ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?
Sveikata ir grožis

Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-10-01
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?
Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?

Daugeliui yra žinoma tokia situacija: atidarote duonos dėžę, o ten jūsų laukia nemaloni staigmena – pelėsis. Tarkime, tai tik keli maži taškeliai. Pusė žmonių išmes produktą iš principo, tačiau kita, atsargesnė pusė, paprasčiausiai nupjaus pažeistą vietą. Tačiau reikia žinoti, kad pelėsio sporos gali būti pasiskirsčiusios po visą maistą, net ir ten, kur vizualiai jo nematyti.

Šiandien mūsų redaktoriai atsakys į klausimą, kas nutiks, jei valgysite duoną su pelėsiu, ir kodėl reikia būti labai atsargiems – dažnai tai atsitinka netyčia. Be to, verta atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurie pelėsiai gali gaminti mykotoksinus, kurie yra kancerogeniniai ir gali ilgainiui paveikti nervų sistemą bei hormonų balansą.

Apsinuodijimas pelėsiu

Pelėsis mėgsta šiltą ir drėgną aplinką, kurioje temperatūra siekia 20–30 °C, todėl tokios sąlygos tinka ne tik mums, bet ir šiam pavojingam grybui. Pelėsis gali nusėsti ne tik ant maisto, bet ir ant beveik bet kokio paviršiaus: gipso, popieriaus, betono, medžio, plastiko ir gumos. Ilgalaikis kontaktas su pelėsiu drėgnose patalpose gali sukelti rimtas kvėpavimo takų ligas, alergijas, astmos paūmėjimus ir net imunodeficito simptomus.

Kai pelėsis atsiranda ant duonos ar kitų maisto produktų, reikia žinoti, kad jį paprasčiausiai nupjauti nepakanka. Pelėsio sporos gali būti nepastebimos, o mikotoksinai prasiskverbia į visą gaminį. Nors vienas ar keli netyčiniai suvalgymo kartai dažniausiai nesukelia rimtų problemų, reguliariai vartojant supelijusį maistą, gali atsirasti rimtų sveikatos sutrikimų.

Taip pat skaitykite

Kiek vaisių ir daržovių reikėtų suvalgyti per dieną: mitybos specialistų rekomendacijos
Kiek vaisių ir daržovių reikėtų suvalgyti per dieną: mitybos specialistų rekomendacijos
2025-10-27
Žalioji arbata su citrina: kam naudinga gerti tokį gėrimą?
Žalioji arbata su citrina: kam naudinga gerti tokį gėrimą?
2025-10-24
Pieno produktai
Kokius pieno produktus geriausia vartoti vaikams, suaugusiems ir senyvo amžiaus žmonėms?
2025-06-23
Dėmesingas įsisąmoninimas nusiraminimui
Dėmesingas įsisąmoninimas: psichologai rekomenduoja tai naudoti nusiraminimui
2025-08-14

Pelėsio toksinai ir jų poveikis organizmui

Pelėsiai gamina toksiną, vadinamą mikotoksinu. Maži kiekiai paprastai filtruojami kepenyse ir nesukelia skausmo ar rimtų pasekmių. Tačiau dideliais kiekiais mikotoksinas gali sukelti:

  • kepenų funkcijos sutrikimus, cirozę;
  • imuninės, hormoninės ir nervų sistemos pažeidimus;
  • kraujodaros procesų sutrikimus;
  • ląstelių mutacijas ir galimą vėžio riziką.

Pirmieji apsinuodijimo simptomai gali būti galvos skausmas, pykinimas, bėganti nosis, bėrimai. Alergiškiems žmonėms rizika dar didesnė – gali atsirasti alerginis rinitas, edema ar net anafilaksinis šokas. Dauguma pelėsių rūšių yra nuodingos, o jų suvalgymas gali sukelti net opas skrandžio sienelėse.

Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite? Pelėsio toksinai ir jų poveikis

Ką daryti, jei suvalgiau pelėsiu?

Jei valgėte maistą su pelėsiu, svarbiausia imtis veiksmų kuo greičiau:

  1. Paskubomis atlikite skrandžio plovimą.
  2. Vartokite absorbentus, pavyzdžiui, aktyvuotą anglį.
  3. Gerkite daug vandens, kad toksinai nesikauptų inkstuose ir kepenyse.
  4. Siekiant atstatyti žarnyno mikroflorą, gali būti skiriami priešgrybeliniai ir atstatomieji preparatai.

Be to, po apsinuodijimo rekomenduojama laikytis lengvos dietos, vengti alkoholio, riebaus maisto ir stengtis stiprinti organizmo imunitetą vitaminais bei mineralais.

Kodėl ant maisto atsiranda pelėsis?

Maisto produktai yra ideali grybelio buveinė. Dažniausiai pelėsis pastebimas ant duonos, pieno produktų, marinatų, konservų, o uogienėse pelėsis gali būti pašalinamas šaukštu. Pagrindinės priežastys – drėgmė namuose arba antisanitarinės sąlygos gamybos metu.

Siekiant apsisaugoti nuo pelėsio:

  • reguliariai ir pakankamai šildykite patalpas;
  • laikykite maistą sausoje, vėsioje vietoje;
  • tikrinkite sunkiai pasiekiamas tamsias vietas, kur pelėsis gali atsirasti nepastebimai;
  • informuokite šeimos narius apie pavojų.

Pelėsio kontrolė namuose taip pat apima drėgmės reguliavimą ir patalpų vėdinimą. Be to, verta atkreipti dėmesį į lentynėse ar spintelėse paliktus maisto produktus, kad jie nebūtų palikti ilgiau nei rekomenduojama.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?
Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?
2025-08-23
Kada naudinga valgyti konservuotas alyvuoges: faktai, nauda ir žala
Kada naudinga valgyti konservuotas alyvuoges: faktai, nauda ir žala
2025-11-18
Terapeutė atskleidė, kada pašalinti išsikišusio pilvo treniruotėmis nepavyks
Terapeutė atskleidė, kada pašalinti išsikišusio pilvo treniruotėmis nepavyks
2025-10-13
Pelėsis ant sienų
Valymo įmonės atstovė patarė, kaip greitai pašalinti pelėsį nuo sienų
2025-06-12

ŽYMOS:apsinuodijimasmaistasPelėsis

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pasirinkite paveikslėlį ir sužinokite, kas jūsų laukia šią žiemą
Horoskopai

Testas: pasirinkite paveikslėlį ir sužinokite, kas jūsų laukia šią žiemą

Astrologai įvardijo ligas, kurios naikina Zodiako ženklus
Horoskopai

Astrologai įvardijo ligas, kurios naikina Zodiako ženklus

Gruzdinta žuvis alaus tešloje
Receptai

Gruzdinta žuvis alaus tešloje

Baltas ar raudonas vynas: kuris geresnis?
Gyvenimas

Baltas ar raudonas vynas: kuris geresnis?

Senovės DNR atskleidžia 11 000 metų senumo avių ir žmonių istoriją
Įdomu

Senovės DNR atskleidžia 11 000 metų senumo avių ir žmonių istoriją

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?