ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Grybų džiovinimas: dažnas daro šias klaidas, dėl kurių vėliau tenka gėrybes išmesti
Naudinga

Grybų džiovinimas: dažnas daro šias klaidas, dėl kurių vėliau tenka gėrybes išmesti

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-24
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Grybų džiovinimas: dažnas daro šias klaidas, dėl kurių vėliau tenka gėrybes išmesti
Grybų džiovinimas: dažnas daro šias klaidas, dėl kurių vėliau tenka gėrybes išmesti

Ruduo – metas, kai miškai alsuoja kvapniu ir drėgnu aromatu. Grybų sezonas Lietuvoje ir Lenkijoje tęsiasi nuo rugpjūčio pradžios iki vėlyvo rudens, o būtent tada grybautojai namo parsineša pilnus krepšius baravykų, rudmėsių ir beržinių baravykų. Tačiau kaip išsaugoti šių miško gėrybių skonį, aromatą ir maistinę vertę ilgesniam laikui? Atsakymas – grybų džiovinimas.

Džiovinti grybus verta iš karto po jų surinkimo. Tik ką iš miško parsinešti grybus geriausia nedelsiant paruošti džiovinimui – taip jie išliks švieži, tvirti ir nepraras drėgmės. Palikus juos ilgiau krepšyje ar šaldytuve, jie gali sugesti, o džiovinimas nebeatneš trokštamo rezultato.

Kaip paruošti grybus džiovinimui

Pirmasis žingsnis – kruopštus grybų valymas. Likusios žemės, pušų spyglių ar smulkių priemaišų geriausia atsikratyti naudojant sausą šepetėlį ar minkštą skudurėlį. Plauti grybus vandenyje nerekomenduojama – jie greitai įgeria drėgmę, todėl džiovinimo procesas komplikuojasi.

Paruoštus grybus supjaustykite mažesniais gabalėliais, dažniausiai išilgai. Kepurėlės gali būti džiovinamos ir sveikos, ypač baravykų atveju, tačiau kotus geriausia atskirti – taip jie džiūsta greičiau ir vienodžiau.

Taip pat skaitykite

Kaip pasigaminti tobulą koldūnų tešlą: pridėkite vieną slaptą ingredientą
Kaip pasigaminti tobulą koldūnų tešlą: pridėkite vieną slaptą ingredientą
2025-06-17
Vištienos ir perlinių kruopų sriuba – gardus receptas kasdienai
Vištienos ir perlinių kruopų sriuba
2025-06-03
Humusas
Humusas – itin paprastai paruošiamas sveikuoliškas užkandis. Tiks ir vaikams ir suaugusiems
2025-07-14
Rūkytos lašišos ir bulvių kišas
Rūkytos lašišos ir bulvių kišas
2025-06-05

Saulės šiluma – tradicinis pasirinkimas

Vienas seniausių ir natūraliausių būdų džiovinti grybus – saulės šviesa. Išskleidus grybus ant sietelių, kepimo popieriaus ar skardų, juos paliekame gerai vėdinamoje vietoje. Natūrali šiluma ir vėjelis leidžia grybams netekti drėgmės, o jų skonis ir aromatas sustiprėja.

Šio metodo privalumai – paprastumas, jokių papildomų išlaidų ir intensyvus aromatas, tačiau jis labai priklauso nuo oro sąlygų. Drėgnomis dienomis grybai gali pelyti, o per daug tiesioginių saulės spindulių juos lengvai sudegina.

Grybai ant siūlo – namų tradicija

Daugelyje namų vis dar populiarus būdas – grybus suverti ant siūlo ir pakabinti virtuvėje ar prie lango. Tai ne tik estetiška, bet ir sukuria malonią rudens nuotaiką: pakabinti grybai kvepia šiltu miško aromatu ir netgi savaip puošia interjerą. Metaliniai siūlai, kabinami virš krosnies ar židinio, taip pat suteikia džiovinimui tradicinį žavesį.

Tačiau šis būdas užtrunka ilgai, o butuose su didele drėgme efektyvumas gali būti mažas. Vis dėlto daugeliui tai – sentimentali patirtis, kuri sukelia malonius prisiminimus ir išlaiko rudens dvasią.

Elektrinis džiovintuvas – greitas ir patikimas

Moderniausias ir dažniausiai pasirenkamas sprendimas – elektrinis džiovintuvas. Nuolatinis oro srautas ir kontroliuojama temperatūra leidžia džiovinti grybus greitai ir tolygiai. Džiovintuvas išsaugo grybų spalvą, aromatą ir sumažina pelėsio riziką iki minimumo.

Trūkumas – įrenginio kaina ir kartais didelis triukšmas, o džiovinimo trukmė siekia 4–8 valandas. Vis dėlto tai pats patikimiausias būdas tiems, kurie nori turėti aromatingų grybų nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Grybų džiovinimas: dažnas daro šias klaidas, dėl kurių vėliau tenka gėrybes išmesti. Elektrinis džiovintuvas

Orkaitė – praktiška alternatyva

Jei elektrinio džiovintuvo neturite, galima pasitelkti orkaitę. Grybus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir džiovinkite 40–50°C temperatūroje su pravertomis durelėmis. Svarbu stebėti, kad jie nesudegtų. Plonai pjaustyti grybai džiūsta 4–6 valandas, o baravykai gali užtrukti ilgiau. Trūkumas – kartais prarandama šiek tiek skonio, o kai kurios rūšys gali įgyti net šiek tiek kartumo.

Kuris būdas geriausias?

Kiekvienas metodas turi savų privalumų. Džiovinimas saulėje – pigus ir natūralus, bet priklauso nuo oro. Tradicinis kabinimo ant siūlų būdas – estetiškas ir nostalgiškas, tačiau lėtas. Orkaitė reikalauja nuolatinio stebėjimo ir nėra pati ekonomiškiausia alternatyva. Patikimiausias ir praktiškiausias pasirinkimas – elektrinis džiovintuvas, leidžiantis greitai ir saugiai paruošti aromatingus grybus. Svarbiausia – eksperimentuoti ir atrasti metodą, kuris geriausiai tinka jūsų namams.

Taip pat skaitykite

Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu
Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu
2025-06-29
Midijų sriuba su daržovėmis
Midijų sriuba su daržovėmis – lengviems vasaros pietums
2025-08-07
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras, išbandykite.
2025-07-23
Orkaitėje kepta žuvis kreminio sūrio padaže
Orkaitėje kepta žuvis kreminio sūrio padaže
2025-06-05

Kaip laikyti džiovintus grybus

Tinkamai išdžiovintu grybus atpažinti nesudėtinga: jie turi būti tvirti, trapūs ir nesulaikyti drėgmės. Jei sulaužius jie trupa, vadinasi yra paruošti sandėliavimui. Laikykite juos sandariuose stiklainiuose ar metalinėse skardose, sausoje ir tamsioje vietoje. Tokiu būdu grybų skonis išlieka puikus net kelis metus, o jų kvapas suteikia išskirtinį rudens ar šventinį akcentą sriuboms, troškiniams ar tradiciniams patiekalams.

Džiovinimas – paprastas būdas užfiksuoti miško aromatą ir paversti grybų sezoną dar ilgiau trunkančiu malonumu. Tinkamai paruošti ir laikomi grybai ne tik džiugina gomurį, bet ir leidžia išsaugoti rudens dvasią visiems metams.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Džiovinti grybaiGrybų džiovinimas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Jei atliksite šį veiksmą dar vasaros pabaigoje - rugsėjo pradžioje, jūsų medžiai ir krūmai atsidėkos dvigubai
Sodas ir daržas

Jei atliksite šį veiksmą dar vasaros pabaigoje – rugsėjo pradžioje, jūsų medžiai ir krūmai atsidėkos dvigubai

Mitai apie pieną ir jo vartojimą
Sveikata ir grožis

Septyni mitai apie pieną: netikėkite viskuo ką girdite

Traškios skrebučių salotos su burata
Receptai

Traškios skrebučių salotos su burata

Kavos tirščiai ir jų panaudojimo būdai
Gyvenimas

4 netikėti kavos tirščių panaudojimo būdai

Kodėl verta sodinti rozmarinų gyvatvorę ir kaip tai padaryti?
Sodas ir daržas

Kodėl verta sodinti rozmarinų gyvatvorę ir kaip tai padaryti?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?