ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sodas ir daržas » Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai
Sodas ir daržas

Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-29
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Džiovinti vaisiai – tai vaisiai, iš kurių pašalinta beveik visa vandens dalis, paliekant koncentruotą, energijos turtingą užkandį. Dėl savo ilgo galiojimo ir patogumo juos ypač mėgsta keliautojai bei sveikos mitybos entuziastai. Tačiau ar džiovinti vaisiai iš tiesų yra sveikas pasirinkimas?

Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai
Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai

Kas yra džiovinti vaisiai?

Džiovinant vaisius pašalinamas vanduo, todėl jie sumažėja dydžiu, bet išlieka turtingi maistinėmis medžiagomis. Populiariausi džiovinti vaisiai yra:

  • Razinos
  • Datulės
  • Slyvos
  • Figos
  • Abrikosai

Taip pat galima rasti ir kitų džiovintų vaisių, pavyzdžiui, mango, ananasų, spanguolių ar obuolių, kurie kartais būna papildomai saldinti.

Džiovintų vaisių nauda

Turtingi maistinėmis medžiagomis

Taip pat skaitykite

Ką maišyti su proteino milteliais, o ko vengti
Ką maišyti su proteino milteliais, o ko vengti
2025-09-07
Kokių ligų galima išvengti reguliariai valgant obuolius?
Kokių ligų galima išvengti reguliariai valgant obuolius?
2025-08-30
Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
2025-06-05
Naudingosios sėklos, kurias verta įtraukti į kasdienę savo mitybą
Naudingosios sėklos, kurias verta įtraukti į kasdienę savo mitybą
2025-07-16

Vienas džiovintas vaisius savo maistine verte beveik prilygsta šviežiam vaisiui, tačiau yra mažesnis ir koncentruotas. Dėl to džiovintuose vaisiuose yra iki 3,5 karto daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralų nei šviežiuose.

Jie taip pat yra puikus polifenolinių antioksidantų šaltinis, kurie gali:

  • Gerinti kraujotaką
  • Palaikyti gerą virškinimą
  • Mažinti uždegiminius procesus organizme
  • Sumažinti daugelio ligų riziką

Teigiamas poveikis sveikatai

Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai valgo džiovintus vaisius, dažniausiai gauna daugiau maistinių medžiagų ir yra mažiau linkę į nutukimą.

Tam tikri džiovinti vaisiai pasižymi specifinėmis sveikatai naudingomis savybėmis:

  • Razinos gali padėti sumažinti kraujospūdį, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti uždegiminius rodiklius.
  • Slyvos yra natūralus vidurius laisvinantis produktas, turintis daug skaidulų ir sorbitolio, padedantis reguliuoti virškinimą. Be to, jos gali prisidėti prie kaulų stiprinimo.
  • Datulės yra ypač maistingos nėščiosioms – jos gali palengvinti gimdymo procesą ir padėti išvengti geležies trūkumo.
Džiovinti vaisiai: galimi pavojai

Džiovinti vaisiai: galimi pavojai

Didelis cukraus kiekis

Kadangi džiovintuose vaisiuose nėra vandens, jų cukraus koncentracija labai išauga. Džiovinti vaisiai gali turėti nuo 38 iki 66 procentų cukraus, o per didelis jo vartojimas gali prisidėti prie:

  • Svorio augimo
  • II tipo diabeto rizikos didėjimo
  • Širdies ligų išsivystymo

Kadangi džiovinti vaisiai yra maži ir skanūs, juos lengva persivalgyti. Rekomenduojama jų suvalgyti ne daugiau kaip vieną nedidelę porciją per dieną.

Taip pat skaitykite

Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis
Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis
2025-08-16
Geriausių sodininkų patarimų 10-tukas auginantiems vaismedžius ir vaiskrūmius
2025-06-19
Panaudokite tai orchidėjai. Žiedai bus pasakiški!
Panaudokite tai orchidėjai. Žiedai bus pasakiški!
2025-09-04
Žalioji arbata: tinkamo vartojimo laiko pasirinkimo svarba jūsų sveikatai
Žalioji arbata: tinkamo vartojimo laiko pasirinkimo svarba jūsų sveikatai
2025-06-22

Papildomas cukrus ir konservantai

Kai kurie gamintojai džiovintus vaisius papildomai saldina arba apdoroja sieros dioksidu (sulfitais), kad jie išlaikytų ryškią spalvą. Sulfitai gali sukelti alergines reakcijas jautriems žmonėms, pasireiškiančias:

  • Skrandžio skausmais
  • Odos bėrimais
  • Kvėpavimo sutrikimais

Jei norite išvengti šių konservantų, rinkitės ekologiškus džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus.

Grybeliai ir toksinai

Netinkamai laikomi džiovinti vaisiai gali būti užteršti pelėsių išskiriamais aflatoksinais, kurie yra kenksmingi sveikatai. Todėl svarbu pirkti produktus iš patikimų gamintojų ir laikyti juos sausoje, vėsioje vietoje.

Kaip sveikai vartoti džiovintus vaisius?

Norint gauti visą naudą iš džiovintų vaisių ir išvengti galimų pavojų, verta laikytis šių rekomendacijų:

  • Rinkitės natūralius, be pridėtinio cukraus ar sulfitų džiovintus vaisius.
  • Laikykitės saiko – suvalgykite ne daugiau kaip 30–40 gramų per dieną.
  • Derinkite džiovintus vaisius su kitais maistingais produktais, pavyzdžiui, riešutais ar jogurtu.
  • Gerkite pakankamai vandens, kad išvengtumėte galimų virškinimo sutrikimų.

Džiovinti vaisiai yra puikus maistingų medžiagų šaltinis ir sveikas užkandis, tačiau juos svarbu vartoti saikingai. Renkantis kokybiškus, be pridėtinių konservantų ar cukraus produktus, galima mėgautis jų nauda be nepageidaujamų pasekmių.

Šaltinis: https://www.healthline.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:džiovinti vaisiaimitybapavojai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Datulės – kaip jos iš tikrųjų veikia mūsų organizmą
Sveikata ir grožis

Datulės – kaip jos iš tikrųjų veikia mūsų organizmą

Akių spalva nusako kaip žmonės reaguoja ir elgiasi su jumis
Įdomu

Akių spalva gali atskleisti, kaip kiti žmonės reaguoja ir elgiasi su jumis.

Štai kodėl savo namuose verta turėti pinigų medį!
Sodas ir daržas

Štai kodėl savo namuose verta turėti pinigų medį!

Zodiako ženklai, kurie mėgsta lepinti savo antras puses.
Horoskopai

Pasak astrologų, šie zodiako ženklai mėgsta lepinti savo antras puses

Kas geriau dantų priežiūrai – dantų siūlas ar irigatorius?
Sveikata ir grožis

Kas geriau dantų priežiūrai – dantų siūlas ar irigatorius?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?