ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 8 maisto produktai, kuriuose yra daug omega-3 rūgščių: naudinga širdžiai, smegenims ir žarnynui
Sveikata ir grožis

8 maisto produktai, kuriuose yra daug omega-3 rūgščių: naudinga širdžiai, smegenims ir žarnynui

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-10
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
8 maisto produktai, kuriuose yra daug omega-3 rūgščių
8 maisto produktai, kuriuose yra daug omega-3 rūgščių

Omega-3 riebalų rūgštys pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio dėl savo naudos sveikatai. Nors gamtoje gausu natūralių šios sveikosios riebalų rūšies šaltinių, vis dėlto rinkoje vis daugėja papildų ir praturtintų maisto produktų. Taigi, kuo šios riebalų rūgštys tokios svarbios ir kodėl specialistai ragina jas įtraukti į kasdienę mitybą?

Riebalai – tai viena iš trijų pagrindinių maistinių medžiagų grupių, kartu su angliavandeniais ir baltymais. Jie skirstomi į tris pagrindines kategorijas: sočiuosius, nesočiuosius ir transriebalus. Omega-3 priklauso polinesočiųjų riebalų kategorijai, o tai reiškia, kad jie būtini organizmui, bet jo paties negaminami, todėl juos reikia gauti su maistu.

Omega-3 riebalų rūgštys turi priešuždegiminį poveikį ir veikia kaip atsvara omega-6 riebalų rūgštims, kurios dažnai skatina uždegiminius procesus organizme. Kadangi omega-6 riebalų rūgščių gausu perdirbtuose maisto produktuose ir aliejuose, o omega-3 vartojama per mažai, būtina papildyti jų atsargas tinkamu maistu.

Omega-3 rūšys

Egzistuoja trys pagrindinės omega-3 riebalų rūgščių rūšys:

Taip pat skaitykite

Ar tikrai kūnas atsinaujina kas 7-erius metus?
Ar tikrai mūsų kūnas atsinaujina kas 7-erius metus? Atsako mokslininkai
2025-07-04
Kodėl su amžiumi daugėja pilvo riebalų? Naujas tyrimas paaiškina priežastį
Kodėl su amžiumi daugėja pilvo riebalų? Naujas tyrimas paaiškina priežastį
2025-07-17
Tinkamiausia vandens temperatūra veido odos priežiūrai
Tinkamiausia vandens temperatūra veido odos priežiūrai: ką reikėtų žinoti?
2025-08-11
Ar reikia plauti plaukus prieš dažymą? Dažna klaida, kurios reikėtų vengti
Ar reikia plauti plaukus prieš dažymą? Dažna klaida, kurios reikėtų vengti
2025-07-04
  • Alfa-linoleno rūgštis (ALA) – randama augaliniuose šaltiniuose, tokiuose kaip linų sėmenys, chia sėklos ir graikiniai riešutai.
  • Eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA) – dažniausiai aptinkamos riebiuose jūros produktuose, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje ir silkėje.

Nors organizmas gali paversti ALA į EPA ir DHA, ši konversija vyksta labai neefektyviai (tik iki 15%), todėl svarbu gauti EPA ir DHA iš gyvūninės kilmės šaltinių arba papildų.

Omega-3 turintys maisto produktai

Omega-3 turintys maisto produktai

Kad omega-3 riebalų rūgščių netrūktų, rekomenduojama reguliariai vartoti šiuos produktus:

  1. Lašiša – 100 g laukinės lašišos turi apie 1,5 g omega-3 riebalų rūgščių, o fermų lašišoje jų gali būti dar daugiau.
  2. Chia sėklos – viena geriausių augalinių ALA šaltinių, turinti daugiau nei 5 g omega-3 vienoje porcijoje.
  3. Ančiuviai – 50 g ančiuvių suteikia apie 1,2 g omega-3.
  4. Linų sėmenys – ypač gausus ALA šaltinis, linų sėmenų aliejus turi apie 6,7 g ALA viename šaukšte.
  5. Austrių – 100 g austrių suteikia apie 0,6 g omega-3.
  6. Graikiniai riešutai – vienoje stiklinėje šių riešutų yra apie 3,3 g ALA.
  7. Soja ir jos produktai – sojų aliejus turi apie 0,9 g ALA viename šaukšte.
  8. Jūros dumbliai – vienas iš nedaugelio augalinių šaltinių, kuriuose yra DHA ir EPA.

Nauda sveikatai

  1. Smegenų veiklai – DHA yra būtina smegenų ląstelių membranų sudedamoji dalis, kuri prisideda prie kognityvinės funkcijos, atminties ir bendros smegenų sveikatos palaikymo. Tyrimai rodo, kad pakankamas omega-3 kiekis gali padėti sumažinti depresijos ir Alzheimerio ligos riziką.
  2. Širdies sveikatai – mažina trigliceridų kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį ir gerina kraujagyslių elastingumą, taip mažindamos širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  3. Imuninės sistemos stiprinimui – padeda reguliuoti uždegiminius procesus organizme ir mažina uždegiminių molekulių gamybą, kas svarbu kovojant su lėtinėmis ligomis.
  4. Virškinimo sistemai – šios riebalų rūgštys veikia kaip prebiotikai, palaikantys sveiką žarnyno mikroflorą.
  5. Vaikų vystymuisi – nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms yra būtini normaliam vaisiaus ir kūdikio smegenų vystymuisi.
  6. Regėjimui – DHA prisideda prie akių sveikatos palaikymo ir gali padėti sulėtinti su amžiumi susijusios makulos degeneracijos vystymąsi.

Kiek omega-3 mums reikia?

Nacionalinis sveikatos institutas (NIH) pateikia ALA vartojimo normas:

  • Vyrai: 1,6 g per dieną
  • Moterys: 1,1 g per dieną
  • Nėščios moterys: 1,4 g per dieną
  • Žindančios moterys: 1,3 g per dieną

Taip pat rekomenduojama, kad omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis būtų apie 1:4.

Kad organizmas gautų pakankamai šių riebalų rūgščių, rekomenduojama bent du kartus per savaitę valgyti riebios žuvies, reguliariai įtraukti į mitybą augalinius šaltinius ir, jei reikia, naudoti kokybiškus žuvų taukus ar dumblių papildus.

Omega-3 riebalų rūgštys yra itin svarbios gerai savijautai, todėl verta pasirūpinti, kad jų netrūktų mūsų mityboje. Pasirinkdami tinkamus maisto produktus galime ne tik pagerinti savo sveikatą, bet ir užkirsti kelią daugybei ligų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaOmega 3riebalai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Atskleidė, kokie kiaušiniai patys naudingiausi
Sveikata ir grožis

Atskleidė, kokie kiaušiniai patys naudingiausi

2025-06-25
Kokie sveikiausi batai mūsų pėdoms?
Sveikata ir grožis

Kokie sveikiausi batai mūsų pėdoms? Atsako ortopedai

2025-07-03
Šalutiniai poveikiai vartojant augalinį pieną
Sveikata ir grožis

Šalutiniai poveikiai vartojant augalinį pieną

2025-07-15
Produktai, kurie virškinami ilgiausiai ir sukelia pilvo pūtimą
Sveikata ir grožis

Produktai, kurie virškinami ilgiausiai ir sukelia pilvo pūtimą

2025-07-02

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?