ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kurie du maisto produktai gali sukelti trombozę?
Sveikata ir grožis

Kurie du maisto produktai gali sukelti trombozę?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Nesveika mityba gali būti viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurios žmonės kenčia nuo įvairių sveikatos problemų. Ilgalaikė netinkama mityba gali sukelti uždegiminius procesus organizme, kurie savo ruožtu gali didinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip trombozė, širdies ir kraujagyslių ligos, diabeto komplikacijos ir kt. Šioje situacijoje svarbu ne tik atkreipti dėmesį į tai, ką valgome, bet ir į tai, ko geriausia vengti, siekiant išlaikyti sveiką gyvenimo būdą.

Kurie du maisto produktai gali sukelti trombozę?
Kurie du maisto produktai gali sukelti trombozę?

Kokia mityba kelia didžiausią pavojų?

Pasak daktaro Ariuš Mozaffarian, nesveika mityba apima produktus, kuriuose yra per daug krakmolo, cukraus ir druskos. Tokie maisto produktai gali sukelti uždegimą organizme, nes jie padidina insulino kiekį kraujyje ir sukelia oksidacinį stresą. Tai gali skatinti kraujagyslių uždegimą ir prisidėti prie trombozės vystymosi, nes uždegimas ir kraujotakos sistemos sutrikimai gali tapti pagrindine priežastimi kraujo krešulių susidarymui.

Maisto produktai, kurių reikėtų atsisakyti

Gazuoti gėrimai

Gazuoti gėrimai yra vienas pagrindinių nesveikos mitybos komponentų, nes juose gausu cukraus, dirbtinių saldiklių ir konservantų. Tokie gėrimai ne tik prisideda prie svorio augimo, bet ir didina cukraus kiekį kraujyje, kas gali sukelti ilgalaikius organizmo sutrikimus. Ypač pavojingi yra gazuoti gėrimai, kuriuose nėra jokios maistinės vertės, todėl jie yra tuščias kalorijų šaltinis.

Taip pat skaitykite

Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus
Kodėl verta kuo dažniau būti gamtoje: nauji tyrimai atskleidžia netikėtus sveikatos privalumus
2025-08-08
Gliuteno netoleravimo požymiai, kurių geriau neignoruoti
Gliuteno netoleravimo požymiai, kurių geriau neignoruoti
2025-06-17
Kvėpavimo pratimai. Kaip teisingai kvėpuoti?
Kvėpavimo pratimai: galingas būdas valdyti stresą ir padidinti energiją
2025-06-13
Ar ledai gali padėti sergant ūminiu tonzilitu (angina)?
Ar ledai gali padėti sergant ūminiu tonzilitu, dar kitaip angina? Mitai ir faktai
2025-06-27

Saldumynai ir perdirbti desertai

Daktaras Mozaffarian taip pat rekomenduoja vengti saldumynų ir perdirbtų desertų, kuriuose gausu cukraus, riebalų ir dirbtinių priedų. Šie produktai ne tik neigiamai veikia organizmo sveikatą, bet ir sukelia nuolatinį insulino šuolį, kas ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui ir kitus medžiagų apykaitos sutrikimus.

Druska ir per daug perdirbtų maisto produktų

Per didelis druskos kiekis taip pat prisideda prie kraujospūdžio padidėjimo ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikos. Perdirbti maisto produktai, tokie kaip greitas maistas, užkandžiai ir konservuoti produktai, dažnai būna gausiai sūdyti ir turi daug dirbtinių priedų. Vengiant šių maisto produktų, galima išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų uždegiminių problemų.

Sveikesni užkandžiai, kuriuos galima rinktis

Ledai ir juodasis šokoladas

Jei norite pasimėgauti saldumynais, tačiau tuo pačiu pasirūpinti savo sveikata, gydytojas rekomenduoja rinktis ledus arba juodąjį šokoladą. Juodasis šokoladas, ypač su dideliu kakavos kiekiu, turi antioksidantų, kurie teigiamai veikia širdies sveikatą ir padeda mažinti uždegimą. Ledai, pagaminti iš natūralių ingredientų, taip pat gali būti mažiau kenksmingi, jei juose nėra dirbtinių saldiklių ar per daug cukraus.

Riešutai su medumi

Kitas sveikas užkandis, rekomenduojamas daktaro Mozaffarian, yra riešutai, aplieti medumi. Riešutai yra puikus sveikųjų riebalų šaltinis, o medus suteikia natūralaus saldumo ir papildomų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų. Toks užkandis yra maistingas ir gali padėti palaikyti energijos lygį, kartu suteikdamas naudos širdžiai ir kraujagyslėms.

Vaisiai

Taip pat skaitykite

Šių 6 vitaminų trūkumas gali trukdyti numesti svorio
Šių 6 vitaminų trūkumas gali trukdyti numesti svorio
2025-06-04
Pavojingos grožio tendencijos internete: dermatologai įspėja, ko geriau vengti
Pavojingos grožio tendencijos internete: dermatologai įspėja, ko geriau vengti
2025-07-03
Kaip teisingai numesti svorio? Atsisakykite penkių įpročių
Kaip teisingai numesti svorio? Atsisakykite penkių įpročių
2025-08-01
Kaip pagreitinti medžiagų apykaitą, net jei jums daugiau nei 50 metų
Kaip pagreitinti medžiagų apykaitą, net jei jums daugiau nei 50 metų
2025-08-15

Vaisiai yra natūralus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Tai yra sveikas užkandis, kuris gali patenkinti jūsų saldų potraukį ir tuo pačiu suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Vaisiai, tokie kaip obuoliai, uogos, kiviai ir citrusiniai vaisiai, gali padėti sumažinti uždegimą organizme ir palaikyti sveiką kraujagyslių funkciją.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaTrombozėUždegimai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Greitas smaližių užkandis su šokoladu ir bananais
Desertai

Greitas smaližių užkandis su šokoladu ir bananais

Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam
Sveikata ir grožis

Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam

Daugiau nebereikės pirkti brangaus maskarponės sūrio! Tik 10 minučių, ir jūs pasigaminsite jį patys!
Receptai

Daugiau nebereikės pirkti brangaus maskarponės sūrio! Tik 10 minučių, ir jūs pasigaminsite jį patys!

Jaučiatės alkani, kuomet patiriate stresą? Mokslinis paaiškinimas
Įdomu

Jaučiatės alkani, kuomet patiriate stresą? Mokslinis paaiškinimas

Šiomis spalvomis sienų geriau nedažyti
Gyvenimas

Šiomis spalvomis sienų geriau nedažyti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?