Žarnyno sveikata pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau dėmesio. Nors apie prebiotikus ir probiotikus sklando daug informacijos, ne visi supranta, kuo jie skiriasi ir kuris iš jų gali būti naudingesnis ilgalaikiam žarnyno sveikatos palaikymui.
Kas yra prebiotikai ir probiotikai
Prebiotikai – tai unikalios skaidulos, kurios maitina jau žarnyne gyvenančias naudingąsias bakterijas. Jie veikia kaip „maistas“ jūsų mikrobiomui ir padeda išlaikyti žarnyną sveiką ilgą laiką. Probiotikai – gyvos naudingos bakterijos, kurios, patekusios į organizmą, gali suteikti sveikatai naudos. Tačiau daugelis probiotikų bakterijų yra laikinos ir praeina per virškinimo traktą, neįsikurdamos ilgalaikiai.
Ekspertai teigia, kad nors probiotikai suteikia naudingų bakterijų, prebiotikai dažniausiai turi ilgalaikę naudą, nes jie stiprina jau esamą mikrobiomą ir padeda organizmui natūraliai palaikyti sveiką žarnyno ekosistemą.

Prebiotikų nauda
Prebiotikai skatina naudingų junginių, vadinamų trumpųjų grandinių riebalų rūgštimis, gamybą. Šios medžiagos palaiko žarnyno gleivinę, stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegimą. Be to, prebiotikai gerina išmatų konsistenciją bei reguliariai palaiko žarnyno veiklą. Tam tikri prebiotikai, pavyzdžiui, beta gliukanai avižose, gali padėti sumažinti cholesterolio lygį.
Į prebiotikų turtingą mitybą įeina česnakai, porai, svogūnai, Jeruzalės artišokai, šparagai ir sėlenų dribsniai. Reguliarus tokių produktų vartojimas kartu su pakankamu vandens kiekiu, streso valdymu ir fizine veikla padeda išlaikyti žarnyno sveikatą.
Probiotikų nauda
Probiotikai gali palengvinti kai kuriuos dirgliosios žarnos sindromo simptomus, apsaugoti nuo viduriavimo keliaujant ar vartojant antibiotikus. Tačiau jų nauda priklauso nuo bakterijų rūšies. Vienos bakterijos gali padėti esant pilvo pūtimui, kitos – užkietėjimui. Natūralūs probiotikai gaunami iš jogurto ar kefyro, kurie kartu suteikia papildomų maistinių medžiagų, ko kapsulės negali pasiūlyti.
Kiti žarnyno sveikatos palaikymo būdai
- Įvairovė mityboje: valgykite įvairias daržoves, vaisius, riešutus, sėklas, grūdus ir ankštinius, kad suteiktumėte žarnynui pakankamai skaidulų.
- Lėtesnis valgymas: skirkite laiko kramtymui, kad maistas būtų geriau virškinamas ir maistinėms medžiagoms absorbuotis.
- Nuoseklumas: laikykitės pastovaus valgymo ritmo ir venkite vėlyvo vakarienės, kad palaikytumėte geresnę virškinimo sveikatą.
- Žarnyno ir smegenų ryšio palaikymas: streso valdymas, miegas ir fizinis aktyvumas teigiamai veikia žarnyną.
Šaltibis: eatingwell.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.