ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei
Naudinga

Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-04
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei
Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei

Daugeliui vakarienė neįsivaizduojama be bulvių ar ryžių garnyro. Tačiau ilgainiui tokie patiekalai gali pabosti, o organizmui norisi įvairovės. Vienas puikus sprendimas – bolivinė balanda, kuri ne tik paįvairins jūsų meniu, bet ir suteiks daug naudingų medžiagų organizmui.

Kodėl verta rinktis bolivinę balandą?

Nors iš pirmo žvilgsnio ji primena ryžius, bolivinė balanda iš tiesų nėra grūdinė kultūra. Tai augalo sėklos, pasižyminčios lengvu virškinamumu, sotumu ir universalumu virtuvėje. Parduotuvėse galima rasti kelių rūšių bolivinės balandos: baltos, pasižyminčios švelniu skoniu ir minkšta tekstūra, bei raudonos – traškesnės ir ryškesnio skonio. Abi puikiai tinka tiek salotoms, tiek kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų.

Bolivinė balanda ir jos nauda sveikatai

Šis supermaistas vertinamas ne tik dėl skonio, bet ir dėl maistinės sudėties. Bolivinė balanda yra gausi skaidulų, kurios gerina virškinimą, taip pat turi magnio, kalio bei geležies – mineralų, teigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą.

Tyrimai rodo, kad bolivinė balanda išsiskiria ir pilnaverčiu baltymu – joje yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurių žmogaus organizmas pats nesintetina. Tai ypač svarbu vegetarams ar veganams, kurie ieško augalinės kilmės baltymų šaltinio. Be to, bolivinė balanda yra natūraliai be gliuteno, todėl tinkama žmonėms, turintiems celiakiją ar netoleruojantiems kviečių produktų.

Taip pat skaitykite

Marinuoti pomidorai su česnaku, kurių nereikia konservuoti
Marinuoti pomidorai su česnaku, kurių nereikia konservuoti
2025-08-27
Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
2025-08-18
Tikriausiai pats lengviausias bulvių patiekalas, kuriuo sužavėsite visus.
Tikriausiai pats lengviausias bulvių patiekalas, kuriuo sužavėsite visus
2025-07-22
Keksiukai su šokolado gabaliukais
Keksiukai su šokolado gabaliukais: gurmaniškas rytmetis
2025-08-18
Bolivinė balanda ir jos nauda sveikatai

Kaip tinkamai paruošti bolivinę balandą?

Kad bolivinė balanda būtų skani ir neturėtų kartaus poskonio, sėklas prieš virimą būtina gerai perplauti po šaltu vandeniu. Taip pašalinamos saponinai – natūralios medžiagos, suteikiančios kartumą.

Verdant laikomasi paprastos proporcijos: dvi dalys vandens ir viena dalis bolivinės balandos. Užvirus virti apie 15 minučių, o tuomet palikti uždengtame puode, kad sėklos įgautų purią konsistenciją.

Paruošta bolivinė balanda gali tapti universaliu pagrindu daugeliui patiekalų: nuo šiltų salotų ar daržovių įdarų iki desertų, tokių kaip košės, pudingai ar net keksiukai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Bolivinė balandaGarnyras

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Štai, ką galite sodinti po agurkų: patyrusių sodininkų patarimai sėjomainai
Sodas ir daržas

Štai, ką galite sodinti po agurkų: patyrusių sodininkų patarimai sėjomainai

Avokado sumuštinis su be lukšto virtu kiaušiniu
Receptai

Avokado sumuštinis su be lukšto virtu kiaušiniu

Kaip valyti papuošalus: patarimai įvairioms rūšims
Gyvenimas

Kaip valyti papuošalus: patarimai įvairioms rūšims

Šiems patiekalams šaltą vandenį naudoti – klaida! Sužinokite kodėl
Naudinga

Šiems patiekalams jokiu būdu nenaudokite šalto vandens!

Raudonųjų paprikų užkandis su sūriu
Receptai

Raudonųjų paprikų užkandis su sūriu: puikus pasirinkimas šventiniam stalui

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?