Vištienos ir grybų pyragas – tai gardus, komfortiškas pyragas, kuriame traški, sviestinė tešla slepia švelnų ir sodrų vištienos bei grybų derinį.
Vištienos ir grybų pyragas: receptas
Tai puikus pasirinkimas, kai norisi šilto, sotaus, jaukaus naminio patiekalo.
Ingredientai:
Trapiai tešlai:
- 250 g miltų
- 250 g sviesto (labai šalto)
- ½ arb. š. druskos
- 125 ml vandens (itin šalto)
Pyragui: - 25 g sviesto
- 1 šalotinis svogūnas
- 1 česnako skiltelė
- 2 vištienos krūtinėlės
- 150 g įvairių grybų
- 200 ml vištienos sultinio
- 2 valg. š. peletrūno lapų (kapotų)
- 200 ml grietinėlės (riebios)
- 2 kiaušinių tryniai
- jūros druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Suberti miltus į krūvelę ant švaraus darbastalio ir viduryje padaryti duobutę. Į ją sudėti sviestą ir druską. Vienos rankos pirštų galiukais maišyti sviestą su druska, kita ranka palaipsniui įstumiant miltus į centrą.
2. Kai sviesto gabaliukai taps mažesni, o tešla – grūdėta, po truputį pilti itin šaltą vandenį ir maišyti kol viskas susijungs, bet nepermaišyti. Tešla turi būti marginta sviesto ruoželiais, o ne visiškai vientisa.
3. Suformuoti 2,5 cm storio stačiakampį, suvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti 20 min.
4. Atvėsusią tešlą iškočioti į 40 × 20 cm stačiakampį. Viršutinį trečdalį užlenkti į vidurį, tada apatinį trečdalį – ant viršaus. Pasukti tešlą ketvirčiu.
5. Vėl iškočioti į tokį pat stačiakampį ir pakartoti trijų sluoksnių lankstymą. Tai pirmieji du „lankstymai“. Tarp kiekvieno lankstymo tešlą bent 20 min ilsinti šaldytuve. Pakartoti dar du kartus – iš viso keturi lankstymai.
6. Suvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti bent 30 min prieš naudojant.
7. Pyragui paruošti įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros.
8. Didelę, orkaitėje naudojamą keptuvę stipriai įkaitinti. Sudėti sviestą ir, jam putojant, suberti smulkintą šalotinį svogūną ir česnaką, pakepti minutę. Sudėti gabaliukais pjaustytą vištieną ir apkepti, kol lengvai apskrus.
9. Sudėti pjaustytus grybus ir kepti ant stiprios kaitros 2-3 min, kol jie šiek tiek suminkštės.
10. Įpilti vištienos sultinį ir užvirti. Įmaišyti peletrūną ir grietinėlę, pavirti dar penkias minutes. Pagardinti druska ir pipirais, tada nukelti nuo kaitros ir leisti atvėsti.
11. Tešlą iškočioti taip, kad ji būtų apie 5 cm platesnė nei keptuvė ir 4-5 mm storio. Patepti keptuvės kraštus plaktu kiaušinio tryniu. Uždengti pyragą tešla ir gražiai užspausti kraštus. Nupjauti perteklių ir tešlos gabalėliais papuošti viršų.
12. Viršų patepti likusiu kiaušiniu. Kepti 25 min, kol tešla taps traški ir auksinė, o įdaras – burbuliuojantis.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.