Ryžiai yra puikus garnyras beveik visiems daržovių patiekalams. 80% angliavandenių, minimalus druskos kiekis sudėtyje ir visiškas glitimo (stipriausio baltymo-alergeno) nebuvimas daro ryžius populiariu produktu vaikų, tų, kuriems reikia laikytis terapinės dietos, ir visų kitų žmonių mityboje.

Yra daug ryžių veislių, taip pat skirtingų perdirbimo būdų – laukiniai, poliruoti, garinti. Laukiniai arba rudieji ryžiai laikomi naudingesniais. Po terminio apdorojimo nepoliruoti grūdai išlaiko visą savo formą, o garnyras yra trapus. Deja, kilogramas tokių ryžių kainuoja kelis kartus daugiau. Tačiau net paprasti baltieji ryžiai, tinkamai paruošti, gali tapti gardžiu ir maistingu patiekalu, puikiai derančiu prie įvairių mėsos, žuvies ar daržovių patiekalų.
Patarimas kaip virti ryžius
Jei norite ryžius paversti tikrai stebuklingu garnyru, net iš nebrangių ryžių veislių, naudokite šį, žemiau pateiktą metodą!
Ingredientai:
- 1 stiklinės ryžių
- 400 ml vandens (virimui)
- 40 g sviesto
- 1 šaukštelio druskos
Kaip gaminti?
- Pirma, nepatingėkite kruopščiai išskalauti ryžius. Giliame dubenyje užpilkite grūdus vandeniu, kruopščiai išmaišykite rankomis, nusausinkite krakmolingą vandenį. Kartokite procedūrą, kol vanduo bus skaidrus. Toks skalavimas ne tik pašalina perteklinį krakmolą, bet ir padeda ryžiams tapti puriems, neužlipti vienas prie kito virimo metu.
- Nuplautus ryžius užpilkite šaltu vandeniu, dubenį uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir palikite mažiausiai 2 valandoms. Ryžius galite mirkyti per naktį arba užmerkti ryte, kad vakare juos būtų galima greitai paruošti. Mirkyti verta todėl, kad grūdai geriau sugeria vandenį, sutrumpėja virimo laikas ir pagerėja tekstūra – ryžiai tampa sultingi ir lengvai virškinami.
- Nupilkite vandenį, kuriame buvo mirkomi ryžiai, ir dar kartą kruopščiai nuplaukite grūdus. Dėkite ryžius į puodą. Ryžius puode užpilkite vandeniu. Šiuo etapu galite įdėti ir šiek tiek alyvuogių aliejaus arba kokoso pieno, jei norite suteikti ryžiams papildomo aromato ir švelnumo.
- Ryžius užvirkite ir virkite ant stiprios ugnies 3 minutes. Šiame etape įpilkite druskos ir sviesto. Uždenkite puodą dangčiu, išjunkite ugnį ir palikite 30 minučių. Tai vadinama garinimu „po dangčiu“ – garai tolygiai paskirstomi per grūdus, todėl ryžiai išlieka purūs ir vientisi.
Taigi, tik kelios paprastos gudrybės ir 3 minutės aktyvaus maisto ruošimo – dėl to gausite tikrai skanų ir sveiką garnyrą, pagrindą sriubai, taip pat įdarą pyragams ir troškiniams. Jei norite ryžius praturtinti papildomomis maistinėmis medžiagomis, galite į garinimo etapą įdėti šiek tiek džiovintų daržovių, smulkintų žolelių ar riešutų. Tai suteiks skonio ir vizualinio patrauklumo, paversdama paprastą garnyrą tikru virtuvės šedevru.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.