ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla
Naudinga

Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-05-22
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla
Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla

Ar jums kada nors pasitaikė, kad net ir griežtai laikantis recepto kepant keptuvėje patiekalas išėjo sausas arba prisvilo? Jei taip – nesate vieni. Viena dažniausių priežasčių – neteisingai įkaitinta keptuvė. Ir tai gali sugadinti net ir kruopščiai paruoštą receptą.

Klaidingas įprotis: šaltas aliejus kepant keptuvėje, kuri neįkaitinta

Dauguma žmonių iškart pila aliejų į šaltą keptuvę, deda produktus ir tik tada įjungia ugnį. Tačiau tai – didelė klaida. Teisingas būdas – pirmiausia įkaitinti tuščią keptuvę, tada įpilti aliejaus, palaukti kelias sekundes, ir tik tada dėti maistą.

Kodėl tai svarbu? Karštas metalas akimirksniu suformuoja plutelę, kuri sulaiko sultis mėsos ar daržovių viduje. Jei keptuvė dar neįkaitusi, produktai pradeda troškintis savo sultyse – mėsos gabaliukai tampa guminiai, daržovės – minkštos ir beskonės.

Kaip suprasti, ar keptuvė paruošta?

Paprastas būdas – įlašinti lašelį vandens. Jei jis tiesiog išgaruoja – dar per šalta. Jei vandens lašas „šoka“ burbuliuku ir lekia paviršiumi – laikas pilti aliejų. Tiesa, kepimui rinkitės tinkamą aliejų: alyvuogių aliejus netinka aukštai temperatūrai, nes greitai dega. Geresnis pasirinkimas – rafinuotas saulėgrąžų aliejus arba lydytas sviestas (ghee).

Klaidingas įprotis: šaltas aliejus kepant keptuvėje, kuri neįkaitinta

Ne tik šiluma, bet ir keptuvės medžiaga lemia rezultatą

Kepimo kokybę labai veikia ir keptuvės tipas:

  • Ketaus keptuvė – ilgai kaista, bet puikiai palaiko temperatūrą. Puikiai tinka kepsniams ar stambesniems mėsos gabalams kepti.
  • Nelimpančio paviršiaus keptuvė – įkaista greitai, bet reikalauja švelnios priežiūros: venkite metalinių įrankių, kad nepažeistumėte dangos.
  • Nerūdijančio plieno keptuvė – universali, tačiau prieš kepimą ją reikia gerai ištepti aliejumi, kad maistas nepriliptų.

Dar viena svarbi taisyklė – niekada neplaukite įkaitusios keptuvės šaltu vandeniu. Staigus temperatūros pokytis gali deformuoti metalą. Palaukite, kol keptuvė atvės, ir tik tada plaukite ar nuvalykite popieriniu rankšluosčiu.

Tinkamas dydis ir šilumos reguliavimas kepant keptuvėje

Kepant kotletus ar kitus produktus, svarbu pasirinkti tinkamo dydžio keptuvę – jei sudėsite per daug maisto, garai sumažins temperatūrą, ir vietoj skrudinimo gausite troškinimą. Ir dar viena taisyklė – neuždenkite keptuvės dangčiu, jei nenorite, kad maistas suminkštėtų.

Kepimo temperatūra taip pat turi būti derinama pagal produktus: ploni gabalėliai kepami ant didesnės ugnies, o stori mėsos gabalai – ant vidutinės, kad spėtų iškepti vidus nesudeginant išorės.

Pabaigai: sėkmingas kepimas priklauso ne tik nuo recepto, bet ir nuo technikos, kurią naudojate virtuvėje. Teisingai įkaitinta keptuvė, tinkamas aliejus ir medžiagos parinkimas – tai trys ramsčiai, kurie garantuos gardų, sultingą ir nepridegusį patiekalą.

Šaltinis: https://ukr.media/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:aliejusgaminimasKeptuvė

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Jums gali patikti

Bulvių virtinukų fritata su grybais ir špinatais
Bulvių patiekalai

Bulvių virtinukų fritata su grybais ir špinatais

2025-06-04
Tailandietiška makaronų sriuba su krevetėmis
Receptai

Tailandietiška makaronų sriuba su krevetėmis

2025-06-04

Kalmarų ir avinžirnių troškinys – ypatingai vakarienei

2025-06-04
Minkšti šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais
Desertai

Minkšti šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais

2025-06-05

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?