Nors vasara jau keliauja į pabaigą, pasimėgauti slyvomis dar tikrai galima, tad kol jų yra, verta naudotis proga. Šviežios slyvos – ne tik skanus, bet ir sveikatai labai naudingas produktas. Tai tikras gamtos stebuklas, kuris gali padėti išvalyti kraują, sumažinti aukštą kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Be to, slyvos yra puikus pagalbininkas sergantiesiems reumatu, kepenų ir inkstų ligomis.
Šviežių slyvų poveikis sveikatai
Šviežios slyvos padeda stiprinti imunitetą, palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Jos greitina medžiagų apykaitą, todėl puikiai tinka laikantis dietos. Slyvos normalizuoja cukraus kiekį kraujyje ir gali padėti sergantiems diabetu. Be to, slyvos veikia kaip natūralus diuretikas, padedantis šlapimo takų sveikatai, maitina kaulinį audinį, stiprina kaulus, nagus ir plaukus, gerina smegenų veiklą bei palaiko kepenų, inkstų ir šlapimo takų funkcijas. Slyvos taip pat valo ir detoksikuoja organizmą.
Apsauga nuo įvairių ligų
Slyvos yra naudingos širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai – jos padeda mažinti padidėjusį cholesterolio kiekį. Šis vaisius gali būti naudojamas ir vėžio prevencijai, nes sugeria organizme esančius laisvuosius radikalus. Slyvos tinka įvairiems žmonėms: sergantiems diabetu, celiakija, nėščioms bei žindančioms moterims. Jos padeda išvalyti kraują, pašalinti nuosėdas iš arterijų, sumažinti aukštą kraujospūdį ir išskaidyti blogąjį cholesterolį.
Virškinamojo trakto sveikatos palaikymas
Slyvos – puikus natūralus vidurius laisvinantis produktas. Mūsų protėviai vasarą valgydavo šviežias, o žiemą – džiovintas slyvas, kad palaikytų virškinimo sistemą, spręstų vidurių užkietėjimą ir palengvintų sunkumo jausmą po pietų. Slyvos valo ne tik kraują, bet ir kepenis bei inkstus, padeda jiems greičiau atsinaujinti. Todėl slyvos ypač naudingos sergantiems kepenų ligomis.
Nauda kaulams ir sąnariams
Slyvose, ypač džiovintose, gausu kalcio ir kitų maistinių medžiagų, naudingų kaulams ir sąnariams. Šios daržovės padeda kovoti su uždegimu. Pakanka suvalgyti saujelę slyvų per dieną, o tai itin naudinga vyresnėms nei 40 metų moterims, kurioms menopauzės metu gresia kaulų retėjimas.
Smegenų veiklos gerinimas
Slyvose esantys B grupės vitaminai teigiamai veikia nervų sistemą ir smegenų veiklą, padeda medžiagų apykaitai smegenyse, palengvina mokymąsi ir pagerina atmintį.
Slyvos – puikus geležies šaltinis
Džiovintos slyvos turi daugiau geležies nei šviežios, taip pat jose daugiau antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir stiprina imunitetą.
Kova su bakterijomis
Slyvos turi antibakterinį poveikį, padeda kovoti su salmonelių bakterija. Vis dėlto džiovintose slyvose yra daugiau oksalo rūgšties, todėl jų turėtų vengti žmonės, sergantys inkstų ir tulžies pūslės ligomis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.