ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 5 sveikiausi prieskoniai, kuriuos, pasak dietologės, reikia turėti savo virtuvėje
Sveikata ir grožis

5 sveikiausi prieskoniai, kuriuos, pasak dietologės, reikia turėti savo virtuvėje

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-21
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Prieskoniai – tai maisto pasaulio transformatoriai. Jie suteikia patiekalams unikalų charakterį, padeda atskleisti jų kilmės vietą ir kultūrinį kontekstą. Naudojant tuos pačius ingredientus, bet skirtingus prieskonius, galima sukurti visiškai naują skonio potyrį. Tačiau prieskoniai yra ne tik skoniui – jie taip pat turi daugybę naudingų savybių sveikatai, kurios buvo žinomos dar senovės civilizacijoms. Šiandien, pasitelkus mokslinius tyrimus, atskleisime, kokie prieskoniai sveikiausi prieskoniai.

5 sveikiausi prieskoniai, kuriuos, pasak dietologės, reikia turėti savo virtuvėje
5 sveikiausi prieskoniai, kuriuos, pasak dietologės, reikia turėti savo virtuvėje

Prieskoniai suteikia dvigubą naudą: jie praturtina maistą tiek skoniu, tiek maistinėmis medžiagomis, neturėdami jokių neigiamų pasekmių. Žinoma, kiekvieno virtuvėje esantis prieskonių rinkinys gali būti skirtingas, tačiau mes išskyrėme penkis pačius universaliausius ir sveikatai naudingiausius prieskonius, kurie gali papildyti daugelį patiekalų.

Sveikiausi prieskoniai: Cinamonas – kvapnus ir naudingas sveikatai

Cinamonas – vienas iš geriausiai žinomų ir plačiai naudojamų prieskonių, tinkantis tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams.

Sveikatos nauda: Moksliniai tyrimai rodo, kad cinamonas gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tyrimas, atliktas 2020 m., parodė, kad vos 500 mg cinamono (apie ¼ arbatinio šaukštelio) tris kartus per dieną gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje žmonėms, sergantiems prediabetu. Be to, cinamono veikliosios medžiagos turi antioksidacinių, antimikrobinių, priešgrybelinių ir priešvėžinių savybių. Taip pat yra preliminarių įrodymų, kad jis gali padėti mažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme.

Taip pat skaitykite

Kininis kopūstas, jo nauda organizmui ir ką pasigaminti?
Kininis kopūstas – kokią naudą teikia organizmui ir ką galima iš jo pasigaminti
2025-06-25
Kokiais atvejais reikalingas jodas?
Kokiais atvejais reikalingas jodas? Atsako gydytojai
2025-07-04
3 augalai padeda mažinti stresą
Ekspertai įvardijo 3 kambarinius augalus, padedančius kovoti su stresu
2025-06-20
Ridikėliai - nauda sveikatai
Ar ridikėliai yra maistingi? Štai ką apie jų naudą sveikatai sako dietologai
2025-07-08

Kaip naudoti: Cinamonas gali būti naudojamas ne tik kepiniuose ar košėse. Cinamono lazdelės puikiai tinka arbatoms, kavai, troškiniams ar net ryžių patiekalams pagardinti. Maltas cinamonas gali būti dedamas į kokteilius, jogurtą, granolą, naudojamas kaip mėsos ar daržovių prieskonis.

Ciberžolė – galingas priešuždegiminis prieskonis

Ciberžolė priklauso imbierinių augalų šeimai ir yra plačiai naudojama Indijos virtuvėje, tačiau ją galima įtraukti ir į kasdienius patiekalus.

Sveikatos nauda: Ciberžolės veiklioji medžiaga – kurkuminas – yra stiprus antioksidantas, turintis priešuždegiminių ir galimai priešvėžinių savybių. Kai kurie tyrimai rodo, kad kurkuminas gali slopinti vėžinių ląstelių augimą ir mažinti uždegimo rodiklius organizme. Taip pat tiriama jo įtaka smegenų sveikatai, galimai prisidedant prie Alzheimerio ligos ir depresijos simptomų valdymo.

Kaip naudoti: Ciberžolė gali būti naudojama šviežia arba džiovinta. Ji puikiai tinka troškiniams, sriuboms, grūdų patiekalams, kokteiliams, netgi prieskoniuoti riešutus ar spragėsius. Siekiant geresnio įsisavinimo, rekomenduojama ciberžolę vartoti kartu su juodaisiais pipirais ir šiek tiek riebalų.

Sveikiausi prieskoniai: ciberžolė

Sveikiausi prieskoniai: imbieras – priešuždegiminis ir virškinimą gerinantis prieskonis

Imbieras gali būti naudojamas tiek šviežias, tiek džiovintas ir maltas.

Sveikatos nauda: Imbiero veiklioji medžiaga – gingerolis – turi antivirusinių, antibakterinių, priešgrybelinių ir analgezinių savybių. Jis gali padėti mažinti pykinimą, ypač nėštumo metu arba po chemoterapijos. Taip pat nustatyta, kad imbieras gali padėti mažinti skausmą, susijusį su reumatu.

Kaip naudoti: Džiovintas imbieras dažnai naudojamas kepiniuose, bet puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams, marinatuose, troškiniuose ar netgi arbatose.

Pankolių sėklos – pagalba virškinimui

Pankolių sėklos turi anyžiaus aromatą ir gali būti naudojamos tiek sveikos, tiek maltos.

Taip pat skaitykite

Aliuminio folija, ar išties ji mums pavojinga?
Ar aliuminio folija išties kenksminga mūsų sveikatai? Atsako ekspertai
2025-07-13
Pavojai, slypintys dantų pastoje: ką verta žinoti apie kasdienį įprotį?
Pavojai, slypintys dantų pastoje: ką verta žinoti apie kasdienį įprotį?
2025-08-07
Kas atsitiks, jei kavą iškeisite į arbatą? Moksliniais faktais pagrįsti pokyčiai
Kas atsitiks, jei kavą iškeisite į arbatą? Moksliniais faktais pagrįsti pokyčiai
2025-07-20
Lytiniai santykiai menstruacijų metu: mitai, privalumai ir rekomendacijos
Lytiniai santykiai menstruacijų metu: mitai, privalumai ir rekomendacijos
2025-08-21

Sveikatos nauda: Pagrindinė veiklioji medžiaga – anetolis – turi priešuždegiminių, antibakterinių ir antioksidacinių savybių. Pankolių sėklos padeda gerinti virškinimą ir sumažinti pilvo pūtimą. Vienas valgomasis šaukštas šių sėklų suteikia 2 g skaidulų bei yra geras mangano, kalcio, geležies, magnio ir kalio šaltinis.

Kaip naudoti: Pankolių sėklos gali būti naudojamos duonai ir sausainiams gardinti, dedamos į prieskonių mišinius, naudojamos su jūros gėrybėmis ir paukštiena. Norint sustiprinti jų skonį, jas rekomenduojama lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje.

Sveikiausi prieskoniai: saldžioji paprika – natūralus antioksidantų šaltinis

Paprika gali būti saldi, aštri arba rūkyta, priklausomai nuo pipirų rūšies.

Sveikatos nauda: Paprika turi kapsaicino – medžiagos, pasižyminčios antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Kuo aštresnė paprika, tuo daugiau kapsaicino ji turi. Be to, paprika yra turtinga vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, vitaminai A, E ir B6. Vienas valgomasis šaukštas paprikos suteikia beveik 20 % dienos vitamino A normos.

Kaip naudoti: Saldi paprika puikiai tinka universaliam naudojimui, rūkyta suteikia dūmo aromatą, o aštri gali būti naudojama vietoje kajeno pipirų. Kad būtų maksimaliai išnaudotos naudingosios medžiagos, rekomenduojama papriką šildyti riebaluose.

Prieskoniai – ne tik skoniui, bet ir sveikatai. Įtraukę šiuos penkis prieskonius į savo kasdienę mitybą, galite ne tik pagerinti patiekalų skonį, bet ir sustiprinti savo organizmą.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Nauda sveikataiprieskoniaivirtuvė

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šalavijas
Sveikata ir grožis

Šios žolelės yra tikra dovana: jei jų vis dar neturite savo namuose, pats laikas jų įsigyti!

Kas gali padėti nuo dirginančio kosulio, bronchito ir plaučių ligų?
Sveikata ir grožis

Kas gali padėti nuo dirginančio kosulio, bronchito ir plaučių ligų?

3 žalingiausi vaikų auklėjimo stiliai pasak tyrimų
Gyvenimas

3 žalingiausi vaikų auklėjimo stiliai pasak tyrimų

Kaip pasigaminti veido kremą su alaviju namuose: išsaugos odos jaunystę ir sveikatą
Sveikata ir grožis

Kaip pasigaminti veido kremą su alaviju namuose: išsaugos odos jaunystę ir sveikatą

Kaip išvalyti keptuvę indaplovės tablete?
Gyvenimas

Kaip išvalyti keptuvę indaplovės tablete?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?