ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas
Sveikata ir grožis

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-30
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Medus yra vienas iš populiariausių natūralių saldiklių, tačiau apie jo poveikį šildant sklando įvairių mitų. Kai kurie žmonės teigia, kad įkaitintas medus praranda savo naudingąsias savybes arba netgi tampa kenksmingas. Šiame straipsnyje paaiškinsime, ar iš tiesų geriau vengti įdėti medaus į karštą arbatą, ir ką rodo moksliniai tyrimai.

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Ar įdėti medaus į karštą arbatą yra pavojinga?

Internete dažnai pasitaiko teiginių, kad šildomas medus tampa kancerogeniniu junginiu, pavojingu sveikatai. Tačiau ši nuomonė neatitinka tikrovės. Medus, net ir šildomas, nėra nuodingas – tai labiau mitas nei realybė. Drąsiai galite jį dėti į karštą arbatą, nes toksinų koncentracija yra pernelyg maža, kad pakenktų žmogaus organizmui.

Šis mitas tikriausiai kilo iš ajurvedos mokymo, kuriame teigiama, kad medus tampa toksiškas, kai jo temperatūra viršija 40 laipsnių Celsijaus. Be to, 2010 m. Indijos mokslininkai atliko eksperimentą su žiurkėmis ir nustatė, kad šildant medų susidaro oksimetilfurfurolis (OMF) – medžiaga, kuri yra kancerogenas. Tačiau šios medžiagos koncentracija meduje yra labai maža, o didesni jos kiekiai randami tokiose kasdienėse gėrybėse kaip uogienės ir kepiniai.

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Ar šildomas medus praranda naudingąsias savybes?

Dalis tiesos yra tame, kad šildant medų dalis antioksidantų ir fermentų praranda savo aktyvumą, nes šios medžiagos nėra atsparios aukštai temperatūrai. Tačiau meduje lieka antimikrobinių ir priešuždegiminių junginių, kurie išlieka aktyvūs net esant aukštai temperatūrai. Taigi, šildomas medus vis tiek gali būti naudingas sveikatai.

Taip pat skaitykite

Aliuminio folija, ar išties ji mums pavojinga?
Ar aliuminio folija išties kenksminga mūsų sveikatai? Atsako ekspertai
2025-07-13
Kuo naudinga žemuogių arbata?
Kuo naudinga žemuogių arbata? Atsako ekspertai
2025-06-05
Kaip datulės gali pagerinti jūsų plaukų būklę rudenį
Kaip datulės gali pagerinti jūsų plaukų būklę rudenį
2025-08-16
Spalvinga mityba ir flavonoidai: kaip pagerinti sveikatą ir prailginti gyvenimą
Spalvinga mityba ir flavonoidai: kaip pagerinti sveikatą ir prailginti gyvenimą
2025-08-04

Galime drąsiai sakyti, kad medaus naudojimas karštuose gėrimuose ar patiekaluose nėra kenksmingas, o jo naudingosios savybės neprarandamos visiškai. Svarbiausia – vartoti šį produktą saikingai ir nepamiršti įvairinti savo mitybos. Medus ne tik skanina, bet ir turi naudingų medžiagų, kurios padeda stiprinti organizmo apsaugą.

Šaltinis: tsn.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:arbatamedus

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Bananai: kam geriau vengti šių vaisių?
Sveikata ir grožis

Bananai: kam geriau vengti šių vaisių? Atsako dietologai

Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
Sveikata ir grožis

Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!

Bananų glotnutis
Gėrimai

Bananų glotnutis – natūraliai saldus

Patyrusių daržininkų paslaptis, kaip sodinti svogūnus rudenį, kad sulauktumėte ansktyvo derliaus
Sodas ir daržas

Patyrusių daržininkų paslaptis, kaip sodinti svogūnus rudenį, kad sulauktumėte ansktyvo derliaus

Neturite dantų šepetėlio? Ne bėda! Šie būdai padės palaikyti švarius dantis bet kokioje situacijoje
Gyvenimas

Neturite dantų šepetėlio? Ne bėda! Šie būdai padės palaikyti švarius dantis bet kokioje situacijoje

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?