Kasa yra viena svarbiausių mūsų organizmo liaukų, atsakinga už virškinimą ir medžiagų apykaitą. Tačiau gastroenterologai įspėja, kad šis organas turi daug priešų, kurie gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Vienas pavojingiausių derinių – alkoholis ir nikotinas. Gydytojas Sergejus Vyalovas pažymi, kad net labai nedidelis alkoholio kiekis gali pakenkti kasai, o jeigu jis vartojamas kartu su riebiu maistu, pavojus padidėja kelis kartus.
Riebių patiekalų ir alkoholio derinys
Labai pavojinga kasai valgyti riebią vištieną ar salotas su majonezu ir tuo pačiu gurkšnoti alkoholinius gėrimus. Toks derinys gali sukelti virškinimo sutrikimus, uždegimus ir ilgainiui – rimtas lėtines ligas. Gydytojas Vyalovas pabrėžia, kad skausmo nebuvimas dar nereiškia, jog kasa veikia normaliai. Fermentų gamyba gali būti sutrikdyta net tuomet, kai žmogus jaučiasi gerai.
Nikotino įtaka kasos funkcijoms
Nikotiną vartojantys žmonės rizikuoja dar labiau, nes šis cheminis junginys sutrikdo kasos veiklą. Nikotinas mažina kraujotaką ir lėtina fermentų gamybą, o kartu su alkoholiu šis poveikis sustiprėja. Kasa tampa nebeefektyvi virškinant riebų maistą, o ilgainiui tai gali lemti lėtinius uždegimus, diskomfortą pilve ir virškinimo sutrikimus.
Ankstyvųjų simptomų ignoravimas
Vienas pavojingų įpročių – manyti, kad kol nėra skausmo ar kitų akivaizdžių simptomų, viskas tvarkoje. Gydytojas Vyalovas pabrėžia, kad kasa gali būti pažeista dar prieš pasireiškiant simptomams. Todėl būtina stebėti savo mitybą, alkoholio ir nikotino vartojimą bei reguliariai tikrintis pas specialistus. Ankstyvas ligos nustatymas padeda išvengti rimtesnių komplikacijų.
Kaip apsaugoti kasą
Svarbiausias patarimas – vengti alkoholio ir nikotino derinio. Rekomenduojama rinktis lengvesnį, mažiau riebų maistą ir vengti greito maisto, perdirbtų produktų bei gausių majonezo ar sūrio padažų. Be to, svarbu gerti pakankamai vandens, reguliariai sportuoti ir laikytis sveikos mitybos principų. Šie paprasti įpročiai padeda sumažinti kasos apkrovą ir palaikyti sveiką fermentų gamybą.
Kada kreiptis į specialistą
Jei jaučiate diskomfortą pilve, pykinimą, rėmenį ar dažną nuovargį po valgio, verta kreiptis į gastroenterologą. Ankstyva diagnostika leidžia nustatyti kasos sutrikimus ir imtis tinkamų priemonių, kol liga dar nesukėlė rimtų pasekmių. Sergejus Vyalovas rekomenduoja ypač atidžiai stebėti savo organizmo reakcijas po riebaus maisto ir alkoholio vartojimo.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.