ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Beigeliai: kaip jie atsirado, lengvas receptas ir variacijos
Naudinga

Beigeliai: kaip jie atsirado, lengvas receptas ir variacijos

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-14
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Beigeliai, jų istorija ir receptas.
Beigeliai, jų istorija ir receptas.

Beigeliai yra ilgai mėgstamas ir populiarus kepinys, kilęs iš Centrinės ir Rytų Europos, bet šiuo metu tapęs visame pasaulyje pripažintu delikatesu. Šie apvalūs, mieliniai kepiniai su skylute viduryje ne tik yra skanūs, bet ir pasižymi ypatingu būdu gaminti. Šiame straipsnyje aptarsime beigelių atsiradimą ir pateiksime paprastą receptą, kaip juos pagaminti lengvai ir greitai.

Beigeliai ir jų atsiradimo istorija

Beigeliai atsirado XVI amžiuje, o pirmasis jų rašytinis minėjimas buvo 1610 m. Lenkijoje. Iš pradžių jie buvo gaminami kaip maistas vadeliotojams, kurie ruošdavosi į ilgas keliones. Beigeliai greitai tapo populiarūs tarp miestiečių ir plačiai plito visoje Rytų Europos žydų bendruomenėje. Jų unikali forma su skylute viduryje, leido beigelius lengviau virti ir vėliau kepti, kas padėjo sukurti tvirtą bei purų jų paviršių.

Atvykus imigrantams į JAV, beigeliai tapo nepakeičiama Amerikos kultūros dalimi, o ypač Niujorko gastronomijos. Čia, Niujorke, jie buvo populiarūs tarp žydų bendruomenės ir greitai išplito visame mieste, tapdami vienu iš geriausiai žinomų užkandžių.

Beigeliai prisidėjo prie amerikietiškos kultūros, derindami tradicijas su moderniu maisto vartojimu; jie buvo patiekiami su įvairiais užpildais, pradedant nuo klasikinio kreminio sūrio ir baigiant rūkyta lašiša, daržovėmis ir įvairiais padažų deriniais.

Be to, beigelių kepimo ir patiekimo būdai nuolat vystėsi, o jų populiarumas tik augo, atsirandant naujoms versijoms ir regioniniams skoniams. Dabar jie yra ne tik tradicinis maistas, bet ir modernios virtuvės elementas bei mėgstama užkandžių alternatyva visame pasaulyje.

Beigeliai, jų istorija ir receptas. Kaip pasigaminti?

Kaip gaminti beigelius lengvai ir greitai

Nors tradiciniai beigeliai gali būti gaminami ilgai ir sudėtingai, štai paprastas receptas, kaip paruošti skanius beigelius namuose be didelių pastangų. Šis receptas leidžia jums gauti skanius, šviežius beigelius vos per kelias valandas, nenaudojant sudėtingų technikų ar ingredientų.

Beigelius galėsite pritaikyti pagal savo skonį, pridedant įvairių užpildų ar skonių, pavyzdžiui, cinamono, česnako ar sūrio. Šiam receptui reikės tik kelių paprastų ingredientų, kurie dažniausiai yra kiekvienuose namuose. Pasiruoškite smagiam kepimo procesui ir džiaukitės savo pačių pagamintais, šviežiais beigeliais, kurie puikiai tiks pusryčiams arba užkandžiams!

Ingredientai

  • 2 puodeliai miltų (galima naudoti viso grūdo miltus)
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštas druskos
  • 1 šaukštas sausų mielių
  • 3/4 puodelio šilto vandens
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 kiaušinis (aptepimui)
  • Poppy arba sezamo sėklos (pasirinktinai)

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia sumaišykite miltus, cukrų, druską ir sausas mieles dideliame dubenyje. Tada palaipsniui įpilkite šilto vandens ir aliejaus, maišydami tešlą, kol ji taps vientisa.
  2. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite maždaug 5-7 minutes, kol tešla taps lygi ir elastinga.
  3. Formuokite iš tešlos maždaug 8-10 kamuoliukų, padarykite skylutę viduryje. Uždenkite rankšluostuku ir leiskite jiems kilti 30 minučių, kad užaugtų.
  4. Užvirkite didelį puodą vandens ir įpilkite šiek tiek druskos. Pradėkite virti begelius po 1-2 vienetus, kol jie pakils į paviršių, ir virkite 1-2 minutes. Tik nepervirkite, kad beigeliai netaptų itin sausi.
  5. Išimkite begelius iš vandens, padėkite juos ant kepimo skardos, patepkite juos aliejumi, ir aptepkite kiaušiniu. Pabarstykite aguonomis arba sezamo sėklomis, jei naudojate, ir kepkite 20-25 minutes 200 °C temperatūroje, kol jie taps auksinės spalvos.
Beigeliai, jų istorija ir receptas. Beigeliai su įvairiais ingredientais

Beigelių patiekimas

Beigeliai yra labai universalūs, todėl galite juos patiekti su įvairiais užpildais. Tradiciškai juos galima patiekti su kremine sūriu, rūkytu lašiša, daržovėmis ar net saldžiais padažais. Jie taip pat puikiai tinka pusryčiams ar užkandžiams.

Beigeliai gali būti pagardintii įvairiais ingredientais, pavyzdžiui, aliejumi, avokadu, ridikėliais ar sviestu. Kai kurie mėgsta juos papuošti špinatais ar saulėje džiovintais pomidorais, kad gautų kitokį skonį.

Saldžiajam variantui galima naudoti šokoladą, riešutų sviestą arba uogienę, todėl beigeliai gali tapti ir skaniu desertu. Tokiu būdu šie kepiniai išlieka populiarūs tiek klasikinėse, tiek šiuolaikinėse virtuvėse, kad ir kaip norėtumėte juos patiekti!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:BeigeliaiBeigelių istorijakepiniai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pasakiškas pistacinis sūrio pyragas
Desertai

Pasakiškas pistacinis sūrio pyragas: paprasta paruošti, neįmanoma pamiršti!

2025-06-15
Falafeliai
Receptai

Falafeliai ir jais įdarytos pitos duonelės

2025-07-14
Nekeptas Tiramisu tortas su sūrio kremu
Desertai

Nekeptas Tiramisu tortas su sūrio kremu

2025-06-21
Sumuštiniai su avokadu receptas
Receptai

Gardūs sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu. Tobulai tinka pusryčiams ir kaip užkandis

2025-06-12

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?