ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?
Naudinga

Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-14
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?
Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?

Žiemą daržovių pasirinkimas žymiai sumažėja. Parduotuvių lentynose vis tiek galite rasti bet ką. Bet aš ginčyčiausi dėl tokių produktų naudingumo. Todėl man labiau patinka burokėliai. Iš jų gaminu skanias salotas, o kartais tiesiog verdu ir valgau. Yra daug būdų, kaip išvirti burokėlius. Šiandien pasidalinsiu, kaip virti burokėlius maiše.

Mama išmokė mane šio kulinarinio triuko. Jaunystėje ji turėjo kaimynę, kuri nekentė virtų burokėlių kvapo. Būdama nekonfliktiška, mama pradėjo ieškoti tinkamos išeities iš padėties. Pasikalbėjusi su draugais, ji rado geriausią sprendimą.

Kaip virti gardžius burokėlius maiše?

Be specifinio kvapo nebuvimo, šis metodas turi ir kitų reikšmingų pranašumų:

  • puodas po virimo lieka švarus
  • daržovės būna sultingos, turtingo skonio
  • nesugeria vandens
  • išlaiko ryškią spalvą.

Kaip virti?

Taip pat skaitykite

Orkaitėje keptos bulvės su humusu
Orkaitėje keptos bulvės su humusu
2025-07-16
Keptos morkos: receptas
Taip paruoštos morkos yra dar skanesnės nei gruzdintos bulvytės: išbandykite šį neįprastą garnyrą!
2025-09-29
Ką būtina atjungti iš elektros prieš išvykstant atostogų?
Ką būtina atjungti iš elektros prieš išvykstant atostogų?
2025-07-08
5 tobulo didkepsnio paruošimo paslaptys („Steiko”): mėsos rūšis ir kepimo laikas
5 tobulo didkepsnio paruošimo paslaptys („Steiko”): mėsos rūšis ir kepimo laikas
2025-08-26
  1. Paimkite vidutinio dydžio burokėlius su gilia bordo spalva. Gerai nuplaukite. Nenupjaukite uodegėlės, kad daržovės liktų nepakitę.
  2. Sudėkite burokėlius į sandarų plastikinį maišelį (arba du plonus). Kiekvienam 250 g burokėlių įpilkite 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Tai padarys skonį išraiškingesnį.
  3. Stenkitės kiek įmanoma daugiau oro pašalinti, ir tvirtai suriškite. Verdant šakniavaisiai neturėtų pakilti. Užvirinkite vandenį ir įmerkite į jį maišelį.
  4. Virkite ant silpnos ugnies 25 minutes.
  5. Išvirusius burokėlius dėkite tiesiai su maišeliu į indą su šaltu vandeniu. Kai vanduo sušils, pakeiskite jį.
  6. Maždaug po 10 minučių daržovė visiškai atvės. Dabar burokėliai gali būti naudojami pagal paskirtį.

Taip, šis burokėlių virimo būdas nėra pats įprasčiausias. Tai užtrunka ilgiau, nei burokėlių virimas mikrobangų krosnelėje. Bet ne visi ją turi. Ir man asmeniškai mikrobangų krosnelėje gaminti patiekalai yra neskanūs.

Kiek laiko virti burokėlius, kad jie būtų minkšti?

Virimo trukmė priklauso nuo burokėlių dydžio. Maži burokėliai išverda greičiau, tačiau dideli gali pareikalauti ir valandos tradiciniu būdu. Todėl maišelio metodas kartais tampa puikia alternatyva, leidžiančia kontroliuoti procesą ir išlaikyti daržovių tekstūrą. Kad išgautumėte idealų minkštumo lygį, rekomenduojama po 20–25 minučių lengvai patikrinti burokėlius peilio galiuku.

Svarbu neskubėti ir nesumažinti temperatūros per daug. Silpna ugnis leidžia burokėliams išvirti tolygiai, nepervirant paviršiaus. Taip išlaikomas natūralus šakniavaisio saldumas, kuris dažniausiai ir suteikia patiekalams ypatingą skonį.

Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu? Burokėlių virimo žingsniai

Burokėlių naudojimas kasdieniame racione

Išvirę burokėliai gali būti naudojami ne tik salotoms, bet ir pačiuose įvairiausiuose patiekaluose. Tai puikus ingredientas sriuboms, troškiniams ar net sumuštiniams, suteikiantis spalvos ir maistingumo. Burokėliai dažnai įtraukiami į sveikatingumo meniu, nes padeda palaikyti virškinimą ir suteikia organizmui natūralių antioksidantų.

Valgant burokėlius reguliariai galima jausti daugiau energijos, nes juose esantis natūralus nitratas gerina kraujotaką. Be to, burokėliai turi daug skaidulų, kurios prisideda prie sotumo jausmo ir padeda išlaikyti balansą mityboje net ir žiemos metu.

Kaip išsirinkti tinkamus burokėlius?

Renkantis burokėlius geriausia pirmenybę teikti vidutinio dydžio, tvirto paviršiaus daržovėms. Per dideli burokėliai gali būti sumedėję ir turėti storesnį sluoksnį, kurį teks nupjauti. Taip pat verta atkreipti dėmesį į spalvą – kuo tamsesnė ir sodresnė, tuo daugiau skonio ir maistinių medžiagų turėsite lėkštėje.

Jeigu pamatysite, kad burokėlių lapai dar neišdžiūvę ir ryškiai žali, tai puikus ženklas – vadinasi, daržovė šviežia. Net jei lapai jums nereikalingi, jie gali tapti vertingu ingredientu sriuboms ar troškiniams, todėl neišmeskite jų.

Ar verta rinktis ekologiškus burokėlius?

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi ekologiškas daržoves, ir burokėliai čia – ne išimtis. Ekologiškai užauginti burokėliai dažniausiai pasižymi intensyvesniu skoniu ir geresne tekstūra. Nors jų kaina gali būti kiek aukštesnė, daugelis pirkėjų pastebi, kad tokie burokėliai išverda greičiau ir išsaugo daugiau naudingų medžiagų.

Taip pat skaitykite

Tobulo biskvito receptas
Ar žinote, kodėl į biskvito tešlą reikia įpilti šilto vandens? Pasirodo, tai – labai svarbu!
2025-09-25
Sluoksniuotas maskarponės desertas su braškėmis
Sluoksniuotas maskarponės desertas su braškėmis: desertas, kuris sužavės visus
2025-07-20
Kaip išgyventi išsiskyrimą: 5 etapai, kuriuos pereina visi
Kaip išgyventi išsiskyrimą: 5 etapai, kuriuos pereina visi
2025-11-05
Kaip išvengti, kad razinos nenusėstų keksiukų dugne?
Patarimas iš močiutės užrašų: kaip išvengti, kad razinos ar kiti priedai nenusėstų keksiukų dugne
2025-08-28

Vis dėlto, net jei renkatės paprastus burokėlius, tinkamai juos nuplovus ir paruošus, jie vis tiek bus puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Svarbiausia – jų nepervirti ir išlaikyti natūralų skonį, kurį taip mėgsta daugelis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:burokėliaipatarimaiVirti burokėliai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

JAV ambasadorius: Trumpas kuria sąlygas deryboms
Lietuva ir pasaulis

JAV ambasadorius: Trumpas kuria sąlygas deryboms su Rusija

5 dalykai, kurie tyliai teršia jūsų namų orą
Gyvenimas

5 dalykai, kurie tyliai teršia jūsų namų orą

Atsarginis ratas automobilyje. Kiek galima važiuoti ir ką būtina žinoti?
Automobiliai

Atsarginis ratas automobilyje. Kiek galima važiuoti ir ką būtina žinoti?

Ar JAV tarifu žaidimas netaps fiasko? Pokyčiai bus juntami net ir Lietuvoje
Uncategorized

Ar JAV tarifu žaidimas netaps fiasko? Pokyčiai bus juntami net ir Lietuvoje

Kaip pasigaminti naminį braškių sūrio pyragą?
Desertai

Sūrio pyragas su braškėmis (nereikės kepti)

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?