Kai moteris peržengia keturiasdešimties slenkstį, jos kūnas pradeda keistis – lėtėja medžiagų apykaita, kinta hormonų pusiausvyra, o oda, plaukai ir energijos lygis ima reikalauti didesnio dėmesio. Būtent todėl mityba šiame gyvenimo etape tampa ne tik sveikatos, bet ir jaunystės paslaptimi. Didžiosios Britanijos „Daily Mail“ subūrė septynis žymiausius mitybos ekspertus, kad išsiaiškintų, kokie produktai ir mitybos principai padeda išlikti jaunoms, stiprioms ir spindinčioms net po keturiasdešimties.

Riebalai – jaunystės eliksyras, o ne priešas
Mitybos specialistė Amelia Freer, dirbanti ir su tokiais garsiais klientais kaip Viktorija Beckham, ragina moteris pagaliau atsisakyti mitų apie riebalus. Pasak jos, neriebūs ar „dietiniai“ produktai dažnai yra apgaulingi – juose natūralūs riebalai pakeičiami cheminiais stabilizatoriais ir saldikliais, kurie trikdo medžiagų apykaitą bei gali skatinti uždegimus organizme. Riebalai yra būtini hormonų gamybai, o būtent hormonų pusiausvyra lemia odos elastingumą, miego kokybę ir emocinį stabilumą.
Specialistė pabrėžia, kad reikėtų rinktis geruosius riebalus – avokadus, alyvuogių aliejų, lašišą, linų sėmenis, riešutus. Šie produktai padeda išlaikyti odos spindesį, mažina cholesterolio lygį ir apsaugo nuo širdies ligų.
Tuo tarpu mitybos ekspertė Jane Clarke priduria, kad riebalų baimė – viena didžiausių šiuolaikinės mitybos klaidų. Ji sako: „Jei valgote tik liesą maistą, jūsų organizmas negauna reikalingų vitaminų A, D, E ir K, kurie tirpsta tik riebaluose.“ Būtent šie vitaminai palaiko regėjimą, imuninę sistemą ir kaulų stiprumą.
Clarke taip pat rekomenduoja kasdien išgerti puodelį kavos – naujausi tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas mažina uždegiminius procesus, apsaugo nuo Alzheimerio ir demencijos, o kofeinas gerina kraujotaką, suteikdamas veidui sveiką spindesį.
Sudėtiniai angliavandeniai – energijos šaltinis ir žarnyno sveikatos garantas
Dietologė Megan Rossi, žinoma kaip „The Gut Health Doctor“, teigia, kad po keturiasdešimties moterų žarnyno sveikata tampa itin svarbi. Skaidulos – tai raktas į ilgaamžiškumą, nes jos reguliuoja virškinimą, mažina uždegimą ir padeda kontroliuoti svorį.
Ji rekomenduoja per savaitę suvalgyti bent 30 skirtingų augalinių produktų – vaisių, daržovių, ankštinių, grūdų, sėklų ir riešutų. Toks mitybos įvairumas padeda palaikyti sveiką mikrobiotą, o tai tiesiogiai susiję su imunitetu, nuotaika ir net odos būkle. Rossi perspėja, kad visiškai atsisakyti angliavandenių – klaida, nes tai gali sukelti žarnyno disbalansą ir net hormoninius sutrikimus.
Tinkamas maisto gaminimas – investicija į sveikatą
Mitybos patarėja Dee Breton-Patel pabrėžia, kad net ir sveikiausi produktai gali tapti žalingi, jei jie gaminami netinkamai. Ji rekomenduoja vengti rafinuotų augalinių aliejų, nes kepant aukštoje temperatūroje susidaro aldehidai – medžiagos, kurios siejamos su vėžiu ir širdies ligomis.
„Jei kepate, rinkitės rapsų aliejų, o alyvuogių ir kokosų naudokite šaltai – salotoms ar pagardams,“ – pataria Breton-Patel. Ji taip pat ragina gaminti namuose, nes taip galima kontroliuoti ingredientų kokybę ir išvengti paslėptų cukrų bei transriebalų, kurių gausu paruoštuose produktuose.
Fermentuotas maistas – natūralus jaunystės šaltinis
Mitybos ekspertas Jacklyn Caldwell-Collins siūlo rytą pradėti nuo žalio kokteilio su daržovėmis ir vaisiais vietoje saldžių pusryčių dribsnių. Tokia dienos pradžia suteikia organizmui energijos ir užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.
Jis taip pat rekomenduoja įtraukti į kasdienę mitybą fermentuotus produktus – raugintus kopūstus, kefyrą, kimčius ar kombučią. Šie produktai padeda atkurti naudingas žarnyno bakterijas, stiprina imunitetą ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą. Fermentuoti produktai taip pat padeda sureguliuoti svorį ir mažina pilvo pūtimą – dažną keturiasdešimtmečių moterų problemą.

Vitaminai ir maisto papildai – atsargiai, bet protingai
Mitybos specialistė Henrietta Norton perspėja moteris nepasiduoti reklamos triukams, žadančioms „stebuklingus vitaminus jaunystei“. Pigūs maisto papildai dažnai gaminami iš sintetinių junginių, kurių organizmas negeba įsisavinti. „Geriau mažiau, bet kokybiškai,“ – sako ji.
Pasak Norton, verta vartoti aukštos kokybės papildus, tačiau tik pasikonsultavus su gydytoju ar dietologu. Kai kurių vitaminų perteklius, pavyzdžiui, geležies ar vitamino A, gali būti toks pat kenksmingas kaip ir jų trūkumas.
Ji rekomenduoja atkreipti dėmesį į vitaminą D, kuris po 40-ies tampa itin svarbus kaulų, imuninės sistemos ir nuotaikos balansui palaikyti. Taip pat verta vartoti magnį ir omega-3 rūgštis, kurios padeda kovoti su streso pasekmėmis ir mažina uždegimus.
Hormonų pusiausvyra – jaunystės pagrindas
Po keturiasdešimties moterų organizmas ima ruoštis menopauzei, todėl hormonų pusiausvyra tampa prioritetu. Specialistai rekomenduoja į mitybą įtraukti fitoestrogenų turinčius produktus, tokius kaip sojų pupelės, linų sėmenys, avinžirniai ir tofu. Jie švelniai palaiko estrogenų kiekį ir padeda sušvelninti karščio bangas, miego sutrikimus bei emocinius svyravimus.
Be to, svarbu išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, nes staigūs šuoliai skatina hormoninius disbalansus. Todėl vietoje cukraus verta rinktis natūralius saldiklius – stevia ar eritritolį, o desertus gaminti iš vaisių ar juodojo šokolado.
Maistas – geriausias grožio ir ilgaamžiškumo gydytojas
Mokslininkai vieningai sutaria – mityba po keturiasdešimties lemia, kaip atrodysime po penkiasdešimties ar šešiasdešimties. Subalansuotas maistas ne tik saugo nuo ligų, bet ir tiesiogiai veikia odos būklę, energiją, miegą bei emocinį stabilumą.
Moterims svarbiausia valgyti įvairiai, spalvingai ir sąmoningai – daugiau daržovių, mažiau cukraus, daugiau vandens ir mažiau streso. Nes būtent stresas, o ne metai, dažnai yra pagrindinis jaunystės priešas.
Nuotraukos asociatyvinės © Unsplash.