ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » 6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą
Sveikata ir grožis

6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-14
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą
6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą

Sėklos – nedideli, bet galingi maistingųjų medžiagų šaltiniai, kurie padeda pasiekti jūsų baltymų ir sveikatingumo tikslus. Dietologai ragina į savo racioną įtraukti daugiau sėklų: jas galima berti ant salotų, jogurto, įmaišyti į kokteilius arba tiesiog kramtyti saują. Šiame straipsnyje – šešios daug baltymų turinčios sėklos ir patarimai, kaip jas skaniai naudoti kasdienėje mityboje.

Kodėl verta valgyti sėklas?

  1. Baltymai + skaidulos. Plantaciniai baltymai sėklose derinami su skaidulomis – tai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, slopina alkį ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui.
  2. Sveikieji riebalai. Dauguma sėklų gausu omega‑3 ir omega‑6 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą ir stiprina širdį.
  3. Mikroelementai ir antioksidantai. Sėklose yra magnio, cinko, seleno, vitaminų E, D, A, fitosterolių ir lignanų, kurie stiprina imunitetą, padeda mažinti cholesterolį ir saugo nuo ląstelių pažeidimų.

Kanapių sėklose yra daug baltymų

  • Baltymai: 3 šaukštai – ~9,5 g baltymų (166 kcal).
  • Privalumai: visi devyni būtinieji amino rūgščių tipai (kompleksinis baltymas), daug poliųnenočiųjų riebalų ir vitaminų E, D, A.
  • Naudojimas: barstykite ant košės, įmaišykite į smoothie arba gardinkite varškę – švelnaus riešutų poskoniu sėklos nepakeičiamas ingredientas.

Moliūgų sėklos

  • Baltymai: 30 g – 8,6 g baltymų (158 kcal).
  • Privalumai: gausu magnio (kraujospūdžio kontrolei) ir cinko (imunitetui). Taninai ir fitosteroliai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei mažinti vėžio riziką.
  • Naudojimas: skrudinkite su prieskoniais kaip užkandį, berkite į sriubas ar naminius duonos kepinius, naudokite kaip traškią salotų viršutę.

Saulėgrąžų sėklose yra daug baltymų

  • Baltymai: 30 g – 5,5 g baltymų (165 kcal).
  • Privalumai: daug vitamino E (odai ir imunitetui), B grupės vitaminų, vario (raumenų funkcijai), magnio ir pantoteno rūgšties (raumenims).
  • Naudojimas: berkite ant avižinių dribsnių, maišykite į granolą, naudokite kaip užvalkalą triušių ar vištienos kepsneliams, kad priduotumėte traškumo.
Saulėgrąžų sėklose yra daug baltymų

Chia sėklos

  • Baltymai: 30 g – 4,7 g baltymų, beveik 10 g skaidulų (138 kcal).
  • Privalumai: visi būtini amino rūgščių tipai, gausybė omega‑3 riebalų, gelinius tirštinančios savybės.
  • Naudojimas: ruoškite “chia pudingą” su augaliniu pienu ir uogomis, maišykite į kokteilius, darykite dvisluoksnius desertus su jogurtu ir vaisiais.

Linų sėmenys turi daug baltymų

  • Baltymai: 2 šaukštai maltų linų sėmenų– ~3 g baltymų, ~4 g skaidulų.
  • Privalumai: daug alfa‑linoleno rūgšties (omega‑3), antioksidantų, padeda virškinti ir palaiko sveiką cholesterolio lygį.
  • Naudojimas: malkite iš anksto ir berti į dribsnius, kepinius ar košes; galite naudoti kaip kiaušinio pakaitalą veganiškiems pyragams (1 valg. š. linų + 3 valg. š. vandens = vienas kiaušinis).

Sezamo sėklos

  • Baltymai: 1 šaukštas – 1,6 g baltymų (52 kcal).
  • Privalumai: daug seleno (antioksidantas), fitosterolių (cholesterolio reguliavimui), mineralų ir lignanų (širdies apsaugai).
  • Naudojimas: gaminkite naminį tahini, berti ant avokado duonos, naudokite kaip dulkes ant keptų daržovių ar žuvies – praturtina skonį ir suteikia traškumo.

Papildomi patarimai kasdieniam racionui

  1. Sėklų mišiniai: maišykite tris–keturias sėklas viename recepte, kad gautumėte skirtingų maistinių medžiagų kombinaciją.
  2. Traškūs gardėsiai: sėklas pamaišykite su sojos padažu, cinamonu ar aitriomis prieskonėlėmis, išdžiovinkite orkaitėje – sveikas užkandis.
  3. Įmaišykite į padažus: sutrinkite moliūgų ar saulėgrąžų sėklas ir įmaišykite į humusą ar salotų padažą, kad suteiktumėte tirštumo ir baltymų.
  4. Laikymas: laikykite šaldytuve arba šaltoje vietoje, kad nepakeistų skonio dėl sveikųjų riebalų oksidacijos.

Įtraukite į savo mitybą šias sėklas ir mėgaukitės baltymų, skaidulų, sveikųjų riebalų ir mikroelementų palaima – tai paprastas būdas sustiprinti imunitetą, padidinti sotumo jausmą ir apvalyti mitybos racioną be papildomų priedų. Sėklos – mažas, bet galingas papildas jūsų sveikatai!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:baltymaimitybasėklos

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pradėjo sluoksniuotis nagai? Štai keli veiksmingi būdai kaip sau padėti
Sveikata ir grožis

Pradėjo sluoksniuotis nagai? Štai keli veiksmingi būdai kaip sau padėti

2025-06-05
Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik
Sveikata ir grožis

Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik

2025-06-26
Progresyvi raumenų relaksacija: padės įveikti stresą, nemigą
Sveikata ir grožis

Progresyvi raumenų relaksacija: pagalba patiriant stresą ir nemigą

2025-06-21
Muzikos galia: kaip ji sukelia emocijas
Sveikata ir grožis

Muzikos galia: kaip ji sukelia emocijas ir veikia mūsų jausmus

2025-06-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?