ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Uncategorized » Kodėl mes neteisingai valgome morkas ir česnakus, ir ką prarandame?
Uncategorized

Kodėl mes neteisingai valgome morkas ir česnakus, ir ką prarandame?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2025-10-20
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Maisto gaminimas yra didelis mokslas. Net labiausiai patyrę virėjai prisipažįsta, kad nuolat atranda kažką naujo. Ir nors atrodo, kad niekas mūsų nenustebins, kartais nustebina net įprasti dalykai. Pasirodo, kad tokius maisto produktus kaip česnakai, pomidorai ar avižiniai dribsniai dažnai neteisingai valgome.

Kodėl mes neteisingai valgome morkas ir česnakus, ir ką prarandame?
Kodėl mes neteisingai valgome morkas ir česnakus, ir ką prarandame?

Ir tai nėra prasimanymai, o mokslininkų paaiškinimai. Esame nustebę, kad daugelio rūšių produktus naudojame ne pačiu geriausiu būdu. Todėl mes negauname iš maisto didžiausios naudos. Ir tai nemaloniai nustebina atvykusius pas mus užsieniečius.

Tinkama mityba

Taigi, su kokiais produktais nėra taip paprasta, kaip mes visada manėme?

Avižiniai dribsniai

Yra klaidinga nuomonė, kad avižinius dribsnius reikia virti tik vandenyje, vengiant bet kokių priedų. Tiesą sakant, didžiausią naudą iš produkto galima gauti tik tada, jei jie yra verdami piene. Jei į patiekalą įdėsite šiek tiek riešutų ir uogų, vengdami įprasto cukraus, gausite maistingą maistą, kuris energizuos jus visą dieną. Be to, šis patiekalas padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaiko ilgalaikį sotumo jausmą, todėl jis puikiai tinka pusryčiams ar priešpiečiams.

Taip pat skaitykite

Naudoju tai pakaitomis su banano žievele. Orchidėja žydi pasakiškai
Naudoju tai pakaitomis su banano žievele. Orchidėja žydi pasakiškai
2025-10-09
Nailoninės pėdkelnės. Kur galite jas panaudoti
Suplyšo nailoninės pėdkelnės? Štai kur galite jas panaudoti
2025-08-21
Kaip išvengti rūpesčių, susidūrus su automobilio ridos klastotojais? Patarimas
Kaip išvengti rūpesčių, susidūrus su automobilio ridos klastotojais? Pokyčiai nuo liepos 8 TA apžiūroje
2025-07-04
Ar galima apskaičiuoti savo biologinį amžių?
Ar galima apskaičiuoti savo biologinį amžių? Atsako ekspertai
2025-07-18

Morkos

Mes dažnai valgome morkas žalias. Tačiau iš virto produkto yra daugiau naudos. Faktas yra tas, kad tas pats pagarsėjęs karotinas (būtinas akims, saugantis nuo vėžio ir senėjimo) iš virtų morkų pasisavinamas 5 kartus geriau. Virtos formos produktas taip pat rekomenduojamas tiems, kurie turi problemų su virškinimu. Norint dar didesnės naudos, morkas galima šiek tiek patroškinti su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, kad karotinas dar geriau įsisavintų.

Pomidorai

Švieži pomidorai yra mėgstami ant kiekvieno stalo. Dažniausiai pomidorai naudojami salotoms. Tačiau organizmui reikalingiausi yra troškinti pomidorai. Čia esanti medžiaga likopinas yra geriau absorbuojamas. Tai sumažina vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo riziką. Troškinti pomidorai puikiai dera su alyvuogių aliejumi, kuris dar sustiprina likopino įsisavinimą.

Moliūgas

Moliūgų žievėje (kurią mes nupjauname ir išmetame) yra daug esminių elementų. Joje ypač gausu cinko, kuris palaiko sveiką odą ir nagus. Siekiant tokios naudos, verta virti ir vartoti moliūgų žievelę, nepaisant jos kietumo. Taip pat galima paruošti sriubas ar tyrę, nes šis procesas palengvina žievelės virškinimą ir maksimaliai išsaugo vitaminus.

Brokoliai

Jų neverta troškinti ir kepti, nes vertingiausi brokoliai yra žali arba garinti. Taip pat svarbu žinoti, kad augalų stiebai, kuriuose yra būtinų vitaminų ir mineralų, taip pat yra maistingi. Be to, garinimas išsaugo sulforafaną – medžiagą, kuri turi stiprų antioksidacinį poveikį ir padeda apsisaugoti nuo uždegiminių procesų organizme.

Česnakai

Toliau gausiai pjaustote česnaką sriuboms ir kitiems patiekalams? Neverta, nes produktas išlaiko daug daugiau naudos sutrintoje formoje. Tačiau, prieš dėdami į maistą česnaką, leiskite jam 10 minučių „nusistovėti“, kad maistinės medžiagos taptų aktyvios. Česnakas gerina kraujotaką, stiprina imunitetą ir padeda kovoti su bakterijomis bei virusais.

Kodėl mes neteisingai valgome morkas ir česnakus, ir ką prarandame? Česnakų valgymo ypatybės

„Saldžių“ produktų ypatybės

Kiviai

Nepatrauklioje šio vaisiaus žievėje yra 3 kartus daugiau antioksidantų nei minkštime. Štai kodėl užsieniečiai didelėmis akimis žvelgia į tai, kaip prieš valgydami lupame kivį. Jei žievelę nuvalysite minimaliai arba sutrinsite su minkštimu, gausite didžiausią vitamino C, E ir flavonoidų kiekį.

Greipfrutai

Panaši istorija su greipfrutais. Jų žievėje yra daug vitamino C, tačiau mes visada ja atsikratome pirmiausia. Žinantys žmonės nenuluptus greipfrutus mieliau praleidžia per mėsmalę, įdeda medaus ir padeda į šaldytuvą. Šis mišinys puikiai tinka arbatai, jis gerai valo kraujagysles ir padeda palaikyti sveiką cholesterolio lygį.

Granatas

Faktas yra tas, kad mes nežinome, kaip tinkamai nulupti šį vaisių. Bet tam jums reikia tik šaukšto ir gilaus dubenėlio. Nupjaukite viršų, tada perpjaukite išilgai, išskleiskite ir braukite šaukštu. Padaryta. Granatų sultys ir sėklos turi daug antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo širdies ligų ir uždegiminių procesų.

Taip pat skaitykite

Tualeto valymas gali būti dar paprastesnis: tereikia įberti šios priemonės, nušveisti ir nuskalauti!
Tualeto valymas gali būti dar paprastesnis: tereikia įberti šios priemonės, nušveisti ir nuskalauti!
2025-10-17
Ar JAV tarifu žaidimas netaps fiasko? Pokyčiai bus juntami net ir Lietuvoje
Ar JAV tarifu žaidimas netaps fiasko? Pokyčiai bus juntami net ir Lietuvoje
2025-07-11
Vakare prieš miegą į kriauklę įberkite šaukštą druskos: ryte tikrai pastebėsite pokyčius!
Vakare prieš miegą į kriauklę įberkite šaukštą druskos: ryte tikrai pastebėsite pokyčius!
2025-09-02
Gydytoja papasakojo, kuo galima pakeisti brangią raudoną žuvį
Gydytoja papasakojo, kuo galima pakeisti brangią raudoną žuvį
2025-10-10

Cinamonas

Šį prieskonį gausiai dedame į įvairius kepinius ar desertus. Tačiau to nepakanka. Norint visapusiškai pasinaudoti cinamonu, jis turėtų būti naudojamas visur, kur įmanoma. Cinamono rekomenduojama pridėti prie mėsos, žuvies, košės ir net arbatos. Produktas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, stimuliuoja smegenų veiklą, gerina virškinimą ir turi priešuždegiminių savybių. Svarbiausia įsitikinti, kad jūsų šeima nėra alergiška šiam nuostabiam produktui.

Tai tokie įdomūs ir netikėti atradimai. Nors gerai, kad mes nuolat sužinome daugiau net apie įprastą maistą. Galų gale, tai leidžia mums maksimaliai juo pasinaudoti, gerinti sveikatą, energiją ir kasdienį savijautos lygį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.


AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip greitai išlyginti drabužius: paprastas metodas
Gyvenimas

Kaip greitai išlyginti drabužius: paprastas metodas

Kiek kavos puodelių per dieną prailgina gyvenimą, o kiek - sutrumpina? Auksinė riba, kurios nevalia peržengti
Sveikata ir grožis

Kiek kavos puodelių per dieną prailgina gyvenimą, o kiek – sutrumpina? Auksinė riba, kurios nevalia peržengti

Ką daryti, kad tualetas maloniai kvepėtų
Gyvenimas

Ką daryti, kad tualetas maloniai kvepėtų? Viešbučio triukas, kuris veikia

Ar vardas gali turėti įtakos mūsų likimui?
Gyvenimas

Ar vardas gali turėti įtakos mūsų likimui? Atsako psichologai

Mano mama deda vieną slaptą ingredientą į bulvių košę
Naudinga

Mano mama deda vieną slaptą ingredientą į bulvių košę

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?