Džiovintos slyvos (prunes) dažnai minimos kaip veiksminga priemonė nuo vidurių užkietėjimo, tačiau jų nauda nesibaigia tik tuo. Naujausi tyrimai rodo, kad šis produktas gali turėti daug platesnį teigiamą poveikį sveikatai, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Tyrimai rodo, kad reguliariai valgant džiovintas slyvas galima ne tik pagerinti virškinimą, bet ir sumažinti cholesterolio kiekį bei kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu.
Džiovintos slyvų nauda širdies sveikatai
Remiantis 2021 metų tyrimu, kasdien vartojant 50–100 gramų džiovintų slyvų (tai atitinka apie penkias–dešimt slyvų), pastebėtas sumažėjęs širdies ir kraujagyslių ligų rizikos lygis. Tyrimo autorė, mitybos specialistė Shirin Hushmand, pažymi, kad cholesterolio ir uždegimo žymenų sumažėjimas greičiausiai buvo susijęs su padidėjusia antioksidantų koncentracija organizme.
Tyrimo rezultatai parodė, kad džiovintos slyvos gali būti puikus būdas sumažinti kenksmingą cholesterolį ir pagerinti bendrą kraujagyslių sveikatą, užkertant kelią širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimui.

Džiovintos slyvos vs šviežios slyvos: kas naudingiau?
Nors šviežios slyvos taip pat turi naudingų savybių, džiovintos slyvos pasižymi kai kuriais privalumais. Džiovinant slyvas karštu oru, pailgėja jų galiojimo laikas, o kai kurie maistinių medžiagų kiekiai gali netgi padidėti. Džiovintos slyvos, be to, yra praktiškesnis pasirinkimas, nes jų galima laikyti ilgiau, o užtikrinti tą pačią maistinę vertę reikalauja mažesnės porcijos.
Dietologė Maya Vadivelu, PhD, teigia, kad nors gali reikėti suvalgyti daugiau šviežių slyvų, norint pasiekti tą patį poveikį, tačiau pagrindinė jų sudėtis bus panaši.
Ar džiovintos slyvos naudingos ir jaunimui?
Dauguma tyrimų, susijusių su džiovintomis slyvomis, buvo atlikti su postmenopauzinėmis moterimis ir vyresniais nei 55 metų vyrais, tačiau dietologė Maya Vadivelu pabrėžia, kad šių vaisių nauda galioja ir jaunesniems žmonėms. Reguliarus džiovintų slyvų vartojimas gali padėti palaikyti gerą širdies ir kraujagyslių sveikatą bei gerinti virškinimą, nepriklausomai nuo amžiaus.
Atsargumo priemonės vartojant džiovintas slyvas
Džiovintos slyvos yra turtingos skaidulomis, todėl pradėjus jas vartoti, patariama pradėti nuo mažesnių kiekių ir palaipsniui didinti. Jei įprastai nevalgote daug skaidulų, staigus didelis jų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, spazmus ar net vidurių užkietėjimą.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.