ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?
Sveikata ir grožis

Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-21
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione

Jei norite ilgai išlikti sveiki, būtina atidžiai rūpintis savo mityba. Raudona mėsa yra maistas, kuris turi daug naudingų medžiagų, tačiau dideliais kiekiais gali pakenkti organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl verta saikingai vartoti raudoną mėsą ir kokios sveikesnės alternatyvos gali ją pakeisti.

Kodėl raudona mėsa gali būti žalinga

Dažnas ir gausus raudonos mėsos vartojimas, įskaitant kiaulieną, veršieną, jautieną ar ėrieną, gali didinti įvairių ligų riziką. Pagrindinės grėsmės:

  • Nutukimas
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kai kurių vėžio formų išsivystymas

Didelis raudonos mėsos kiekis sukelia organizmui papildomą krūvį, todėl svarbu stebėti, kiek jos vartojate.

Kokios medžiagos naudingos organizmui

Nepaisant rizikų, raudona mėsa yra vertingas baltymų šaltinis. Joje taip pat yra:

Taip pat skaitykite

Kaip užtikrinti reguliarų tuštinimąsi rytais: 6 gydytojų gastroenterologų patarimai
Kaip užtikrinti reguliarų tuštinimąsi rytais: 6 gydytojų gastroenterologų patarimai
2025-07-14
Pasilepinkite sveikais pusryčiais, padėsiančiais normalizuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje
Pasilepinkite sveikais pusryčiais, padėsiančiais normalizuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje
2025-10-31
Įvardino 4 pačius sveikiausius maisto produktus
Įvardino 4 pačius sveikiausius maisto produktus
2025-10-16
Augalinių baltymų šaltiniai
Kokie 5 maisto produktai yra geriausi augalinių baltymų šaltiniai: mitybos specialistai juos įvardijo
2025-08-31
  • Geležies – padeda kraujui nešti deguonį
  • Cinko – svarbus imunitetui ir medžiagų apykaitai
  • B grupės vitaminų – palaiko energijos apykaitą ir nervų sistemos veiklą

Svarbiausia – vartoti saikingai, kad organizmas gautų šias naudingas medžiagas, bet nebūtų apkrautas papildomomis rizikomis.

Alternatyvos raudonai mėsai

Dalį raudonos mėsos galite pakeisti sveikesniais produktais, tokiais kaip ankštinės daržovės (lęšiai, pupelės, avinžirniai). Jos suteikia organizmui reikalingų baltymų ir aminorūgščių, o tai padeda išlaikyti raumenų masę ir bendrą sveikatą.

Suomijos mokslininkų tyrimai, atlikti Helsinkio universitete ir paskelbti British Journal of Nutrition, parodė, kad toks pakeitimas yra saugus ir nepakenkia organizmui, o tuo pačiu sumažina ligų riziką.

Patarimai sveikesnei mitybai

  • Rekomenduojama raudonos mėsos porciją riboti iki 1–2 kartų per savaitę.
  • Pasirinkite liesesnius mėsos gabalus, mažiau riebalų turinčią kiaulieną ar jautieną.
  • Į mitybą įtraukite daugiau žuvies, paukštienos ir ankštinių daržovių.
  • Derinkite mėsą su daug daržovių – tai padeda subalansuoti riebalų ir skaidulų kiekį maiste.

Saikingas raudonos mėsos vartojimas kartu su sveikais pakeitimais gali padėti jums išlikti sveikiems ir energingiems ilgam laikui.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybaraudona mėsa

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ateitis be klaviatūros: „Microsoft“ siekia pakeisti mūsų patirtį su kompiuteriais
IT naujienos

Ateitis be klaviatūros: „Microsoft“ siekia pakeisti mūsų patirtį su kompiuteriais

Kaip namuose pasigaminti veido šveitiklį iš ryžių?
Sveikata ir grožis

Kaip namuose pasigaminti veido šveitiklį iš ryžių?

Zodiako ženklai, kurie mėgsta lepinti savo antras puses.
Horoskopai

Pasak astrologų, šie zodiako ženklai mėgsta lepinti savo antras puses

Svieste kepta kiaušinienė ir kitos kiaušinių paruošimo gudrybės
Naudinga

Svieste kepta kiaušinienė ir kitos kiaušinių paruošimo gudrybės

Ar lašiniai padeda gyventi ilgiau?
Sveikata ir grožis

Visa tiesa apie lašinius: ar šis lietuvių pamėgtas produktas tikrai padeda gyventi ilgiau?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?