Tinkama mityba yra viena svarbiausių priemonių, padedančių išsaugoti širdies sveikatą ir sumažinti sunkių ligų, tokių kaip insultas, riziką. Nors amžiaus ar genetinių veiksnių negalime kontroliuoti, mūsų mitybos įpročiai gali turėti didelę įtaką kraujagyslių būklei ir bendram organizmo funkcionavimui. Ekspertai rekomenduoja įtraukti tam tikrus produktus, kurie ne tik padeda palaikyti kraujospūdį, cholesterolio lygį ir cukraus kiekį kraujyje, bet ir mažina uždegimą bei kraujo krešulių tikimybę.

Žalios lapinės daržovės
Špinatai, lapiniai kopūstai ir rukola yra puikus šaltinis nitrato, kuris padeda atsipalaiduoti arterijoms ir pagerina kraujotaką. Reguliarus šių daržovių vartojimas gali prisidėti prie ilgalaikės širdies sveikatos ir mažinti kraujagyslių ligų riziką.
Citrusiniai vaisiai
Apelsinai, greipfrutai ir kiti citrusiniai vaisiai suteikia organizmui vitamino C, folio rūgšties, kalio ir tirpiųjų skaidulų, padedančių sumažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį. Be to, šie vaisiai palaiko kraujagyslių elastingumą ir padeda išvengti uždegimo.
Riešutai palaiko širdies sveikatą
Migdolai, graikiniai riešutai ir kiti riešutai yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis ir antioksidantais, kurie padeda mažinti kraujospūdį ir uždegimą. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant riešutus, galima ženkliai sumažinti insulto ir širdies ligų riziką.

Natūralus jogurtas be cukraus
Jogurtas yra puikus kalcio, kalio ir probiotikų šaltinis, padedantis reguliuoti kraujospūdį. Be to, probiotikai skatina sveiką žarnyno mikroflorą, o tai netiesiogiai prisideda prie kraujagyslių ir širdies sveikatos.
Avižos ir pilno grūdo produktai
Avižiniai dribsniai, pilno grūdo duona ir kruopos teikia organizmui skaidulų, magnio bei antioksidantų, kurie padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina uždegimą ir gerina kraujagyslių būklę.
Riebi žuvis
Lašiša, sardinės ir skumbrė yra puikus EPA ir DHA riebalinių rūgščių šaltinis, kuris gerina lipidų profilį kraujyje ir mažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę. Tai padeda išvengti tiek išeminių, tiek hemoraginių insultų.
Maistas, turintis tirpiųjų skaidulų
Obuoliai, kriaušės, figos, morkos, saldžiosios bulvės ir brokoliai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir prisideda prie arterijų sveikatos. Šie produktai taip pat užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą, padedant išlaikyti sveiką kūno svorį.
Daržovių baltymai
Pupelės, lęšiai ir kiti ankštiniai augalai suteikia organizmui baltymų bei skaidulų be kenksmingų sočiųjų riebalų. Tai padeda išlaikyti sveiką kraujospūdį ir palaikyti arterijų elastingumą.
Papildomi naudingi produktai
Be šių pagrindinių grupių, ekspertai rekomenduoja saikingai vartoti kavą, žaliąją arbatą, avokadus, burokėlius ir tamsų šokoladą. Šie produktai turi antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, kurie padeda palaikyti širdies sveikatą ir užkirsti kelią kraujagyslių ligoms.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.