ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas
Sveikata ir grožis

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-30
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Medus yra vienas iš populiariausių natūralių saldiklių, tačiau apie jo poveikį šildant sklando įvairių mitų. Kai kurie žmonės teigia, kad įkaitintas medus praranda savo naudingąsias savybes arba netgi tampa kenksmingas. Šiame straipsnyje paaiškinsime, ar iš tiesų geriau vengti įdėti medaus į karštą arbatą, ir ką rodo moksliniai tyrimai.

Ar įdėti medaus į karštą arbatą yra pavojinga?

Internete dažnai pasitaiko teiginių, kad šildomas medus tampa kancerogeniniu junginiu, pavojingu sveikatai. Tačiau ši nuomonė neatitinka tikrovės. Medus, net ir šildomas, nėra nuodingas – tai labiau mitas nei realybė. Drąsiai galite jį dėti į karštą arbatą, nes toksinų koncentracija yra pernelyg maža, kad pakenktų žmogaus organizmui.

Šis mitas tikriausiai kilo iš ajurvedos mokymo, kuriame teigiama, kad medus tampa toksiškas, kai jo temperatūra viršija 40 laipsnių Celsijaus. Be to, 2010 m. Indijos mokslininkai atliko eksperimentą su žiurkėmis ir nustatė, kad šildant medų susidaro oksimetilfurfurolis (OMF) – medžiaga, kuri yra kancerogenas. Tačiau šios medžiagos koncentracija meduje yra labai maža, o didesni jos kiekiai randami tokiose kasdienėse gėrybėse kaip uogienės ir kepiniai.

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Ar šildomas medus praranda naudingąsias savybes?

Dalis tiesos yra tame, kad šildant medų dalis antioksidantų ir fermentų praranda savo aktyvumą, nes šios medžiagos nėra atsparios aukštai temperatūrai. Tačiau meduje lieka antimikrobinių ir priešuždegiminių junginių, kurie išlieka aktyvūs net esant aukštai temperatūrai. Taigi, šildomas medus vis tiek gali būti naudingas sveikatai.

Taip pat skaitykite

Ar žinojote, kad riešutų mirkymas vandenyje gali padidinti jų naudą?
Ar žinojote, kad riešutų mirkymas vandenyje gali padidinti jų naudą?
2025-10-10
Kaip papildyti vitamino D atsargas šaltuoju metų laiku: kalbėjomės su endokrinologu
Kaip papildyti vitamino D atsargas šaltuoju metų laiku: kalbėjomės su endokrinologu
2025-10-28
Natūralios priemonės, kurios išsprendžia sausos odos problemas be chemijos
Natūralios priemonės, kurios išsprendžia sausos odos problemas be chemijos
2025-07-28
Drėkikliai veidui
Geriausi 2024-ųjų veido odą drėkinantys kremai: dermotologų rekomendacijos
2025-07-12

Galime drąsiai sakyti, kad medaus naudojimas karštuose gėrimuose ar patiekaluose nėra kenksmingas, o jo naudingosios savybės neprarandamos visiškai. Svarbiausia – vartoti šį produktą saikingai ir nepamiršti įvairinti savo mitybos. Medus ne tik skanina, bet ir turi naudingų medžiagų, kurios padeda stiprinti organizmo apsaugą.

Šaltinis: tsn.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:arbatamedus

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kuo galima papildyti šampūną norint pagerinti plaukų būklę: ekspertai įvardijo 5 geriausius variantus
Sveikata ir grožis

Kuo galima papildyti šampūną norint pagerinti plaukų būklę: ekspertai įvardijo 5 geriausius variantus

Orchidėja pasipuoš gražiais žiedais
Sodas ir daržas

Vos 1 plonas griežinėlis per savaitę ir orchidėja pasipuoš gražiais žiedais

Gudrybė, kuri padės išsirinkti tinkamus batus jų nesimatavus
Gyvenimas

Gudrybė, kuri padės išsirinkti tinkamus batus jų nesimatavus

Fermentinio sūrio užtepėlė iš 3 ingredientų
Receptai

Ypatingai gardi ir universali sūrio užtepėlė vos iš 3 ingredientų

Širdies sutrikimas pagal išvaizdą
Sveikata ir grožis

„Veido paraudimas ir pirštų cianozė“: gydytojas papasakojo, kaip pagal žmogaus išvaizdą atpažinti širdies sutrikimus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?