ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?
Sveikata ir grožis

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-21
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Jei norite ilgai išlikti sveiki, būtina atidžiai rūpintis savo mityba. Raudona mėsa yra maistas, kuris turi daug naudingų medžiagų, tačiau dideliais kiekiais gali pakenkti organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl verta saikingai vartoti raudoną mėsą ir kokios sveikesnės alternatyvos gali ją pakeisti.

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione

Kodėl raudona mėsa gali būti žalinga

Dažnas ir gausus raudonos mėsos vartojimas, įskaitant kiaulieną, veršieną, jautieną ar ėrieną, gali didinti įvairių ligų riziką. Pagrindinės grėsmės:

  • Nutukimas
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kai kurių vėžio formų išsivystymas

Didelis raudonos mėsos kiekis sukelia organizmui papildomą krūvį, todėl svarbu stebėti, kiek jos vartojate.

Kokios medžiagos naudingos organizmui

Nepaisant rizikų, raudona mėsa yra vertingas baltymų šaltinis. Joje taip pat yra:

Taip pat skaitykite

Specialistai teigia, jog dumplainis turėtų būti mūsų maisto racione
Specialistai teigia, jog dumplainis turėtų būti mūsų maisto racione
2025-06-16
Periodontitas: kaip dantenų ligos veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą
Periodontitas: kaip dantenų ligos veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą
2025-08-28
Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai
Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai
2025-07-22
Naminė plaukų kaukė
Naminė plaukų kaukė – plaukai auga lyg ant mielių!
2025-06-15
  • Geležies – padeda kraujui nešti deguonį
  • Cinko – svarbus imunitetui ir medžiagų apykaitai
  • B grupės vitaminų – palaiko energijos apykaitą ir nervų sistemos veiklą

Svarbiausia – vartoti saikingai, kad organizmas gautų šias naudingas medžiagas, bet nebūtų apkrautas papildomomis rizikomis.

Alternatyvos raudonai mėsai

Dalį raudonos mėsos galite pakeisti sveikesniais produktais, tokiais kaip ankštinės daržovės (lęšiai, pupelės, avinžirniai). Jos suteikia organizmui reikalingų baltymų ir aminorūgščių, o tai padeda išlaikyti raumenų masę ir bendrą sveikatą.

Suomijos mokslininkų tyrimai, atlikti Helsinkio universitete ir paskelbti British Journal of Nutrition, parodė, kad toks pakeitimas yra saugus ir nepakenkia organizmui, o tuo pačiu sumažina ligų riziką.

Patarimai sveikesnei mitybai

  • Rekomenduojama raudonos mėsos porciją riboti iki 1–2 kartų per savaitę.
  • Pasirinkite liesesnius mėsos gabalus, mažiau riebalų turinčią kiaulieną ar jautieną.
  • Į mitybą įtraukite daugiau žuvies, paukštienos ir ankštinių daržovių.
  • Derinkite mėsą su daug daržovių – tai padeda subalansuoti riebalų ir skaidulų kiekį maiste.

Saikingas raudonos mėsos vartojimas kartu su sveikais pakeitimais gali padėti jums išlikti sveikiems ir energingiems ilgam laikui.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaraudona mėsa

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Omleto keksiukai su daržovėmis karšto oro gruzdintuvėje
Receptai

Omleto keksiukai su daržovėmis karšto oro gruzdintuvėje

Skėlimas: juodai baltas mąstymas ir jo poveikis psichikos sveikatai
Gyvenimas

Skėlimas: juodai baltas mąstymas ir jo poveikis psichikos sveikatai

Ūkiškas muilas. Ar galima su juo praustis?
Sveikata ir grožis

Ūkiškas muilas: ar galima juo prausti kūną?

Kodėl verta valgyti ananasą prieš miegą
Sveikata ir grožis

Valgykite ananasą prieš miegą: visą naktį ramiai miegosite ir nepabusite

Meilė iš pirmo žvilgsnio: tikras jausmas ar tik fizinė trauka?
Gyvenimas

Meilė iš pirmo žvilgsnio: tikras jausmas ar tik fizinė trauka?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?