Citrina yra vaisius, kurio nauda sveikatai jau seniai žinoma. Jos sudėtyje gausu vitaminų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, tačiau, kaip ir su visais produktais, kasdienis vartojimas gali turėti tiek teigiamų, tiek neigiamų pasekmių. Ką tiksliai patiria organizmas, jei kasdien vartojame citriną? Aptarkime 4 svarbius pokyčius, kuriuos galite pastebėti.
Citrina padeda užkirsti kelią inkstų akmenims
Citrina gali būti naudinga kovojant su inkstų akmenimis. Pasak Korėjos Urologijos žurnalo, inkstų akmenys yra kietos mineralinės nuosėdos, kurios susidaro inkstuose ir šlapimo takuose. Citrina turi citrinos rūgšties, kuri padeda padidinti citrato kiekį šlapime. Citratų jungimas su kalciu ir kitais mineralais apsaugo nuo akmenų formavimosi. Nacionalinė inkstų fondas rekomenduoja kasdien gerti 28 gramus citrinos sulčių su vandeniu, kad užkirstumėte kelią šiai problemai. Vis dėlto, prieš imantis tokios praktikos, verta pasikonsultuoti su gydytoju.
Citrinos valgymas palaiko širdies sveikatą
Citrina, kaip ir daugelis kitų citrusinių vaisių, yra puikus vitamino C šaltinis. Šis vitaminas, be to, kad stiprina imunitetą, taip pat padeda palaikyti širdies sveikatą. Citrina turi antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir apsaugo nuo ląstelių pažeidimų. Tyrimai rodo, kad vaisių ir daržovių vartojimas, ypač citrusinių, gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei pagerinti kraujospūdį ir cholesterolio lygį.

Gerina geležies pasisavinimą
Citrina taip pat gali padėti pagerinti geležies pasisavinimą, nes vitaminas C yra būtinas, kad organizmas galėtų geriau įsisavinti nehemogeninę geležį, kuri randama augaliniuose produktuose. Tai labai svarbu veganams ir vegetarams, kurie daugiausiai gauna geležį iš augalinių šaltinių. Pavyzdžiui, citrinos sulčių pridėjimas prie salotų, pagamintų iš geležį turinčių ingredientų, padidina geležies pasisavinimą.
Apsaugo nuo ląstelių pažeidimų
Citrusiniai vaisiai, įskaitant citriną, yra žinomi dėl savo gebėjimo kovoti su ląstelių pažeidimais. Juose esantys antioksidantai padeda užkirsti kelią tokioms ligoms kaip širdies ir kraujagyslių ligos, lėtinės inkstų ligos, vėžys ir lėtinė obstrukcinė plaučių liga. Todėl reguliariai vartojant citriną, organizmas gali geriau atsispirti ligoms ir padidinti savo atsparumą įvairiems iššūkiams.
Citrinos vartojimo pavojai
Nors citrinos vartojimas yra naudingas, taip pat reikia žinoti apie kai kurias rizikas. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs citrusiniams vaisiams, ir tai gali sukelti alergines reakcijas, pavyzdžiui, bėrimus ar niežulį aplink burną. Taip pat citrinos rūgštis gali pakenkti dantų emaliui, todėl rekomenduojama po citrinos vartojimo skalauti burną vandeniu, kad apsaugotumėte dantis nuo pažeidimų.
Kaip naudoti citriną?
Nors citriną galima valgyti tiesiogiai, galima rasti ir kitų būdų, kaip ją įtraukti į kasdienį racioną. Pavyzdžiui:
- Įpilkite citrinos sulčių į vandenį ar arbatą.
- Marinuokite mėsą, žuvį ar tofu citrinos sultyse.
- Paruoškite salotas su citrinos padažu, kad pagerintumėte geležies pasisavinimą.
- Naudokite citriną ar jos žievelę kaip prieskonius sriubose, košėse ar kepiniuose.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.