ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Virtuvės šefas išmokys virti morkas ir burokėlius išsaugant gerąsias medžiagas – daugelis tai daro neteisingai
Naudinga

Virtuvės šefas išmokys virti morkas ir burokėlius išsaugant gerąsias medžiagas – daugelis tai daro neteisingai

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-26
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Išmokite virti morkas ir burokėlius išsaugodami gerąsias medžiagas – daugelis tai daro neteisingai
Išmokite virti morkas ir burokėlius išsaugodami gerąsias medžiagas – daugelis tai daro neteisingai

Gaminti maistą kiekvienas turėtų labai atsakingai, net jei kartais atrodo, kad vieno ar kito patiekalo paruošimas yra labai greitas ir nesudėtingas. Dėl prastai apdoroto maisto gali kilti sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui: pilvo skausmas ar pykinimas, tačiau kartais galima susidurti ir su daug rimtesnėmis problemomis, pavyzdžiui, apsinuodijimu. Daržovių virimas atrodo elementarus procesas, tačiau net menkos klaidos gali pakeisti jų maistinę vertę, skonį ir tekstūrą.

Štai burokėliai ir morkos yra labai dažnai patiekaluose naudojamos daržovės, tačiau ar žinojote, kad jas paruošti nėra taip paprasta? Tinkamai paruošti morkas ir burokėlius reiškia ne tik pagardinti patiekalą, bet ir išlaikyti didžiausią kiekį vitaminų bei mineralų. Vienas iš pagrindinių principų – daržovių ruošimas prieš verdant: nupjauti pažeistas vietas, nulupti odelę, o jei norite, morkas galima supjaustyti skirtingomis formomis – griežinėliais, kubeliais ar juostelėmis, priklausomai nuo to, kokiam patiekalui jos skirtos.

Morkų virimas

Morkas pirmiausia reikia nulupti ir susmulkinti. Sudėjus į puodą, reikia uždengti jį dangčiu ir virti ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Kai kurie patyrę kulinarai į vandenį įdeda ir šiek tiek cukraus, kad pagerintų morkų skonį ir jos taptų saldesnės. Virimo trukmė priklauso nuo morkų dydžio: smulkiai pjaustytos morkos išverda per 15–20 minučių, didesnės – ilgiau.

Siekiant išlaikyti spalvą ir vitaminus, morkas patariama virti minimaliai, vos padengiant vandeniu, arba garuose. Taip pat verta paminėti, kad virimo pabaigoje galima įdėti šiek tiek sviesto ar aliejaus – tai pagerins tekstūrą ir skonį, o organizmas geriau pasisavins karotinoidų vitaminą A.

Taip pat skaitykite

Persikų padažas
Persikų padažas: saldžiarūgštis skonių šokis tinkantis viskam
2025-08-19
Kepsnys su čimičiuri padažu
Kepsnys su čimičiuri padažu
2025-10-05
Šaldytos tešlos desertas su mėlynėmis ir grietinėle
Šaldytos tešlos desertas su mėlynėmis ir grietinėle
2025-08-18
Sūrio ir cukinijų keksiukai
Sūrio ir cukinijų keksiukai – gardus užkandis
2025-06-04
Išmokite virti morkas ir burokėlius išsaugodami gerąsias medžiagas – daugelis tai daro neteisingai. Teisingas morkų virimas

Burokėlių virimas

Tuo tarpu burokėlių virimo procesas užtrunka ilgiau. Norint, kad ši daržovė greičiau suminkštėtų, reikia verdant į puodą įpilti nedaug vandens ir vėliau kartas nuo karto papildyti šviežiu vandeniu. Be to, labai svarbu verdant burokėlius į vandenį neberti druskos, mat ji tik pablogins daržovės skonį. Druska virimo pradžioje kietina burokėlių ląsteles ir jie ilgiau išlieka kieti.

Norint išsaugoti ryškią burokėlių spalvą, patariama į vandenį įlašinti kelis lašus acto arba citrinos sulčių. Tai padeda išvengti spalvos pakeitimo ir suteikia subtilų skonio poskonį. Po virimo burokėlius galima atvėsinti po šaltu vandeniu – tai sustiprina jų traškumą, jei planuojate naudoti salotoms ar padažams.

Praktiniai patarimai

Svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių kokybę – rinkitės tvirtas, nepažeistas ir šviežias morkas bei burokėlius. Senesnės daržovės ilgiau verda ir gali būti mažiau sultingos bei mažiau maistingos. Taip pat verta eksperimentuoti su prieskoniais ir žolelėmis: lauro lapas, petražolės ar krapai gali suteikti subtilų aromatą, o česnakas ar imbieras – šiek tiek aštrumo.

Be to, norint pagaminti patiekalą sveikiau, galima naudoti garinimo metodą – tiek morkos, tiek burokėliai tokiu būdu išlaiko daugiau vitaminų ir mineralų, yra traškesni bei sultingesni. Tokiu būdu jie tampa puikiu garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat tinka salotoms.

Virimo metu svarbu stebėti temperatūrą ir laiką – tiek morkos, tiek burokėliai turi būti minkšti, bet nepervirti, kad nesutrūkinėtų ląstelės ir nesumažėtų maistinė vertė. Laikantis šių paprastų taisyklių, šių daržovių skonis ir nauda organizmui bus maksimalūs.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:burokėliaiMaisto gamybos patarimaimorkospatarimaiVirtos daržovės

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Juodosios pupelės – natūrali priemonė cholesterolio mažinimui
Sveikata ir grožis

Juodosios pupelės – natūrali priemonė cholesterolio mažinimui

Be galo kūrybingi ir nepaprastai jautrūs: geriausios Žuvų ženklo atstovų savybės
Horoskopai

Be galo kūrybingi ir nepaprastai jautrūs: geriausios Žuvų ženklo atstovų savybės

Daržovių fritata – gardus pasirinkimas pusryčiams
Receptai

Daržovių fritata – gardus pasirinkimas pusryčiams

Tualeto valymas gali būti dar paprastesnis: tereikia įberti šios priemonės, nušveisti ir nuskalauti!
Gyvenimas

Tualeto valymas gali būti dar paprastesnis: tereikia įberti šios priemonės, nušveisti ir nuskalauti!

Sportas be dietos: ar įmanoma numesti svorio taikant tokį režimą?
Sveikata ir grožis

Sportas be dietos: ar įmanoma numesti svorio taikant tokį režimą?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?