ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kaip tinkamai virti ryžius, kad šie būtų nepamainomas garnyras?
Naudinga

Kaip tinkamai virti ryžius, kad šie būtų nepamainomas garnyras?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Ryžiai yra puikus garnyras beveik visiems daržovių patiekalams. 80% angliavandenių, minimalus druskos kiekis sudėtyje ir visiškas glitimo (stipriausio baltymo-alergeno) nebuvimas daro ryžius populiariu produktu vaikų, tų, kuriems reikia laikytis terapinės dietos, ir visų kitų žmonių mityboje.

Kaip tinkamai virti ryžius, kad šie būtų nepamainomas garnyras?
Kaip tinkamai virti ryžius, kad šie būtų nepamainomas garnyras?

Yra daug ryžių veislių, taip pat skirtingų perdirbimo būdų – laukiniai, poliruoti, garinti. Laukiniai arba rudieji ryžiai laikomi naudingesniais. Po terminio apdorojimo nepoliruoti grūdai išlaiko visą savo formą, o garnyras yra trapus. Deja, kilogramas tokių ryžių kainuoja kelis kartus daugiau. Tačiau net paprasti baltieji ryžiai, tinkamai paruošti, gali tapti gardžiu ir maistingu patiekalu, puikiai derančiu prie įvairių mėsos, žuvies ar daržovių patiekalų.

Patarimas kaip virti ryžius

Jei norite ryžius paversti tikrai stebuklingu garnyru, net iš nebrangių ryžių veislių, naudokite šį, žemiau pateiktą metodą!

Ingredientai:

Taip pat skaitykite

Kitoks morkų pyragas receptas
Kitoks morkų pyragas: greitas ir lengvai paruošiamas patiks visai šeimai
2025-07-24
Kodėl braškes visada reikia plauti su soda ir kokia iš to nauda?
Kodėl braškes visada reikia plauti su soda ir kokia iš to nauda?
2025-09-10
Kokie automobilio padangų garsai normalūs, o kokie - įspėjimas, jog metas keliauti į servisą?
Kokie automobilio padangų garsai normalūs, o kokie – įspėjimas, jog metas keliauti į servisą?
2025-09-02
Klaidos, kuriomis nesąmoningai gadiname virtuvės įrangą
Klaidos, kuriomis nesąmoningai gadiname virtuvės įrangą
2025-10-09
  • 1 stiklinės ryžių
  • 400 ml vandens (virimui)
  • 40 g sviesto
  • 1 šaukštelio druskos

Kaip gaminti?

  1. Pirma, nepatingėkite kruopščiai išskalauti ryžius. Giliame dubenyje užpilkite grūdus vandeniu, kruopščiai išmaišykite rankomis, nusausinkite krakmolingą vandenį. Kartokite procedūrą, kol vanduo bus skaidrus. Toks skalavimas ne tik pašalina perteklinį krakmolą, bet ir padeda ryžiams tapti puriems, neužlipti vienas prie kito virimo metu.
  2. Nuplautus ryžius užpilkite šaltu vandeniu, dubenį uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir palikite mažiausiai 2 valandoms. Ryžius galite mirkyti per naktį arba užmerkti ryte, kad vakare juos būtų galima greitai paruošti. Mirkyti verta todėl, kad grūdai geriau sugeria vandenį, sutrumpėja virimo laikas ir pagerėja tekstūra – ryžiai tampa sultingi ir lengvai virškinami.
  3. Nupilkite vandenį, kuriame buvo mirkomi ryžiai, ir dar kartą kruopščiai nuplaukite grūdus. Dėkite ryžius į puodą. Ryžius puode užpilkite vandeniu. Šiuo etapu galite įdėti ir šiek tiek alyvuogių aliejaus arba kokoso pieno, jei norite suteikti ryžiams papildomo aromato ir švelnumo.
  4. Ryžius užvirkite ir virkite ant stiprios ugnies 3 minutes. Šiame etape įpilkite druskos ir sviesto. Uždenkite puodą dangčiu, išjunkite ugnį ir palikite 30 minučių. Tai vadinama garinimu „po dangčiu“ – garai tolygiai paskirstomi per grūdus, todėl ryžiai išlieka purūs ir vientisi.

Taigi, tik kelios paprastos gudrybės ir 3 minutės aktyvaus maisto ruošimo – dėl to gausite tikrai skanų ir sveiką garnyrą, pagrindą sriubai, taip pat įdarą pyragams ir troškiniams. Jei norite ryžius praturtinti papildomomis maistinėmis medžiagomis, galite į garinimo etapą įdėti šiek tiek džiovintų daržovių, smulkintų žolelių ar riešutų. Tai suteiks skonio ir vizualinio patrauklumo, paversdama paprastą garnyrą tikru virtuvės šedevru.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:patarimairyžiaiVirimas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Potrauminis augimas: kaip išgyventi ir augti
Gyvenimas

Potrauminis augimas: kaip išgyventi ir augti po sunkios krizės

10 klaidų, kurių moterys turėtų vengti per pirmąjį pasimatymą
Gyvenimas

10 klaidų, kurių moterys turėtų vengti per pirmąjį pasimatymą

Įmetu į skalbimo mašinos būgną ir nenaudoju ploviklio
Gyvenimas

Įmetu į skalbimo mašinos būgną ir nenaudoju ploviklio: protinga ir ekonomiška gudrybė

Ką valgyti, kad oda spindėtų: mitybos specialistės patarimai gražesnei odai
Sveikata ir grožis

Ką valgyti, kad oda spindėtų: mitybos specialistės patarimai gražesnei odai

Šeši įdomūs faktai apie moterų energiją, kurių galbūt nežinojote
Uncategorized

Šeši įdomūs faktai apie moterų energiją, kurių galbūt nežinojote

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?