Apelsinai visame pasaulyje yra vienas populiariausių vaisių. Nors esame pratę išmesti nulupto apelsino žievelę, ją galima panaudoti sveikatai naudingo nuoviro ruošimui. Įdomu tai, kad apelsino žievelėje yra dar daugiau vitamino C nei šių vaisių minkštime, todėl tikrai verta išbandyti šį paprastą, bet veiksmingą receptą. Be vitamino C, apelsinų žievelėse gausu flavonoidų, limoneno ir kitų bioaktyvių medžiagų, kurios pasižymi antioksidaciniu, priešuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu.

Apelsinų žievelės nuoviras
Apelsinų žievelės nuoviras stiprina imuninę sistemą, didina atsparumą kvėpavimo takų ligoms ir lengvina gripo simptomus. Reguliarus šio gėrimo vartojimas gali padėti sumažinti peršalimo riziką, mažinti kosulio intensyvumą bei gerinti kvėpavimo takų funkcijas. Be to, apelsinų žievelės nuoviras skatina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, gerina žarnyno mikroflorą, o kartu gali padėti kovoti su migrena bei lengvinti nemigą dėl savo raminančio poveikio nervų sistemai.
Ingredientai:
- 1 chemiškai neapdoroto apelsino (Geriausia ekologiškas, niekuo nepurkštas apelsinas)
- 0,5 l vandens
- 1 cinamono lazdelės
- 1 šaukšto medaus
Kaip paruošti?
Apelsiną gerai nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite ją mažesniais gabalėliais. Puode užvirinkite vandenį, suberkite smulkintą apelsino žievelę, įdėkite cinamono lazdelę. Puodą uždenkite dangčiu, virkite maždaug 7 minutes. Palikite šiek tiek pastovėti, perkoškite, ir supilkite nuovirą į puodelį. Pagardinkite medumi. Gerkite dar šiltą.
Šį apelsinų žievelės nuovirą rekomenduojama gerti likus pusvalandžiui iki valgio arba prieš miegą. Gėrimą galite pasigaminti didesnį kiekį ir laikyti šaldytuve iki 24–36 valandų, bet geriausia vartoti šviežiai, kad išlaikytumėte visas naudingas medžiagas.
Apelsinų žievelės nuoviras gali būti derinamas su kitais natūraliais ingredientais, tokiais kaip imbieras, gvazdikėliai ar citrina, siekiant sustiprinti imunitetą ir suteikti papildomą aromatą bei skonį. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad tokie gėrimai gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdį, mažinti cholesterolio kiekį ir skatinti bendrą organizmo detoksikaciją.
Dėmesio: nevartokite šio apelsinų žievelės nuoviro, jei geriate vaistus nuo diabeto, širdies ar kraujagyslių ligų. Jei nesate užtikrinti, kad šis nuoviras jums nepakenks, pasitarkite su savo gydytoju. Taip pat rekomenduojama pradėti nuo mažesnio kiekio ir stebėti organizmo reakciją, nes apelsinų žievelės gali turėti stipresnį poveikį virškinimui ir kraujotakai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.