Pridėtinio cukraus vartojimas reguliariai gali sukelti uždegimą organizme, o tai padidina lėtinių ligų riziką. Nors kartais sunku atsispirti saldumynams, yra paprastų būdų, kaip sumažinti cukraus kiekį savo mityboje ir taip pagerinti sveikatą. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip cukrus sukelia uždegimą ir kokių veiksmų galite imtis, kad apsaugotumėte savo organizmą.
Kaip pridėtinis cukrus sukelia uždegimą
Staigus cukraus lygio padidėjimas
Pasak Nacionalinės medicinos bibliotekos, per didelis cukraus kiekis maiste greitai patenka į kraują, sukeldamas staigius cukraus ir insulino lygio svyravimus. Ilgainiui tai gali sukelti organizmo ląstelių atsparumą insulinui, kas yra pagrindinis 2 tipo diabeto vystymosi veiksnys.
Oksidacinis stresas
Oksidacinis stresas atsiranda, kai ląstelėse susikaupia per daug nestabilių molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Šios molekulės gali pažeisti audinius ir ląsteles, aktyvuodamos organizmo uždegiminį atsaką, kuris ilgainiui gali sukelti įvairias sveikatos problemas.
Kenksmingų junginių susidarymas
Kai cukrus kaupiasi kraujyje, jis gali susijungti su baltymais ir riebalais, sudarydamas kenksmingus junginius, vadinamus pažangiais glikacijos galutiniais produktais (AGEs). Šie junginiai pažeidžia audinius, sukelia uždegimą ir prisideda prie senėjimo procesų bei lėtinių ligų.
Žarnyno disbalansas
Pridėtiniai cukrūs, ypač tie, kuriuos gauname iš perdirbtų maisto produktų, gali sumažinti naudingų žarnyno bakterijų kiekį ir padidinti kenksmingų bakterijų. Nevisavertis žarnyno mikrobiomas gali pažeisti žarnyno gleivinę, leidžiant uždegimines medžiagas patekti į kraują.
Skatina uždegimo procesus pilvo ertmėje
Maisto produktai ir gėrimai, kuriuose gausu cukraus – gazuoti gėrimai, pyragai, sausainiai, ledai – dažnai sukelia svorio priaugimą. Perteklinis cukrus dažnai kaupiamas kaip riebalai, ypač pilvo srityje. Šis riebalas yra metaboliniai aktyvus – jis išskiria uždegimines chemines medžiagas, kurios gali padidinti širdies ligų ir kitų lėtinių ligų riziką.
Kaip sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą?
Skaitykite sudėtį
Kiekvieną kartą perkant maisto produktus, atidžiai peržvelkite sudėtį. Ieškokite mažiau akivaizdžių cukraus pavadinimų, tokių kaip dekstrozė, maltosė, kanapinis sirupas ar vaisių sulčių koncentratas.
Palaipsniui mažinkite cukraus kiekį
Jei paprastai į kavą dedate dvi porcijas cukraus, pabandykite sumažinti tai iki pusantros porcijos savaitę ir vėliau pereikite prie vienos porcijos. Maži pokyčiai yra ilgalaikiai ir leidžia kūnui prisitaikyti.
Šie žingsniai gali padėti jums palaipsniui mažinti pridėtinio cukraus vartojimą ir taip sumažinti uždegimo riziką, stiprinant organizmo apsaugą ir gerinant sveikatą.
Šaltinis: eatingwell.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.