Morkos gali būti ne tik keptos, kaip padažo ar kitų patiekalų ingredientas, bet ir skanus desertas: nuo pyragų iki sausainių, bandelių ir net saldumynų. Kad tuo įsitikintumėte, pakanka pasigaminti vieną iš čia išvardintų gardėsių. Patikėkite, šie saldumynai patiks visai šeimai!
Morkų saldainiai
Morkų saldainiai patiks net patiems mažiausiems ir išrankiausiems vaikams, o suaugusieji dar mieliau valgys tokius skanumynus.
Ingredientai:
- 5–6 vidutinio dydžio morkos
- 1 stiklinė cukraus
- 1–1,5 šaukšto citrinų sulčių
- 0,5 stiklinės kokoso drožlių
Kaip gaminti?
- Morkas nuplaukite, nusausinkite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite.
- Dubenyje sumaišykite cukrų ir citrinos sultis.
- Sudėkite morkas ir išmaišykite.
- Kepkite keptuvėje 5–7 minutes. Leiskite atvėsti. Tada suformuokite vienodo dydžio rutuliukus. Apvoliokite kokoso drožlėse.
- Sudėkite ant lėkštės ir palaikykite šaldytuve 1–5 valandas.
Morkų spurgos
Morkų spurgos yra skanėstas, kuriam atsispirti tiesiog neįmanoma. Jos džiugins ir vaikus, ir suaugusius. Jas patogu ne tik pasiimti su savimi kaip užkandį (į mokyklą ar į darbą), bet ir jomis pavaišinti draugus.

Ingredientai:
- 1–2 vidutinio dydžio morkos
- 1 kiaušinis
- nepilna stiklinė apelsinų sulčių
- 2 šaukštai sviesto
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
- 2–3 šaukštai cukraus
- nepilna stiklinė miltų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio sodos
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 2 šaukštai pieno
- nepilna stiklinė cukraus pudros
Kaip gaminti?
- Ištirpinkite sviestą ir išplakite su kiaušiniu, apelsinų sultimis, vaniliniu cukrumi ir įprastu cukrumi.
- Miltus sumaišykite su soda, kepimo milteliais, druska, cinamonu ir gvazdikėliais.
- Sutarkuokite morkas ir suberkite į miltus. Gerai išmaišykite.
- Tada supilkite kiaušinių–apelsinų mišinį ir vėl išmaišykite. Sudėkite tešlą į formas.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 10–15 minučių.
- Pieną sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir cukraus pudra. Uždėkite ant mažos ugnies.
- Maišydami užvirkite ir virkite, kol mišinys taps vientisas. Nukelkite nuo ugnies.
- Iškeptas spurgas pamirkykite cukraus pudros mišinyje. Perkelkite į lėkštę ir leiskite sustingti.
Morkų ir avižinių dribsnių sausainiai
Morkų ir avižinių dribsnių sausainiai puikiai tinka sočiam ir sveikam užkandžiui, taip pat puikiai dera su šilta arbata ir pienu.
Ingredientai:
- nepilna stiklinė avižinių dribsnių
- 0,5 stiklinės miltų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- žiupsnelis druskos
- 1 kiaušinis
- 1–2 vidutinės morkos
- nepilna stiklinė medaus
- 2 šaukštai sviesto
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
Kaip gaminti?
- Avižinius dribsnius sutrinkite maišytuvu.
- Dubenyje sumaišykite miltus su druska, cinamonu, kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Sudėkite avižinius dribsnius ir išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius su medumi ir lydytu sviestu. Sumaišykite abu mišinius.
- Nuplaukite morkas. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Gautą masę sudėkite į dubenį. Išmaišykite ir palaikykite šaldytuve 1–1,5 val.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tada šaukštu dėkite morkų masę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių, 10–15 minučių.
- Kai iškeps, palikite sausainius orkaitėje dar 20–25 min. Tada išimkite ir patiekite.
Morkų keksiukai
Keksiukai yra visų mėgstamas desertas. Morkų keksiukai nėra išimtis, ypač jei į juos pridėsite riešutų, džiovintų vaisių ar šokolado lašelių.

Ingredientai:
- 1 stiklinė miltų
- nepilna stiklinė cukraus
- 2 šaukšteliai sodos
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio malto muskato
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- druska pagal skonį
- 1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus
- 4 kiaušiniai
- 1–2 vidutinio dydžio morkos
- 1–2 vidutinio dydžio obuoliai
- 2 saujos riešutų arba džiovintų vaisių
- kokoso drožlės
Kaip gaminti?
- Dubenyje miltus sumaišykite su cukrumi, soda, kepimo milteliais, muskatu, gvazdikėliais, druska, cinamonu.
- Sviestą sumaišykite su kiaušiniais ir suberkite į miltus. Gerai išmaišykite.
- Nuplaukite morkas, nuskuskite, sutarkuokite. Nuplaukite ir obuolius. Nulupkite, sutarkuokite. Sumalkite riešutus.
- Sumaišykite visus ingredientus ir suberkite kokoso drožles. Išmaišykite.
- Sukrėskite tešlą į formas. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, kepkite 25–30 minučių.
Morkų ir cukinijų pyragas
Ką galima pagaminti iš morkų ir cukinijų? Daržovių blynelius, troškinius ar tiesiog pakepinti? Ne tik. Iš morkų ir cukinijų galima paruošti fantastiškai minkštą ir labai skanų pyragą.
Ingredientai:
- 250–280 g sviesto
- 1 stiklinė cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- druska pagal skonį
- 1 šaukštelis sodos
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 3 vidutinio dydžio apelsinai
- 1–2 vidutinio dydžio morkos
- 1 vidutinio dydžio cukinija
- nepilna stiklinė cukraus pudros
Kaip gaminti?
- Sviestą sumaišykite su cukrumi, kiaušiniais, miltais, kepimo milteliais, druska, soda, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, tarkuota apelsino žievele.
- Viską išmaišykite ir išplakite maišytuvu. Nuplaukite morkas ir cukiniją. Nulupkite ir sutarkuokite.
- Sudėkite į dubenį su miltų mišiniu. Gerai išmaišykite.
- Kepimo indą patepkite aliejumi. Supilkite į jį tešlą.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 30–35 min.
- Iš apelsinų išspauskite sultis ir sumaišykite su cukraus pudra. Užpilkite atvėsusį pyragą gautu glaistu. Palaukite, kol sukietės. Ant viršaus pabarstykite likusios apelsino žievelės.
Kodėl verta rinktis desertus iš morkų
Morkos – tai ne tik spalvinga daržovė, bet ir tikras vitaminų lobynas. Jose gausu beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A, padedančiu palaikyti sveiką regėjimą, odą ir imuninę sistemą. Kepiniuose ar desertuose morkos suteikia drėgmės, todėl tešla tampa minkštesnė ir išlieka šviežia ilgiau. Be to, jos natūraliai saldžios, todėl galima sumažinti cukraus kiekį recepte.
Desertai iš morkų ypač tinka vaikams, kurie paprastai nenoriai valgo daržoves. Paslėpus jas pyrage ar keksiuke, mažieji net nepastebės, kad valgo sveikesnį variantą. Tokie saldumynai – puikus kompromisas tarp skanumo ir naudos organizmui.

Morkų desertų paslaptys ir deriniai
Norint, kad morkų desertai būtų dar gardesni, verta juos pagardinti prieskoniais. Cinamonas, kardamonas, muskatas, gvazdikėliai ar net imbieras suteikia šilumos ir kvapo. Šie prieskoniai puikiai dera su morkų saldumu, todėl desertai įgauna sodresnį skonį.
Dar vienas paslaptis – citrusiniai vaisiai. Apelsinų ar citrinų sultys suteikia gaivumo, o žievelė prideda aromato. Norint papildomo traškumo, galima įmaišyti smulkintų riešutų arba džiovintų vaisių. Tiems, kas mėgsta šokoladą, verta pabandyti įberti kelis šaukštus kakavos – morkų ir šokolado derinys nustebina net skeptikus.
Saldūs, bet lengvi
Morkų desertai pasižymi ne tik skoniu, bet ir lengvesne sudėtimi. Juose dažnai mažiau cukraus bei riebalų nei tradiciniuose kepiniuose. Naudojant medų ar vaisių sultis vietoje dalies cukraus, galima išgauti natūraliai saldų skonį. Be to, daugelį receptų galima pritaikyti sveikesnei mitybai – vietoje kvietinių miltų naudoti pilno grūdo, o vietoje sviesto – augalinį aliejų ar net trintus bananus.
Tokie desertai puikiai tinka po vakarienės, prie kavos ar kaip užkandis kelionei. Morkų kepiniai išlieka drėgni net kelias dienas, todėl jų nereikia valgyti iš karto. Jie – puikus pasirinkimas savaitgalio kepiniams ar net šventiniam stalui, ypač kai norisi nustebinti svečius sveikesniais, bet ne mažiau gardžiais skanumynais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.