ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Sveikata ir grožis

Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Žarnynas neretai vadinamas „antrąja smegenų sistema“ – ir ne veltui. Jo būklė lemia ne tik virškinimą, bet ir imuninės sistemos veiklą bei netgi nuotaiką. Mūsų žarnyne gyvena trilijonai naudingų bakterijų, kurių pusiausvyra tiesiogiai veikia mūsų sveikatą. Vienas paprasčiausių būdų žarnyno sveikatai palaikyti – įtraukti į kasdienį mitybos racioną fermentuotus produktus.

Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Fermentacijos metu natūraliai susidaro probiotikai – gyvi mikroorganizmai, palaikantys sveiką žarnyno mikroflorą. Mitybos specialistai vieningai pabrėžia šių produktų naudą ir rekomenduoja juos įtraukti į kasdienę mitybą. Štai penki populiariausi fermentuoti produktai, kurių verta nepraleisti:

Kefyras naudingas žarnyno sveikatai

Kefyras – tai fermentuotas pieno gėrimas, gaminamas naudojant specialius kefyro grybus. Šie mikroorganizmai – tai probiotikų šaltinis, kuriame gausu Lactobacillus ir Bifidobacterium bakterijų. Jos padeda atkurti ir išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir skatina vitaminų bei mineralų pasisavinimą.

Kefyras ypač naudingas žmonėms, turintiems laktozės netoleravimą – fermentacijos metu pieno cukrus išskaidomas į lengviau virškinamas formas. Be to, reguliarus kefyro vartojimas stiprina imunitetą ir gali sumažinti kai kurių ligų riziką.

Taip pat skaitykite

kokie 3 veiksniai ženkliai padidina trombozės riziką
Medikų nuomonė apie tai, kokie 3 veiksniai ženkliai padidina trombozės riziką
2025-09-16
Naminis elektrolitų gėrimas – natūrali alternatyva sportiniams gėrimams
Naminis elektrolitų gėrimas – natūrali alternatyva sportiniams gėrimams
2025-07-31
Ką valgyti, kad oda spindėtų: mitybos specialistės patarimai gražesnei odai
Ką valgyti, kad oda spindėtų: mitybos specialistės patarimai gražesnei odai
2025-08-08
Miegas ir psichikos sveikata veikia mūsų gyvenimą
Miego ir psichikos sveikatos ryšys: kaip nemiga veikia mūsų gyvenimą
2025-07-31

Rauginti kopūstai

Tai vienas iš tradicinių fermentuotų daržovių patiekalų, pasižymintis ne tik savitu skoniu, bet ir didele nauda sveikatai. Kopūstų rauginimo metu natūraliai susidaro Lactobacillus bakterijos, kurios padeda gerinti žarnyno veiklą, palaikyti reguliarų tuštinimąsi ir stiprinti imunitetą.

Be to, rauginti kopūstai yra turtingi vitaminu C, K ir maistinėmis skaidulomis, kurios palaiko žarnyno veiklą ir padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Kombuča – tai fermentuota saldi arbata, kuri gaminama naudojant bakterijų ir mielių simbiotinę kultūrą (SCOBY). Šis gaivinantis gėrimas pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir yra kupinas probiotikų, B grupės vitaminų bei antioksidantų.

Kombuča gerina virškinimą, palaiko kepenų sveikatą, padeda organizmui detoksikuotis. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali teigiamai veikti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir širdies sveikatą, nors šios naudos dar tyrinėjamos.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Jogurtas

Jogurtas – vienas populiariausių ir lengviausiai prieinamų fermentuotų produktų. Jis gaminamas fermentuojant pieną su gyvomis bakterijomis, tokiomis kaip Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus.

Jogurtas yra puikus probiotikų, kalcio ir baltymų šaltinis. Jis ne tik gerina virškinimą, bet ir stiprina kaulus, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Svarbu rinktis natūralų jogurtą – be pridėtinio cukraus, dirbtinių saldiklių ar kvapiųjų medžiagų.

Gira

Gira – tradicinis slaviškų šalių fermentuotas gėrimas, gaminamas iš ruginės duonos, vandens ir kartais vaisių ar žolelių. Fermentacijos metu gėrime susidaro pieno rūgštis bei naudingos bakterijos, teigiamai veikiančios žarnyną.

Gira gerina virškinimą, skatina naudingųjų medžiagų pasisavinimą ir švelniai veikia kaip natūralus laisvinamasis. Joje taip pat randama B grupės vitaminų, svarbių nervų sistemos ir medžiagų apykaitos veiklai.

Taip pat skaitykite

Vitamino trūkumas susijęs su žilimu ir plaukų slinkimu
Šio vitamino trūkumas susijęs su žilimu ir plaukų slinkimu: gydytojai paaiškino
2025-07-30
Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai
Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai
2025-07-22
Obuoliai - maistingumas ir nauda sveikatai
Obuoliai – maistingumas ir nauda sveikatai
2025-06-19
Mėlynės yra veiksminga priemonė nuo įvairių sveikatos problemų
Mėlynės yra veiksminga priemonė nuo įvairių sveikatos problemų. Jos pagerina širdies ir kraujagyslių veiklą!
2025-09-23

Įtraukus į mitybą įvairius fermentuotus produktus – nuo kefyro iki raugintų kopūstų ar kombučos – galima ne tik pagerinti žarnyno mikroflorą, bet ir sustiprinti imunitetą, pagerinti savijautą bei energijos lygį. Svarbiausia – rinktis natūralius, kokybiškus produktus be dirbtinių priedų.

Rūpestis žarnynu – tai rūpestis visa savo sveikata.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Fermentuotas maistasmitybaŽarnyno sveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ne tik spintelėje po kriaukle. Sužinokite, kur ir kaip laikyti valymo priemones
Gyvenimas

Ne tik spintelėje po kriaukle. Sužinokite, kur ir kaip laikyti valymo priemones

Imbiero nauda: šeši svarbūs privalumai
Sveikata ir grožis

Imbiero nauda: šeši svarbūs privalumai sveikatai

Kefyro kaukės storesniems plaukams: geriausi receptai
Sveikata ir grožis

Kefyro kaukės storesniems plaukams: geriausi receptai

Gėlės vestuvėse
Įdomu

Gėlės ir jų simbolika. Ką byloja visų pamėgtos gėlės bei jų spalvos?

Savaitgalį mus vėl pasieks magnetinė audra. Kam ruoštis?
Įdomu

Savaitgalį mus vėl pasieks magnetinė audra. Kam ruoštis?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?