ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » 8 maisto produktai, kuriuose yra daug vario: verta įtraukti į mitybą
Sveikata ir grožis

8 maisto produktai, kuriuose yra daug vario: verta įtraukti į mitybą

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-04
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
8 maisto produktai, kuriuose yra daug vario: verta įtraukti į mitybą
8 maisto produktai, kuriuose yra daug vario: verta įtraukti į mitybą

Varis – tai organizmui būtinas mikroelementas, atliekantis svarbų vaidmenį raudonųjų kraujo kūnelių, jungiamojo audinio ir fermentų gamyboje. Nors jo reikia nedideliais kiekiais, žmogaus organizmas pats šio mineralo negamina, tad jį būtina gauti su maistu. Suaugusiems rekomenduojama vario paros norma – apie 900 mikrogramų, o nėščiosioms bei žindančioms – šiek tiek daugiau.

Maisto produktai, kuriuose yra daug vario: kepenys

Vario turintys produktai, kuriuos verta įtraukti į mitybą

1. Kepenys
Jautienos ar veršienos kepenys – vienas iš pačių turtingiausių maistinių produktų vario atžvilgiu. Vos viename gabalėlyje (apie 67 g) yra net 1144 % paros normos. Be to, kepenys gausios vitaminais A, B12, geležimi ir folatais. Visgi nėščiosioms šis produktas nerekomenduojamas dėl didelio vitamino A kiekio, kuris gali pakenkti vaisiui.

2. Austrės
Austrės – tikras delikatesas, kurio 100 g porcijoje yra net 844 % rekomenduojamos paros normos vario. Jos taip pat turtingos cinku, selenu, vitaminu B12. Vis dėlto žalių austrių reikėtų vengti nėščioms moterims ir žmonėms su silpna imunine sistema dėl galimos apsinuodijimo rizikos.

3. Spirulina
Šis žalsvas miltelinis papildas, pagamintas iš mėlynai žalių dumblių, dar vadinamas supermaistu. Vos viena valgomajame šaukšte spirulinos (7 g) – apie 44 % paros normos vario. Spiruliną galima maišyti su kokteiliais, košėmis ar sriubomis.

4. Šiitake grybai
Džiovinti šiitake grybai ne tik pasižymi stipriu umami skoniu, bet ir turi gausybę naudingų medžiagų. Keturiose džiovintose galvutėse (15 g) yra apie 89 % vario paros normos. Jie taip pat suteikia organizmui seleno, mangano, folio rūgšties ir B grupės vitaminų.

5. Riešutai ir sėklos
Migdolai, anakardžiai ir sezamo sėklos – puikūs vario šaltiniai. 28 g anakardžių suteikia net 67 %, o šaukštas sezamo sėklų – apie 44 % paros normos. Be vario, šie užkandžiai taip pat turtingi sveikaisiais riebalais, baltymais ir skaidulomis.

6. Omaras
Šis prabangus jūros produktas – mažai riebalų, bet daug baltymų turintis pasirinkimas. 85 g porcija omaro mėsa suteikia 178 % paros normos vario. Jis taip pat aprūpina vitaminu B12 ir selenu.

7. Lapinės daržovės
Špinatai, mangoldai ir lapinis kopūstas – puikūs augaliniai vario šaltiniai. Vienoje stiklinėje virtų špinatų ar mangoldų yra apie 33 % rekomenduojamos paros normos. Be to, šios daržovės yra ir kitų vertingų vitaminų bei mineralų šaltinis.

8. Juodasis šokoladas
Šokolade su dideliu kakavos kiekiu (70–85 %) yra ne tik antioksidantų, bet ir daug vario – apie 200 % paros normos 100 g plytelėje. Tiesa, dėl didelio kaloringumo ir riebalų kiekio svarbu nepiktnaudžiauti.

Varis – būtinas mūsų sveikatai, o jo galima gauti iš įvairių maisto šaltinių. Įtraukę į mitybą kepenis, jūros gėrybes, riešutus, lapines daržoves ar net juodąjį šokoladą, ne tik papildysite organizmą variu, bet ir pasimėgausite skaniu bei maistingu maistu.

Šaltinis: healthline.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaVaris

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kada geriausias metas vartoti vitaminus, atsako ekspertai
Sveikata ir grožis

Kada geriausias metas vartoti vitaminus? Ryte ar vakare? Atsako ekspertai

2025-07-25
11 įrodytų česnako privalumų sveikatai
Sveikata ir grožis

Česnakas ir 11 įrodytų jo privalumų sveikatai

2025-07-08
Obuoliai - maistingumas ir nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Obuoliai – maistingumas ir nauda sveikatai

2025-06-19
Kas svarbiau ilgaamžiškumui – genai ar gyvenimo būdas? Mokslininkai rado atsakymą
Sveikata ir grožis

Kas svarbiau ilgaamžiškumui – genai ar gyvenimo būdas? Mokslininkai rado atsakymą

2025-07-07

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?