ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
Sveikata ir grožis

Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-03
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams

Neseniai paskelbta prancūzų aplinkosaugos organizacijos „Bloom“ ataskaita sukėlė tikrą bangą Europoje – visose ištirtose tuno konservų skardinėse iš Prancūzijos, Vokietijos, Anglijos, Ispanijos ir Italijos buvo aptikta gyvsidabrio pėdsakų. Tačiau ar tikrai konservuotas tunas pavojingas?

Kodėl konservuotas tunas turi gyvsidabrio?

Gyvsidabris – natūralus sunkusis metalas, į jūras ir vandenynus patenkantis tiek iš gamtinių šaltinių (pvz., ugnikalnių), tiek dėl žmonių veiklos, ypač deginant anglį ar išmetant pramonines atliekas. Vandenyje gyvsidabrį bakterijos paverčia į toksišką formą – metilgyvsidabrį, kuris kaupiasi jūrų gyvūnuose.

Kaip paaiškina aplinkos mokslų docentas dr. Andrew Turner iš Plimuto universiteto, kuo aukščiau gyvūnas maisto grandinėje – tuo daugiau gyvsidabrio jis sukaupia. Todėl tunas, kaip plėšrus žuvis, kartu su kardžuvėmis ar rykliais pasižymi aukščiausiais šio metalo kiekiais.

Ar tai pavojinga sveikatai?

Jungtinės Karalystės Maisto standartų agentūra (FSA), reaguodama į „Bloom“ tyrimą, ramino visuomenę – tunas saugus, jei vartojamas pagal rekomendacijas. Nors kai kuriuose mėginiuose galėjo būti viršytos normos, dauguma produktų atitiko teisės aktus. Tiesa, „Bloom“ neatskleidė konkrečių rezultatų ar analizės metodikos, todėl mokslinė bendruomenė ragina atlikti išsamesnius tyrimus.

Taip pat skaitykite

Štai kas nutiks jūsų kūnui jei kasdien po 10 minučių praleisite tyloje.
Štai kas nutiks jūsų kūnui jei kasdien po 10 minučių praleisite tyloje
2025-07-03
Kodėl skaidulos yra naudingos? Kelias į geresnę sveikatą ir ilgaamžiškumą
Kodėl skaidulos yra naudingos? Kelias į geresnę sveikatą ir ilgaamžiškumą
2025-08-10
Kaip padaryti, kad lūpų dažai išsilaikytų visą dieną: makiažo meistrų triukas be brangių priemonių
Kaip padaryti, kad lūpų dažai išsilaikytų visą dieną: patikimas būdas
2025-10-14
Kodėl verta išbandyti matcha arbatą vietoj kavos
Kodėl verta išbandyti matcha arbatą vietoj kavos: 30 dienų eksperimentas
2025-07-10

Gyvsidabris yra vienas iš dešimties pavojingiausių chemikalų, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos. Daugiausia žmonės juo apsinuodija per žuvį ir jūros gėrybes, todėl šios produktų grupės reguliariai tikrinamos.

Kodėl leidžiama daugiau gyvsidabrio tune nei kitose žuvyse?

Gali pasirodyti keista, bet tune leidžiamas gyvsidabrio kiekis – iki 1.0 mg/kg, o menkėje – tik 0.5 mg/kg. Pasak mitybos mokslų ekspertės Alex Ruani iš University College London, tai pagrįsta balansu tarp rizikos ir maistinės vertės. Tunas yra geras vitamino D, B12, jodo ir seleno šaltinis, tad sumažinti ribas drastiškai reikštų sumažinti jo prieinamumą kaip vertingo maisto.

Konservuotas tunas: ką sako rekomendacijos?

Konservuotas tunas: ką sako rekomendacijos?

NHS (Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba) rekomenduoja:

  • Nėščioms moterims ar bandančioms pastoti – ne daugiau kaip 4 skardinės tuno (po 140 g) arba 2 tuno kepsniaiper savaitę.
  • Vaikams nuo 1 iki 3 metų – ne daugiau kaip viena maža skardinė (70 g) per savaitę.
  • Vaikams nuo 4 iki 6 metų – viena vidutinė (140 g) skardinė per savaitę.
  • Vaikams nuo 7 iki 12 metų – iki dviejų 140 g skardinių per savaitę, įtraukiant ir žuvis su mažesniu gyvsidabrio kiekiu.

Gyvsidabrio kiekis tune skiriasi priklausomai nuo rūšies ir sugavimo vietos. Pavyzdžiui, skipjack tunas dažniausiai turi mažiau gyvsidabrio nei geltonpelekis ar didžiaakis. Marine Stewardship Council duomenimis, apie 90 % skardinių tuno su jų ženklu Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje yra būtent skipjack veislės.

Kaip sumažinti riziką?

Jei mėgstate tuną, bet norite sumažinti gyvsidabrio suvartojimą, specialistai rekomenduoja:

  • Riboti suvartojamą kiekį, ypač vaikams ir nėščiosioms.
  • Rinktis mažesnes rūšis, tokias kaip skipjack.
  • Įtraukti kitas žuvis su mažesniu gyvsidabrio kiekiu – lašišą, sardines, menkę, skumbrę (ne karališkąją, kuri turi daug gyvsidabrio).
  • Valgyti įvairiai, kad gautumėte naudingų medžiagų ir išvengtumėte perteklinio bet kokios medžiagos vartojimo.

Konservuotas tunas ir toliau lieka vertingu ir patogiu maisto produktu, ypač jei vartojamas saikingai. Vis dėlto, informuoti vartotojai – saugesni vartotojai. Skaitykite etiketes, rinkitės patikimus gamintojus ir vadovaukitės rekomendacijomis. O svarbiausia – išlaikykite pusiausvyrą savo mityboje, įtraukdami įvairių žuvų bei jūros gėrybių.

Šaltinis: https://www.bbc.co.uk/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Gilių kava: kuo ji geresnė nei įprasta kava
Gilių kava. Papasakojo priežastis, kodėl ji geriau už įprastą kavą
2025-06-20
Gydytojas paneigė garsiuosius odontologijos mitus
Gydytojas paneigė garsiuosius odontologijos mitus
2025-10-21
Spalvinga mityba ir flavonoidai: kaip pagerinti sveikatą ir prailginti gyvenimą
Spalvinga mityba ir flavonoidai: kaip pagerinti sveikatą ir prailginti gyvenimą
2025-08-04
Kaip įsisiurbia erkės ir kodėl mes to nejaučiame?
Gydytojai paaiškino, kaip įsisiurbia erkės ir kodėl mes to nejaučiame?
2025-06-25
ŽYMOS:gyvsidabrisKonservuotas tunas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pamiršote automobilio registracijos liudijimą? Štai ką iš tikrųjų gali (ir negali) padaryti policija
Automobiliai

Pamiršote automobilio registracijos liudijimą? Štai ką iš tikrųjų gali (ir negali) padaryti policija

Trys poros pagal Zodiako ženklą, kurioms tiesiog lemta būti kartu
Horoskopai

Trys poros pagal Zodiako ženklą, kurioms tiesiog lemta būti kartu

Kokiais metodais sukčiai išvilioja daugiausiai pinigų?
Gyvenimas

Kokiais metodais sukčiai išvilioja daugiausiai pinigų?

Kaip taupyti savo laiką: 5 planavimo klaidos
Gyvenimas

Kaip taupyti savo laiką: 5 planavimo klaidos

Trinta grybų sriuba
Receptai

Trinta grybų sriuba

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?