Naminio maisto gaminimas daugeliui žmonių tampa tikru malonumu – tai beveik meditacija, leidžianti pabėgti nuo kasdienės rutinos ir atsipalaiduoti. Tačiau dažnai virtuvėje prireikia mažų gudrybių, kurios padeda pagaminti skanesnius, sveikesnius ar estetiškiau atrodančius patiekalus. Mano mamos draugė, daugiau nei 40 metų dirbusi vaikų darželio virtuvėje, pasidalijo savo paslaptimis, kurios tikrai pravers kiekvienam. Šios maisto gaminimo gudrybės paprastos, bet veiksmingos.

Maisto gaminimo gudrybės kepant kiaušinius
Norint, kad kiaušinienė būtų minkštesnė ir sveikesnė, ją verta kepti ne tik aliejuje, bet ir su trupučiu vandens. O virti kiaušiniai lengvai pjaustomi peiliu, pamirkytu šaltame vandenyje – taip trynys nesutrupės. Jei reikia greitai išplakti baltymus, juos atšaldykite ir įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių.
Maisto gaminimo gudrybės sriuboms ir padažams
Persūdytą sriubą išgelbės į ją įdėta visa bulvė, o putoms pašalinti pakaks įpilti stiklinę vandens – jos pakils į viršų. Jei neturite majonezo, nesunku pagaminti alternatyvą iš grietinės, virto kiaušinio trynio ir garstyčių. Toks padažas ne tik gardus, bet ir kur kas mažiau kaloringas.
Maisto gaminimo gudrybės mėsai ir žuviai
Mėsą visada geriau sūdyti tik kepimo pabaigoje, kad ji išliktų sultinga. Prieš kepant kiaulieną ar jautieną, būtina nusausinti mėsą – taip susidarys traški, auksinė plutelė. Jei mėsa perkepė, ją galima supjaustyti plonai, užpilti pomidorais, svogūnais, šlakeliu aliejaus bei citrinos sulčių – ji taps minkštesnė. Žuviai ar paukštienai traškią plutelę suteiks sūrus vanduo, kuriuo reikia apšlakstyti likus keliolikai minučių iki kepimo pabaigos.
Maisto gaminimo gudrybės kepiniams ir desertams
Kad pyragas neiškeptų per greitai, jo viršų galima pridengti drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Jei visgi viršus apdegė, jį lengvai nugramdysite smulkia tarka. Trapios tešlos gaminius patariama išimti tik atvėsusioje formoje, o pyragus ar bandeles patogu pjaustyti dantų siūlu. Sūrio pyragams purumo suteiks šlakelis augalinio aliejaus.
Norint, kad dešra ilgiau išliktų šviežia, o pjūvio vieta nesudžiūtų, ją galima pridengti citrinos ar morkos griežinėliu. Ta pati taisyklė tinka ir garstyčioms. Tokios mažos maisto gaminimo gudrybės padeda ne tik išvengti nesėkmių, bet ir suteikia kasdieniams patiekalams daugiau skonio bei patrauklumo.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.