Sultinys – tai ne tik tradicinis sekmadienio pietų, šeimos šventės ar vestuvių pokylio patiekalas, bet ir puikus pasirinkimas sveikatai, kai kenčiame nuo skrandžio sutrikimų. Tačiau, nors sultinio gaminimas atrodo paprastas, yra keletas klaidų, kurias gali padaryti net patyrę virėjai. Viena svarbiausių taisyklių – kaip ir kada pasūdyti sultinį, kad jis išlaikytų savo skonį ir spalvą. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išvengti dažniausių klaidų ir pasigaminti tikrai skanų sultinį.

Sultinio pasūdymo klaidos
Kai kurie žmonės linkę druską dėti iškart pradėjus virti sultinį, tačiau tai gali turėti neigiamų pasekmių. Druska, nors ir padeda išryškinti skonį, turi savybę užblokuoti riebalų išsiskyrimą iš mėsos, o tai gali padaryti sultinį ne tik švelnesnį, bet ir blyškų. Jeigu druską įdedame per anksti, šie procesai sutrinka, ir galutinis rezultatas nebūtinai bus toks, kokio tikimės.
Taip pat verta paminėti, kad verdant sultinį dalis vandens išgaruoja, o druskos kiekis lieka toks pats, todėl sultinį labai lengva persūdyti. Todėl labai svarbu stebėti, kada ir kiek druskos įdedate.
Kada ir kaip teisingai pasūdyti sultinį?
Specialistai ir mūsų močiutės dažnai teigia, kad sultinį sūdyti geriausia likus 10 minučių iki virimo pabaigos. Tik tuomet, kai mėsa ir daržovės išskirs savo natūralų skonį ir maistingas medžiagas, druska iš tikrųjų pagerins sultinio skonį, neapkraudama jo pertekline druska.
Virimo pabaigoje druska paskirstoma tolygiai ir nebus taip lengvai perdozuojama. Jei norite, kad sultinys būtų intensyvaus skonio, bet ne pernelyg sūrus, būtinai laikykitės šio principo.
Ką daryti, jei sultinys persūdytas?
Net ir laikantis visų taisyklių, kartais sultinys gali būti persūdytas. Ką daryti tokiu atveju? Močiutės patarimas: į sultinį įdėkite šakute subadytų bulvių. Jos sugeria perteklių druskos ir padeda išvengti drumstumo, kuris atsiranda dėl pernelyg didelio druskos kiekio.
Taip pat, jeigu sultinys atrodo drumzlinas, pabandykite šaltą sultinį atvėsinti ir įmaišyti du plaktus kiaušinių baltymus. Pakaitinkite sultinį, kol jis užvirs, ir tada nukoškite. Tai padės pašalinti nepageidaujamus drumzlius ir grąžins jūsų sultiniui švarumą ir skonį.
Apibendrinimas
Pasirūpinti sultinio skoniu – tai ne tik teisingai pasirinkti ingredientus, bet ir žinoti, kaip teisingai pasūdyti bei pasirūpinti, kad jis nepervirtų. Druskos naudojimas yra subtilus procesas, ir jei laikysitės šių paprastų taisyklių, galėsite paruošti nepriekaištingą sultinį, kuris taps neatsiejama jūsų kulinarinių šedevrų dalimi.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.