Valgyti svogūnus – ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai. Šis daržovių karalius gali padėti kovoti su bakterijomis, palaikyti kraujo cukraus lygį, stiprinti kaulus ir net padėti kontroliuoti kūno svorį. Svogūnai vertinami tiek žali, tiek termiškai apdoroti, o jų nauda pagrįsta moksliniais tyrimais.
Svogūnai – natūralus antibakterinis maistas
Svogūnai gali kovoti su keliomis pavojingomis bakterijomis vienu metu: Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus) ir Bacillus cereus. Tai įmanoma dėl flavonoido kvercetino, kuris stabdo bakterijų augimą ir veikia kaip natūralus antibiotikas. Todėl į savo racioną įtraukti svogūnus ypač naudinga peršalimo sezonu ar siekiant stiprinti imunitetą.
Svogūnai mažina uždegimą ir stiprina imunitetą
Svogūnuose gausu flavonoidų, tokių kaip kvercetinas, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme ir mažina uždegimą. Tyrimai rodo, kad didesnis kvercetino vartojimas teigiamai veikia imuninę sistemą, o tai ypač svarbu sergant lėtinėmis uždegiminėmis ligomis ar siekiant apsisaugoti nuo peršalimo.
Antioksidantų šaltinis ir kraujo cukraus kontrolė
Svogūnai taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, nes juose yra flavanoidų, glutathiono, seleno junginių bei vitaminų C ir E. Be to, tyrimai su gyvūnais rodo, kad svogūnų ekstraktas gali žymiai sumažinti aukštą cukraus kiekį kraujyje. Kai svogūnai vartojami kartu su antidiabetiniais vaistais, gliukozės kiekis gali sumažėti net 35–50 %. Tai ypač aktualu žmonėms, siekiantiems palaikyti sveiką cukraus lygį natūraliomis priemonėmis.
Stiprina kaulus ir palaiko virškinimą
Svogūnuose esantis GPCS peptidas padeda išsaugoti kaulų masę, mažina lūžių riziką ir stabdo kaulų nykimą. Be to, svogūnai yra puikus prebiotikas, saugantis žarnyno gleivinę ir skatinantis gerųjų bakterijų augimą.
Nauda svorio kontrolėje
Įtraukus svogūnus į racioną, galima sumažinti kūno svorį, riebalų kiekį ir trigliceridų koncentraciją kraujyje. Dėl mažo kalorijų kiekio (pusė puodelio žalių svogūnų turi tik apie 30 kcal) ir gausos naudingų mikroelementų – kalio, geležies, vitamino C ir B6 – svogūnai puikiai tinka sveikai mitybai.

Kaip naudoti svogūnus kasdieniame gyvenime
Svogūnai yra naudingi tiek žali, tiek virtuvėje apdoroti. Virimas šiek tiek sumažina antimikrobinių junginių kiekį, tačiau jei svogūnai pjaustomi prieš gaminimą, dauguma naudingųjų medžiagų išlieka. Rekomenduojama įtraukti įvairias svogūnų veisles – raudonus, geltonus ar žalius – tiek į salotas, tiek į troškinius.
Kada sodinti svogūnus darže
Ekspertai pataria, kad lapkritis yra geriausias laikas žieminiams svogūnams sodinti. Tinkamos veislės pasižymi dideliu atsparumu ligoms, maloniu skoniu ir didelėmis galvutėmis. Jei prieš tai vietoje buvo bulvės, svogūnams tai pakenkti neturėtų, jeigu bulvės nesirgo.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.