ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Perdirbtų maisto produktų vartojimas siejamas su didesniu riebalų kiekiu raumenyse, teigia mokslininkai
Sveikata ir grožis

Perdirbtų maisto produktų vartojimas siejamas su didesniu riebalų kiekiu raumenyse, teigia mokslininkai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-01
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Perdirbtų maisto produktų sąsaja su riebalų kaupimusi raumenyse. Tyrimas
Perdirbtų maisto produktų sąsaja su riebalų kaupimusi raumenyse. Tyrimas

Mokslininkai teigia, kad daugiau riebalų, susikaupusių šlaunų raumenyse, gali padidinti kelio osteoartrito riziką. Naujas tyrimas nustatė, kad ultraperdirbtų maisto produktų vartojimas gali lemti didesnį riebalų kiekį žmonių šlaunų raumenyse.

JAV Kalifornijos universiteto San Fransiske (UCSF) mokslininkai analizavo 666 asmenų, kurių vidutinis amžius buvo 60 metų, duomenis. Šie asmenys dalyvavo Osteoartrito iniciatyvoje, tačiau dar nebuvo diagnozuoti šios ligos ar skausmo.

Tyrimas, pristatytas kasmetiniame Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susitikime, parodė, kad didesnis ultraperdirbtų maisto produktų (UPF) vartojimas buvo susijęs su padidėjusiu riebalų kiekiu šlaunų raumenyse.

Šis ryšys buvo pastebėtas neatsižvelgiant į dalyvių kalorijų suvartojimą, kūno masės indeksą (KMI) ar fizinio aktyvumo lygį.

„Šio tyrimo naujumas yra tas, kad jame tiriamas mitybos kokybės poveikis, konkrečiai ultraperdirbtų maisto produktų vaidmuo, susijęs su riebalų kiekiu šlaunų raumenyse, vertinamas naudojant MRT“, – pareiškime sakė UCSF radiologijos mokslininkė ir tyrimo autorė dr. Zehra Akkaya.

Mityba buvo analizuojama naudojant NOVA klasifikaciją

Mityba buvo analizuojama naudojant NOVA klasifikaciją, kuri maistą ir gėrimus dalija į keturias kategorijas, atsižvelgiant į jų apdorojimo lygį.

Ultraperdirbti maisto produktai apima pusryčių dribsnius, gazuotus gėrimus ir paruoštus valgius bei kitus stipriai perdirbtus maisto produktus.

Tyrime buvo naudojama magnetinio rezonanso tomografija (MRT), siekiant ištirti ryšį tarp griaučių raumenų kokybės ir mitybos kokybės.

Perdirbtų maisto produktų sąsaja su riebalų kaupimusi raumenyse. Tyrimas ir išvados

Osteoartrito rizikos padidėjimas

Mokslininkė pažymėjo, kad ankstesni tyrimai parodė, kad šlaunų raumenų kokybės sumažėjimas gali būti susijęs su kelio osteoartrito atsiradimu ir progresavimu.

Osteoartritas, liga, kuria kremzlė, sauganti kaulų galus sąnariuose, suyra ir sukelia skausmą, yra „labai susijęs su nutukimu ir nesveiku gyvenimo būdu“, – sakė mokslininkė.

Pasak Mayo klinikos, kiti rizikos veiksniai, tokie kaip amžius, lytis ir sąnarių traumų istorija, taip pat gali turėti įtakos.

Tačiau „supratimas apie šį ryšį gali turėti svarbių klinikinių padarinių, nes tai suteikia naują perspektyvą, kaip mitybos kokybė veikia raumenų ir kaulų sistemos sveikatą“, – pridūrė Akkaya.

Osteoartritas nėra vienintelė liga, kuri buvo siejama su per dideliu riebalų kaupimu žmonių raumenyse.

Raumenų riebalai buvo siejami tiek su insulino rezistentiškumu, tiek su 2 tipo diabetu.

Kiti tyrimai siejo riebalų kaupimąsi raumenyse su širdies ir kraujagyslių ligomis bei raumenų atrofija.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: euronews.com

ŽYMOS:mitybaPerdirbtas maistasraumenys

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sveika mityba po 50-ies: kaip išlaikyti energiją ir gerą savijautą
Sveikata ir grožis

Sveika mityba po 50-ies: kaip išlaikyti energiją ir gerą savijautą

2025-06-25
Ar įmanoma sumažinti kavos sukeltą nerimą? Ekspertų nuomonė
Sveikata ir grožis

Ar įmanoma sumažinti kavos sukeltą nerimą? Ekspertų nuomonė

2025-07-07
Sveikata ir grožis

Ekspertas: veiksmingas būdas greitai atsikratyti žagsulio

2025-07-24
Ką atskleidžia jūsų žingsnio greitis: paprastas testas, kuris gali atskleisti jūsų smegenų amžių
Sveikata ir grožis

Ką atskleidžia jūsų žingsnio greitis: paprastas testas, kuris gali atskleisti jūsų smegenų amžių

2025-06-10

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?