ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Medus ar klevų sirupas? Štai kuris produktas laikomas naudingesniu sveikatai
Sveikata ir grožis

Medus ar klevų sirupas? Štai kuris produktas laikomas naudingesniu sveikatai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Medus ir klevų sirupas
Medus ir klevų sirupas

Klevų sirupas ir medus yra gana populiarūs sveiki produktai, tačiau tarp jų yra tam tikras skirtumas. Visų pirma, vienas produktas turi daugiau naudos sveikatai nei kitas.

Medus ar klevų sirupas – didžiausi skirtumai

Medus ir klevų sirupas siūlo apsauginius junginius ir kai kurias naudingas maistines medžiagas, tačiau jų maistinė sudėtis skiriasi. Jie daugiausia susideda iš angliavandenių ir cukraus su labai mažu baltymų, skaidulų ir riebalų kiekiu.

Viename valgomajame šaukšte (20 gramų) medaus yra šiek tiek daugiau kalorijų, angliavandenių ir cukraus.

Šis skirtumas tampa reikšmingesnis lyginant didesnes porcijas. Pavyzdžiui, 5 valgomieji šaukštai medaus turi 82 gramus cukraus, o klevų sirupe yra 60 gramų.

Taip pat skaitykite

Ankstyva mergaičių branda kelia nerimą: naujas tyrimas atskleidžia svarbų rizikos veiksnį
Ankstyva mergaičių branda kelia nerimą: naujas tyrimas atskleidžia svarbų rizikos veiksnį
2025-06-30
Triukšmo pavojus: nematoma grėsmė sveikatai
Triukšmo pavojus: nematoma grėsmė sveikatai
2025-07-15
r aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai
Ar aštrus maistas jums kenkia, ar padeda? Atsako ekspertai
2025-07-24
10 maisto produktų, padedančių išlaikyti sveikatą ir ilgaamžiškumą
10 maisto produktų, padedančių išlaikyti sveikatą ir ilgaamžiškumą
2025-07-15

Jų cukraus sudėtis taip pat skiriasi. Medus daugiausia susideda iš fruktozės, o klevų sirupe yra sacharozės.

Klevų sirupe yra beveik keturis kartus daugiau kalio ir gerokai daugiau kalcio nei meduje. Sirupas taip pat yra geras mangano ir riboflavino šaltinis, o meduje šių maistinių medžiagų nėra arba yra labai minimalus kiekis.

Medus taip pat turi šiek tiek skaidulų, kurios gali turėti prebiotinį poveikį.

Medus ar klevų sirupas

Medus ir nauda sveikatai

Neapdorotas medus yra sudėtingų užduočių, kurias atlieka bitės, rezultatas. Tai natūralus saldiklis, taip pat žinomas dėl savo antibakterinio poveikio.

Medus turi vitaminų, mineralų ir antioksidacinių junginių, tokių kaip polifenoliai ir flavonoidai. Antioksidantai padeda kontroliuoti kenksmingų junginių, vadinamų laisvaisiais radikalais, lygį organizme, užkertant kelią ląstelių pažeidimams ir ligoms.

Tradiciškai medus buvo naudojamas gerklės skausmui, bronchų astmai ir žaizdoms gydyti – kaip tepalas, kuris padeda nuraminti ir skatina gijimą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad medus gali turėti prebiotinį poveikį. Prebiotikai skatina žarnyno sveikatą, maitindami naudingąsias bakterijas žarnyne.

Medus yra nerafinuotas saldiklis, kuris išsaugo savo natūralias maistines medžiagas, todėl tai yra sveikesnis pasirinkimas nei rafinuotas cukrus, kuris neturi maistinės vertės.

Taip pat skaitykite

Grikiai - supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje
Grikiai – supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje
2025-07-09
Dažniausiai daroma klaida plaunant plaukus
Dažniausiai daroma klaida plaunant plaukus, turinti neigiamą poveikį jų išvaizdai
2025-07-29
Vienatvė gali sukelti klausos praradimą: naujas tyrimas
Vienatvė gali sukelti klausos praradimą: naujas tyrimas
2025-06-03
Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai
Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai
2025-07-15

Kuo naudingas klevų sirupas

Klevų sirupas gaunamas iš klevų sulos. Sulos virinimas išgarina vandenį, koncentruodamas cukrų į tirštą saldų sirupą.

Klevų sirupas turi ypač didelę polifenolių koncentraciją, palyginti su kitais natūraliais saldikliais. Jame taip pat yra įvairių vitaminų, mineralų ir organinių rūgščių ir gali turėti priešuždegiminį, antioksidacinį ir potencialiai priešdiabetinį poveikį.

Klevų sirupe yra abscizo rūgšties, augalų hormono ir organinės rūgšties, kuri gali padidinti jautrumą insulinui ir palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje. Jame taip pat yra augalinių junginių, žinomų kaip fenoliai, kurie potencialiai gali padėti gydyti diabetą.

Pavojai sveikatai

Medus

Medus gali kelti botulizmo riziką vaikams iki 1 metų, nes neapdorotame produkte gali būti bakterijų, sukeliančių botulizmą – Clostridium botulinum.

Meduje taip pat yra daug cukraus, daugiausia fruktozės, tačiau jame nėra kitų svarbių maistinių medžiagų.

Nors medus turi šiek tiek mažesnį glikemijos indeksą (GI) nei cukrus, o tai reiškia, kad jis sukelia mažesnį cukraus kiekio kraujyje šuolį po vartojimo, jo vis tiek reikėtų vartoti saikingai.

Klevų sirupas

Nepaisant didelės koncentracijos sveikatai naudingų polifenolių, klevų sirupas daugiausia susideda iš cukraus ir angliavandenių, kurie gali nusverti jo naudą. Dietos, kuriose yra daug cukraus ir angliavandenių, yra susijusios su diabetu, nutukimu ir kitomis komplikacijomis.

Klevų sirupe taip pat gali būti potencialių teršalų, tokių kaip sunkūs metalai, nes sula teka per vamzdžius, kurie gali palikti likučių. Suloje taip pat gali būti mikroorganizmų, kurie gali būti kenksmingi sveikatai.

Taigi, medus ar klevų sirupas?

Klevų sirupas yra susijęs su stabilesne insulino reakcija ir cukraus kiekiu kraujyje. Medus, nepaisant to, kad yra natūralus ir turi maistinių medžiagų, turi stipresnį poveikį cukraus kiekiui kraujyje, todėl jis gali būti mažiau idealus žmonėms, sergantiems diabetu.

Abu yra geresni variantai nei rafinuotas cukrus, kuris žymiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir neturi maistinės naudos.

Minimalus medaus ar klevų sirupo naudojimas jūsų dienos racione ir subalansuotas baltymų ir angliavandenių vartojimas gali padėti sumažinti cukraus šuolius kraujyje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

ŽYMOS:Klevų sirupasmedusNauda sveikatai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip mityba gali padėti sumažinti prakaitavimą karštomis dienomis?
Sveikata ir grožis

Kaip mityba gali padėti sumažinti prakaitavimą karštomis dienomis?

2025-08-05
Suprastėjo rega? Šie du dalykai yra tikras išsigelbėjimas jūsų akims
Sveikata ir grožis

Suprastėjo rega? Šie du dalykai yra tikras išsigelbėjimas jūsų akims

2025-07-31
5 mitai apie menstruacijas, kuriais neverta tikėti
Sveikata ir grožis

5 mitai apie menstruacijas, kuriais neverta tikėti

2025-07-10
Ghee sviestas: kodėl verta įtraukti šį vertingą riebalą į savo mitybą?
Sveikata ir grožis

Ghee sviestas: kodėl verta įtraukti šį vertingą riebalą į savo mitybą?

2025-07-14

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?