio.
Be to, svogūnuose esantys polisacharidai padeda reguliuoti angliavandenių apykaitą. Dėl to kepti svogūnai gali būti puikus papildas sveikos mitybos plane, padedantis išvengti staigių cukraus šuolių.

Mikroelementų galia
Poveikį pastebėsite per savaitę, viskas dėl nuostabios šios daržovės sudėties: keptuose svogūnuose esanti siera ir geležis padeda normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir palaikyti tinkamą kasos ir kepenų veiklą.
Svogūnai taip pat turtingi kalciu, kaliu bei fosforu, kurie stiprina kaulus, gerina nervų sistemos veiklą ir padeda išlaikyti organizmo energijos balansą.
Nauda kraujospūdžiui ir kraujagyslėms
Valgant keptus svogūnus pagerėja hipertenzija ir ateroskleroze sergančių pacientų būklė. Svogūnai padeda kraujagyslėms išsivalyti, atsikratyti aterosklerozinių apnašų ir užkerta kelią staigiam kraujospūdžio padidėjimui.
Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, nes reguliarus šios daržovės vartojimas gali veikti kaip natūrali profilaktinė priemonė nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Malonesnis skonis ir patogus vartojimas
Iškepus orkaitėje iš svogūnų dingsta kvapas, kuris būdingas šviežiems svogūnams. Svarbiausia, kad nauda išlieka.
Kepti svogūnai tampa švelnesnio skonio, todėl juos galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos, daržovių ar grūdinių patiekalų. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia aštraus svogūnų skonio, bet nori gauti visas naudingas medžiagas.
Ką rinktis kepimui?
Geriausia kepti vidutinio dydžio svogūnus – juose yra daugiausiai vertingų mikroelementų! Papasakokite draugams apie šį itin sveiką produktą!
Taip pat verta rinktis ekologiškai užaugintus svogūnus – be cheminių trąšų ar pesticidų. Kepant juos orkaitėje, išryškėja natūralus saldumas, todėl jie gali tapti net sveiku užkandžiu vietoje nesveikų užtepėlių ar traškučių.
Kepti svogūnai – tai paprastas, bet nepaprastai naudingas produktas, tinkantis tiek gydymui, tiek kasdienei mitybai. Jie padeda širdžiai, kraujotakai, virškinimui ir odai, o svarbiausia – išlieka skanūs bei lengvai pritaikomi įvairiuose patiekaluose.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.