ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Fermentuoti maisto produktai: kodėl verta įtraukti juos į kasdienę mitybą
Sveikata ir grožis

Fermentuoti maisto produktai: kodėl verta įtraukti juos į kasdienę mitybą

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Fermentuoti maisto produktai jau šimtmečius yra neatskiriama įvairių pasaulio virtuvių dalis. Nuo korėjietiško kimči, Vidurio Rytų kefyro iki vokiškų raugintų kopūstų – žmonės seniai žino, kad fermentacija ne tik suteikia maistui išskirtinį skonį, bet ir teikia sveikatai naudos. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtina, kad fermentuoti maisto produktai ypač prisideda prie sveiko žarnyno mikrobiomo palaikymo ir stiprina organizmo imunitetą.

Fermentuoti maisto produktai: kodėl verta įtraukti juos į kasdienę mitybą
Fermentuoti maisto produktai: kodėl verta įtraukti juos į kasdienę mitybą

Fermentuoti maisto produktai: kefyras

Kefyras – tai kultivuotas, fermentuotas pieno gėrimas, kurio skonis primena stipresnį jogurto gėrimą. Jis turi daugiau probiotikų ir baltymų nei įprastas jogurtas ir gali būti gaminamas tiek iš pieno, tiek iš augalinių alternatyvų, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų pieno. Kefyras puikiai tinka pusryčiams ar sveikiems užkandžiams.

Rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai – tai tradicinis vokiškas supermaistas, dažnai naudojamas hot-dog’uose ar kaip garnyras. Natūraliai fermentuoti kopūstai yra pilni probiotikų, skaidulų ir vitaminų. Tyrimai rodo, kad viename raugintų kopūstų inde gali būti daugiau nei 200 skirtingų žarnyno bakterijų padermių, todėl tai puikus pasirinkimas sveikai virškinimo sistemai.

Kimči

Kimči – tai korėjietiškas fermentuotų kopūstų arba kitų daržovių patiekalas, dažnai pagardintas fermentuota žuvimi, imbieru, česnaku ir aitriąja paprikos pasta gochujang. Be išskirtinio skonio, kimči turi daug probiotikų ir kitų naudingų medžiagų, stiprinančių žarnyno sveikatą.

Taip pat skaitykite

Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?
Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą
2025-06-03
Salierų sultys: kokią naudą pastebėsite vos per savaitę?
Salierų sultys: kokią naudą pastebėsite vos per savaitę?
2025-08-20
Susmulkinkite svogūną, obuolį ir įpilkite citrinos sulčių
Susmulkinkite svogūną, obuolį ir įpilkite citrinos sulčių: išgėrę vos 1 šaukštą pamiršite kosulį!
2025-09-15
Kaip kasdieniai įpročiai gali kenkti jūsų žarnyno sveikatai
Kaip kasdieniai įpročiai gali kenkti jūsų žarnyno sveikatai
2025-08-31

Fermentuoti maisto produktai: Tempeh

Tempeh – fermentuotos sojos pupelės, formuojamos į tankią plokštelę, kuri gali būti marinuojama, kepta, kepama ar troškinama. Fermentacijos procesas padeda lengviau įsisavinti baltymus ir amino rūgštis, todėl tempeh yra augalinis maistinės vertės stiprintuvas.

Fermentuoti maisto produktai: Tempeh

Kombucha

Kombucha – tai fermentuotas arbatos gėrimas, pagamintas naudojant cukrų ir simbiotinę bakterijų bei mielių kultūrą (S.C.O.B.Y.). Be probiotikų, kombucha turi polifenolių, kurie padeda kovoti su uždegimais ir veikia kaip stiprūs antioksidantai.

Miso ir jogurtas

Miso pasta ir įvairūs jogurto produktai taip pat yra puikūs probiotikų šaltiniai. Miso geriausia vartoti neperkaitintą, o jogurtą rinktis su gyvomis kultūromis. Jogurtas taip pat praturtintas baltymais, kalciu ir kitais mineralais, naudingais žarnynui ir kaulams.

Kiti fermentuoti produktai

Taip pat verta paminėti varškę, labneh, buttermilk ir raugintus agurkus, kurie, jei fermentuoti natūraliai, suteikia organizmui gerųjų bakterijų ir papildomų maistinių medžiagų. Šie produktai gali būti naudojami tiek pusryčių, tiek pietų ar užkandžių metu, taip padedant reguliariai palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Fermentuoti maisto produktaimitybaProbiotikaiŽarnynas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima.
Sveikata ir grožis

Šių maisto produktų vartoti kartu negalima, teigia mitybos specialistai

Vaisinės muselės ir uodai: šie spąstai suveiks geriau nei bet kokia chemija
Gyvenimas

Vaisinės muselės ir uodai: šie spąstai suveiks geriau nei bet kokia chemija

Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
Gyvenimas

Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins

Šokiruojanti tiesa apie žmogaus pirmuonis: Homo sapiens ir Neandartaliečiai kūrė šeimas
Įdomu

Šokiruojanti tiesa apie žmogaus pirmuonis: Homo sapiens ir Neandartaliečiai kūrė šeimas

Tirpstantis Antarktidos ledas: kaip jis pakeis pasaulio vandenynų lygį
Įdomu

Tirpstantis Antarktidos ledas: kaip jis pakeis pasaulio vandenynų lygį

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?